Een warmtekrachtkoppeling (wkk) produceert zowel elektriciteit als warmte uit één brandstof (bv aardgas). Het is een systeem die tal van voordelen biedt. Daar waar de techniek in de industrie en de tuinbouw reeds decennia wordt toegepast, staat de micro-wkk, de versie gebruikt voor huishoudens, evenwel nog in de kinderschoenen.
Wat rijk gas en arm gas onderscheidt, is hun calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie. Dit verschil heeft echter geen impact op uw factuur.
U kunt uw groenestroomcertificaten aan de marktprijs verkopen aan een energieleverancier, een tussenpersoon naar keuze, of aan Elia tegen een gegarandeerde minimumprijs.
Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht rechtstreeks kunnen omzetten in elektriciteit.
Een zonneboiler is een installatie die de energie van de zon opvangt, deze omvormt in warmte, en uiteindelijk voor warm water zorgt.
Het aardgas dat we in België verbruiken wordt geïmporteerd uit het buitenland. Onze stroom wordt geproduceerd in België en naburige landen in elektriciteitscentrales van verschillende types.
De calorische waarde van het gas is de energie die vrijkomt, in de vorm van warmte, als het gas wordt verbrand. Die waarde wordt gebruikt voor de berekening van uw aardgasfactuur.
In theorie krijgt u als particulier een groenestroomcertificaat (GSC) telkens als u 1000 kWh stroom hebt geproduceerd. Dat voordeel wordt 10 jaar lang toegekend vanaf de datum waarop de installatie gecertificeerd is. In Brussel bestaat er een vermenigvuldigingscoëfficiënt die recht geeft op extra GSC’s.
De stroom is voor alle Belgische woningen dezelfde. Kiest u voor een groenestroomcontract, dan verbindt uw leverancier zich ertoe om een hoeveelheid elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te produceren of kopen die overeenstemt met uw verbruik.
Een microgrid is een kleinschalig energiedistributienet waarop slechts een beperkte groep gebruikers is aangesloten. Het blijft in de meeste gevallen verbonden met het openbare net, maar kan soms tijdelijk ook autonoom werken.
Nee. In België, en in Brussel in het bijzonder, kan je beter hernieuwbare energie produceren met fotovoltaïsche panelen dan te investeren in een windmolen.
Op de geliberaliseerde of vrijgemaakte energiemarkt hebt u hoofdzakelijk te maken met twee soorten spelers: een leverancier en een distributienetbeheerder. Daarnaast spelen nog andere bedrijven of instellingen een rol in de energiebevoorrading en de goede werking van de markt
De smart meter of slimme meter is een elektronische meter die in staat is de gegevens van het elektriciteitsverbruik te registreren en door te sturen. In Brussel wordt de slimme meter stapsgewijs ingevoerd.
Er wordt vaak gepraat over schaliegas en hydraulisch fractureren, maar waar gaat het eigenlijk om? Is de winning van schaliegas schadelijk voor het milieu?
Buurland Nederland heeft beslist om de gaswinning van arm gas (type L) stop te zetten. Het hele Brusselse Gewest schakelde daarom eind 2022 over op rijk gas.
Waarom niet de overtollige fotovoltaïsche energieproductie van uw buren overkopen? Dat is het principe van collectief zelfverbruik.
Met de catastrofe van Fukushima leek het lot van kernenergie bezegeld. Toch zal het nog zo'n vaart niet lopen...
Het kan gebeuren dat een kleine installatie (≤ 10 kVA) van fotovoltaïsche productie zich automatisch loskoppelt van het net. Die automatische loskoppelingen doen zich voor wanneer de spanning of de frequetie aan de bevestigingsklemmen van de omzetter te lage of te hoge waarden bereiken. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn...
Een warmtepomp op aardgas recupereert de warmte die vrijkomt bij verbranding. Hierdoor biedt het toestel een beter rendement dan zijn elektrische tegenhanger en kan ze makkelijk een verwarmingsketel vervangen.
Technische en reglementaire voorwaarden moeten vervuld zijn vóór uw installatie groenestroomcertificaten aanlevert.
In Brussel wordt de uitrol van de slimme meter georganiseerd door Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.
Wie plots veel meer thuis is, gebruikt ook meer energie. Met enkele eenvoudige bespaartips zie je instant het resultaat op de energiefactuur.
Er zijn drie mogelijkheden : groene energie aankopen, investeren in aandelen van een groene producent of zelf groene energie produceren.
De tarieven via energiegroepsaankopen zijn niet noodzakelijk interessanter dan de tarieven die u zelf rechtstreeks bij een leverancier bekomt. In sommige gevallen blijven ze echter wel de moeite waard
In tegenstelling tot de andere gewesten, hoeven consumenten in Brussel die zelf een deel van hun elektrciteit produceren geen speciaal tarief te betalen voor gebruik van het distributienet.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.