Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht rechtstreeks kunnen omzetten in elektriciteit. Door het vermogen van meerdere zonnepanelen samen te voegen, kan een deel van de elektriciteitsbehoeften van een gezin gedekt worden met de productie van groene energie.

De hoeveelheid stroom die een zonnecel produceert, hangt vooral af van de hoeveelheid licht die ze ontvangt. Zonnepanelen kunnen dus zelfs op een koude winterdag zorgen voor elektriciteit!

Soorten zonnepanelen

Het materiaal dat in België het vaakst wordt aangewend voor zonnepanelen, is silicium. Het wordt gebruikt voor de fabricage van 2 soorten panelen:

  • monokristallijne zonnepanelen die doorgaans donker of zwart gekleurd zijn
  • polykristallijne (of multikristallijne) zonnepanelen met een blauwe kleur

Beide types vertonen specifieke verschillen:

  • monokristallijne zonnepanelen zijn duurder, maar beter geschikt voor het opvangen van rechtstreekse straling
  • polykristallijne zonnepanelen zijn wat goedkoper, maar vangen gemakkelijker diffuus licht op.

Is er een verschil qua rendement?

Neen. Op een jaar tijd zullen de voor- en nadelen van beide types elkaar compenseren. Bij de keuze tussen de 2 soorten zonnepanelen, zal dus vaak het uitzicht de doorslag geven!

Merk op dat er tegenwoordig ook hoogperformante monokristallijne zonnepanelen op de markt  zijn. Die bieden soms tot 18% meer rendement, maar zijn wel een stuk duurder. Toch kunnen ze een oplossing zijn voor wie een dak met beperkte oppervlakte heeft.

Welke productie mag ik verwachten?

Een zonnepaneel van 1 m2 en 250 Wp zal in België bij een gemiddelde zonnestraling en in optimale omstandigheden (zuidgericht, 35°), 225 kWh per jaar produceren.

Om alle behoeften van een doorsnee Belgisch gezin te dekken (3 500 kWh/jaar), zijn gemiddeld zo'n 20 à 30 m2 gunstig gerichte zonnepanelen nodig. Uiteraard heeft niet iedereen zo'n groot dakoppervlak! Toch kan een fotovoltaïsche installatie ook bij u vast een groot deel van de stroombehoeften dekken.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Dit kunt u makkelijk online nagaan volgens het gewest waar u woont:

  • Woont u in Brussel? Check dan alvast de rentabiliteit van uw fotovoltaïsche installatie op de website van de APERe (Association pour la Promotion des Énergies Renouvelables).
  • Ook voor Wallonië bestaat er een specifieke simulator van APERe.
  • Staat uw woning in Vlaanderen? Bekijk dan de online ‘zonnekaart’ om te weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel die installatie uiteindelijk zal kosten.
Pascale
Schaarbeek
Placeholder

Begin 2009 liet ik fotovoltaïsche panelen plaatsen op mijn dak. Dankzij de premies en de groenestroomcertificaten heb ik die investering intussen al helemaal terugverdiend!

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.