Kilowattpiek is een begrip waarmee we het rendement van zonnepanelen kunnen berekenen en ze dus met elkaar kunnen vergelijken.
Heel wat mensen overwegen de aanschaf van een stroomgenerator om het uitvallen van de elektriciteit op te vangen. Maar zo’n generator is best wel duur en kunt u niet zomaar gebruiken in het thuisnetwerk.
Een thuisbatterij kan voordelig zijn, als u beschikt over fotovoltaïsche panelen. Zo kunt u de stroom die u produceert maximaal rentabiliseren. Batterijen blijven evenwel een zware investering die momenteel zonder premie moeilijk terug te verdienen valt.
Een warmtekrachtkoppeling (wkk) produceert zowel elektriciteit als warmte uit één brandstof (bv aardgas). Het is een systeem die tal van voordelen biedt. Daar waar de techniek in de industrie en de tuinbouw reeds decennia wordt toegepast, staat de micro-wkk, de versie gebruikt voor huishoudens, evenwel nog in de kinderschoenen.
Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht rechtstreeks kunnen omzetten in elektriciteit.
Op zoek naar een zuinig alternatief voor de traditionele cv-ketel? Met een warmtepomp produceert u tot 75% van de benodigde warmte volledig gratis. De overige 25% komt uit aardgas of elektriciteit.
U kunt uw groenestroomcertificaten aan de marktprijs verkopen aan een energieleverancier, een tussenpersoon naar keuze, of aan Elia tegen een gegarandeerde minimumprijs.
Een zonneboiler is een installatie die de energie van de zon opvangt, deze omvormt in warmte, en uiteindelijk voor warm water zorgt.
Met een warmtepomp kunt u behoorlijk wat energie besparen, want het toestel haalt gratis warmte uit de omgeving. Maar welk model kiest u nu?
Om elektriciteit op te slaan, moet deze eerst in een andere vorm worden omgezet. Op het moment dat er vraag is naar stroom, kan die opnieuw worden getransformeerd. Er bestaan verschillende systemen.
Verhoog uw dagverbruik om de door uw panelen geproduceerde zonnestroom optimaal te benutten en uw energierekening te verlagen!
Overstappen van aardgasverwarming naar hernieuwbare energie is een goede zaak voor milieu en portemonnee. Maar hoe pak je het aan?
Een microgrid is een kleinschalig energiedistributienet waarop slechts een beperkte groep gebruikers is aangesloten. Het blijft in de meeste gevallen verbonden met het openbare net, maar kan soms tijdelijk ook autonoom werken.
Elektriciteit opslaan op de batterij van je elektrische wagen om daarmee vervolgens het algemeen elektriciteitsnet of dat van je huis te voeden. Dat is zowat het idee achter vehicle-to-grid.
In theorie krijgt u als particulier een groenestroomcertificaat (GSC) telkens als u 1000 kWh stroom hebt geproduceerd. Dat voordeel wordt 10 jaar lang toegekend vanaf de datum waarop de installatie gecertificeerd is. In Brussel bestaat er een vermenigvuldigingscoëfficiënt die recht geeft op extra GSC’s.
Nee. In België, en in Brussel in het bijzonder, kan je beter hernieuwbare energie produceren met fotovoltaïsche panelen dan te investeren in een windmolen.
Afhankelijk van de manier waarop u verwarmt, gaat het kostenplaatje van peperduur tot heel betaalbaar en ecologisch.
In België is de opbrengst van zonnepanelen over het algemeen het best in mei en juni, als de meteorologische parameters het gunstigst zijn.
Technische en reglementaire voorwaarden moeten vervuld zijn vóór uw installatie groenestroomcertificaten aanlevert.
Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt met één enkele brandstof. Dit apparaat is qua uitzicht en grootte vergelijkbaar met de gekende condensatieketel. Maar om het rendabel te maken moet de warmtevraag voldoende hoog zijn.
De meest verkochte zonnepanelen hebben een rechthoekige vorm en een oppervlakte van ongeveer 1,6 m². Elk van deze panelen levert een vermogen van 270 tot 360 wattpiek (Wp).
De smart meter of slimme meter is een elektronische meter die in staat is de gegevens van het elektriciteitsverbruik te registreren en door te sturen. In Brussel wordt de slimme meter stapsgewijs ingevoerd.
Waarom niet de overtollige fotovoltaïsche energieproductie van uw buren overkopen? Dat is het principe van collectief zelfverbruik.
Controleer regelmatig uw zonnepanelen en inspecteer ze op achtergebleven vuil. Houd de staat van de kabels van uw installatie in het oog en zie erop toe dat omvormer en groene meter correct werken.
Grootverbruikers elektriciteit of eigenaars van productie-installaties kunnen in ruil voor een financiële vergoeding hun gebruik van het stroomnet bijsturen om mee te zorgen voor evenwicht op het net. De kans bestaat dat deze markt in de toekomst ook voor particulieren opengaat.
Het kan gebeuren dat een kleine installatie (≤ 10 kVA) van fotovoltaïsche productie zich automatisch loskoppelt van het net. Die automatische loskoppelingen doen zich voor wanneer de spanning of de frequetie aan de bevestigingsklemmen van de omzetter te lage of te hoge waarden bereiken. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn...
Er zijn drie mogelijkheden : groene energie aankopen, investeren in aandelen van een groene producent of zelf groene energie produceren.
Met een beetje vindingrijkheid bespaart u ook energie als mede-eigenaar: herzie de energiecontracten, plan een gratis energieaudit, vervang de cv-ketel of installeer zonnepanelen.
Met een PVheater kunt u het overschot aan elektriciteit van uw zonnepanelen, opslaan in de vorm van sanitair warm water. Zeker te overwegen voor wie meer elektriciteit produceert dan verbruikt.
In tegenstelling tot de andere gewesten, hoeven consumenten in Brussel die zelf een deel van hun elektrciteit produceren geen speciaal tarief te betalen voor gebruik van het distributienet.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.