Dat hangt af van het totaal vermogen van uw elektrische apparaten en uw verbruik. Zo kunt u het elektrisch vermogen berekenen dat u nodig hebt.
Om het verbruik in kWh van een elektrisch apparaat te berekenen moet u rekening houden met het vermogen van uw elektrisch toestel en hoelang u het gebruikt.
Watt geeft het vermogen van een elektrisch toestel aan. Kilowattuur drukt de hoeveelheid energie uit die een elektrisch toestel tijdens een uur werking verbruikt.
Je woning kan op twee manieren op het elektriciteitsnet worden aangesloten: met 2 draden (eenfasig) of met 3 of 4 draden (driefasig). Elk aansluitingstype heeft zijn voordelen.
Kilowattpiek is een begrip waarmee we het rendement van zonnepanelen kunnen berekenen en ze dus met elkaar kunnen vergelijken.
Een thuisbatterij kan voordelig zijn, als u beschikt over fotovoltaïsche panelen. Zo kunt u de stroom die u produceert maximaal rentabiliseren. Batterijen blijven evenwel een zware investering die momenteel zonder premie moeilijk terug te verdienen valt.
Gasverbruik wordt berekend in kWh en niet in m³. Dit zorgt ervoor dat iedereen een eerlijke prijs betaalt, ongeacht de calorische waarde van het geleverde gas.
U vindt uw EAN-code op uw energiefactuur, of door te bellen naar de Klantendienst van Sibelga.
Laadmodi bepalen hoe het elektrische voertuig en de laadstructuur onderling communiceren. Er bestaan verschillende laadmodi naargelang van het laadvermogen.
Het tarief 'uitsluitend nacht' is het tarief voor het elektriciteitsverbruik tussen 22 en 7 uur, gemeten door een meter 'uitsluitend nacht'.
Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht rechtstreeks kunnen omzetten in elektriciteit.
Een automatische schakelaar wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor de vroegere smeltzekeringen. Beide beschermen tegen kortsluiting en overbelasting, maar een automaat kan eenvoudigweg opnieuw ingeschakeld worden terwijl een smeltveiligheid steeds vervangen moet worden.
Wat rijk gas en arm gas onderscheidt, is hun calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie. Dit verschil heeft echter geen impact op uw factuur.
Het elektriciteitsverbruik wordt jaarlijks berekend door het verschil in meterstand, die het geleverde aantal kilowattuur weergeeft, tussen het moment van een meteropname en die van een jaar eerder.
Uw elektriciteitsverbruik opvolgen, dat is de geknipte manier om uw energiekosten beter te beheersen. Met of zonder slimme meter, er bestaan daartoe vernuftige oplossingen die u makkelijk kunt implementeren.
Differentieelschakelaar, beveiligingsschakelaars, zekeringenkast, verdeelkast,… begint uw hoofd al te tollen? Toch zijn al deze onderdelen van vitaal belang voor een goed werkende en veilige elektrische installatie. Energids gidst je langs alle onderdelen.
Om uw elektrisch voertuig zo snel mogelijk te kunnen opladen, zijn het type laadpaal en de laad-paalaansluiting essentieel. Maar er zijn nog andere doorslaggevende factoren om thuis het volledi-ge laadvermogen te kunnen bereiken.
De smart meter of slimme meter is een elektronische meter die in staat is de gegevens van het elektriciteitsverbruik te registreren en door te sturen. In Brussel wordt de slimme meter stapsgewijs ingevoerd.
Om laadpalen in een appartementsgebouw te installeren, is een collectieve oplossing nodig. Maar hoe moeten de verbruikskosten worden verdeeld als alle gebruikers dezelfde meter gebruiken?
Vermoedt u een foute meterstand op uw jaarafrekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier. Die laat alles controleren en voert eventueel de nodige rechtzettingen uit.
Met het tweevoudig uurtarief geniet u van een voordelig tarief tijdens de nacht, in het weekend en op wettelijke feestdagen. Het dagtarief is echter lichtjes hoger dan bij een enkelvoudige meter en ook de plaatsingskosten zijn hoger.
Het tweevoudig uurtarief steunt op het principe van twee verschillende elektriciteitstarieven: tijdens de daguren wordt een iets hoger tarief aangerekend terwijl tijdens de nacht, in het weekend en op wettelijke feestdagen een verminderd tarief wordt toegepast.
Graaddagen zijn een vrij eenvoudig wiskundig begrip waarmee we de klimaatgesteldheid tussen verschillende jaren en verschillende regio's kunnen vergelijken. De graaddagen vertellen ons meer over de gemiddelde verwarmingsbehoefte van een specifieke woning.
Of u nu een analoge of een digitale meter hebt, er bestaan oplossingen om uw stroomverbruik van al uw toestellen van nabij op te volgen.
Als u geen gas en elektriciteit hebt in uw nieuwe woonst, moet u een contract tekenen met een energieleverancier en een afspraak met Sibelga maken om de meters te laten openen.
Als u verhuist, is het de aanbevolen procedure om de meters open te houden en het energieovername document in te vullen. Echter, als de volgende bewoner of eigenaar dit weigert te ondertekenen, is het in uw voordeel de meters te laten afsluiten.
Als eigenaar of huurder moet u zorgzaam omgaan met de omgeving van uw meter. U kan een aantal voorschriften opvolgen om de veiligheid van uw meter te garanderen.
Als u een klacht hebt, neemt u in eerste instantie contact op met uw elektriciteits- of gasleverancier. Als u ontevreden bent met de reactie, kunt u een bemiddelingsinstantie contacteren en in laatste instantie een juridische procedure opstarten.
Ja. Sibelga, vervangt systematisch alle oude gas- en elektriciteitsmeters. Dat gebeurt meestal zonder voorafgaande verwittiging. Wat gebeurt er als er niemand thuis is?
Uw meters registreren uw gas- en elektriciteitsverbruik. Het is belangrijk dat dit correct gebeurt. Daarom vervangt Sibelga stelselmatig alle oude meters.
Bij het verlaten van uw oude adres, noteert u de meterstanden op een verhuisformulier dat u mee laat ondertekenen door de nieuwe bewoner of eigenaar. Als hij weigert om het verhuisformulier te ondertekenen, is het in uw belang om de meters te laten afsluiten.
In Brussel wordt de uitrol van de slimme meter georganiseerd door Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.
Uw distributienetbeheerder vervangt systematisch alle oude gas- en elektriciteitsmeters. Dat is gratis, net als voor de vervanging van een defecte meter. In alle andere gevallen moet u voor de plaatsing of aanpassing betalen.
Uw gas- en elektriciteitsmeter zijn eigendom van uw distributienetbeheerder, Sibelga.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Sibelga, uw distributienetbeheerder, in voor de opname van de gas- en elektriciteitsmeters.
Met een tweevoudig-uurtariefmeter worden twee verschillende tarieven toegepast: een licht verhoogd tarief tijdens de dag en een goedkoper tarief tijdens de nachturen en 24/24 in het weekend en op wettelijke feestdagen.
Neen, als u verhuist moet u geen officiële meteropname laten doen door Sibelga, de disributienetbeheerder van Brussel.
Het tweevoudig uurtarief wordt niet automatisch toegepast, zelfs als uw meter met twee telwerken is uitgerust. Om het tweevoudig uurtarief te genieten, moet u een specifiek contract sluiten met uw energieleverancier
De meteropnemers van Sibelga herkent u makkelijk aan hun legitimatiebadge, hun uniform en hun wagen.
In tegenstelling tot de andere gewesten, hoeven consumenten in Brussel die zelf een deel van hun elektrciteit produceren geen speciaal tarief te betalen voor gebruik van het distributienet.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.