Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Aan wie kan ik mijn groenestroomcertificaten verkopen?

In Brussel heeft u 3 opties om uw groenestroomcertificaten te verkopen:

Optie 1: de energieleveranciers

Om hun minimumquotum verkochte groene stroom in Brussel te bereiken, moeten de leveranciers soms groenestroomcertificaten op de markt aankopen. Anders worden ze bestraft met een boete van € 100 per onbrekende GSC.

In 2019 is dit quotum, dat elk jaar stijgt, vastgelegd op 9,2%. Bovendien zijn de Brusselse energieleveranciers verplicht om eerst Brusselse groenestroomcertificaten te kopen alvorens ze er in de andere gewesten kunnen gaan kopen.

Hiertoe kunt u terecht bij elke energieleverancier die actief is in Brussel, maar houd er wel rekening mee dat sommige leveranciers gunstigere prijzen bieden voor eigen klanten.

Optie 2: de tussenpersonen

Tussenpersonen zijn makelaars die groenestroomcertificaten van kleine groene producenten groeperen en die de verkoop van de certificaten onderhandelen met energieleveranciers.  Sommige ondernemingen die zonnepanelen installeren, bieden deze dienst aan hun klanten aan.

Vergelijk goed hun offertes, want de aankoopvoorwaarden kunnen enorm verschillen.  Sommige tussenpersonen nemen een commissie op de verkoop, andere kopen de groenestroomcertificaten aan een iets lagere prijs dan de markwaarde, enz.

Lijst van de energieleveranciers en tussenpersonen voor de aankoop van groenestroomcertificaten in Brussel.

Optie 3: Elia

Volgens de geldende reglementering kunt u uw groenestroomcertificaten ook verkopen aan Elia (de transportnetbeheerder voor elektriciteit) tegen een gegarandeerde minimumprijs van € 65.
Deze € 65 per certificaat is evenwel minder interessant dan de gemiddelde prijzen die de leveranciers en tussenpersonen bieden.

Procedure voor aankoop tegen gegarandeerde minimumprijs

Tegen welke prijs kunt u groenestroomcertificaten verkopen?

Gemiddeld ligt de marktprijs rond € 93 per certificaat. Raadpleeg hier de lijst met gemiddelde prijzen (€/GSC) per jaar. (zie grafiek) 

Per 1000 kWh die u produceert, heeft u recht op 3 groenestroomcertificaten. Omgerekend ontvangt u dus ongeveer € 258/1000 kWh.(1)

(1) Het aantal toegekende GSC hangt af van het vermogen van uw installatie en de datum van indienststelling. Ons voorbeeld betreft een fotovoltaïsche installatie van minder dan 5KWp, geplaatst na 1 februari 2016.

Bekijk hier het aantal toegekende groenestroomcertificaten afhankelijk van de bron, het vermogen en de datum van indienststelling van de installatie.

Groenestroomcertificaten blijven 5 jaar geldig. Die tijd hebt u dus om uw certificaten te verkopen en eventueel te profiteren van een waardestijging op de markt. Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest garandeert het huidige mechanisme achter de groenestroomcertificaten gedurende 10 jaar, vanaf de indienststelling van uw installatie.

Hoe zit het in Vlaanderen en Wallonië?

De regelgeving is daar enigzins anders. Lees er meer over op de websites van de regionale regulatoren.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.