Begin 2009 liet ik fotovoltaïsche panelen plaatsen op mijn dak. Dankzij de premies en de groenestroomcertificaten heb ik die investering intussen al helemaal terugverdiend!
Zonnepanelen: een interessante investering
Pascale heeft sinds 2009 zonnepanelen. Een investering die voor haar zeer snel rendabel was.
“Ik woon in een vrij klassiek Brussels herenhuis met heel hoge plafonds. Prachtig, dat wel, maar moeilijk te verwarmen! Mijn verwarmings- en stroomkosten liepen dan ook hoog op. Telkens als ik wat opzij had gezet, investeerde ik in energiebesparende ingrepen. Zo verving ik alle lampen door energiezuinige exemplaren en liet ik dubbele beglazing plaatsen. Maar ik droomde er ook van om zo veel mogelijk voor mijn eigen energie te zorgen. Daarom leek het me een goed idee om fotovoltaïsche panelen te laten plaatsen. Dat was in 2008. Omdat energiepremies toen sterk werden gepromoot, besloot ik: ‘Ik ga ervoor!’
Ik heb toen contact opgenomen met een Brussels bedrijf, dat het heel goed aanpakte. Zo maakten ze enkele simulaties voor verschillende modellen en oppervlakten van panelen. Uiteindelijk koos ik voor een versie waarvan ik de kostprijs in achttien maanden zou terugverdienen. En dat was ook zo: dankzij de stroombesparingen door enkele kleine werkzaamheden, de energiepremies en de groenestroomcertificaten bracht mijn investering na iets meer dan anderhalf jaar al geld op!
Om mijn groenestroomcertificaten te krijgen, neem ik één keer per jaar mijn speciale meter op. Die meterstand stuur ik via e-mail naar Brugel. Zij laten me dan weten op hoeveel groenestroomcertificaten ik recht heb. Daarna stuur ik aan de hand van de lijst van potentiële kopers een mailtje waarin ik vraag om me een aanbod te doen en verkoop ik aan de hoogste bieder! In mijn geval is dat m’n eigen energieleverancier: die biedt zijn klanten een heel interessante prijs. En dan gaat het allemaal heel snel: ik onderteken een document voor de koper, ik stuur die informatie naar Brugel, dat de groenestroomcertificaten overdraagt aan de koper, en ik ontvang het verkoopbedrag op mijn bankrekening.
Vandaag leveren mijn twaalf panelen, met een totale oppervlakte van zo’n 16 m², 80 tot 90% van de stroom die ik verbruik. Maar ik moet er wel aan toevoegen dat ik geluk heb: mijn dak steekt namelijk een beetje boven dat van de buren uit, zodat er nooit schaduw op de panelen valt, en bovendien is het perfect georiënteerd. En dat is nog niet alles: dankzij de premies kon ik ook mijn verwarmingsketel vervangen door een nieuw model dat veel beter presteert!”
Nvdr. Sinds 2009 is er heel wat gewijzigd: strictere voorwaarden voor het bekomen van energiepremies, de federale fiscale aftrekbaarheid is afgeschaft, ... De prijs van de zonnepanelen is ondertussen wel enorm gezakt.
De Brusselse regering garandeert met het huidige systeem van energiepremies, dat een fotovoltaïsche installatie op 7 jaar terugverdiend kan worden.