Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is het verschil tussen rijk en arm gas? Heeft dat een invloed op mijn factuur?

Rijk gas en arm gas zijn de twee types aardgas die verdeeld worden in België, weliswaar over aparte netten. Wat hen onderscheidt, is hun calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie.  Anders gezegd, 1m³ arm gas levert minder energie op dan 1m³ rijk gas.

Dit verschil heeft echter geen impact op uw factuur, aangezien uw leverancier deze baseert op de hoeveelheid energie die u effectief verbruikt heeft, en niet op de hoeveelheid gas die u geleverd werd. Uw factuur wordt immers berekend op basis van de hoeveelheid energie (aantal kWh), en niet op basis van de hoeveelheid gas dat u verbruikt heeft (aantal m³).

Ander gas, maar toch een eerlijk tarief voor iedereen

Om een houtkachel te laten branden, zou niemand dezelfde prijs willen betalen voor een kubieke meter grenen als voor een kubieke meter eik. Het volume is dan wel hetzelfde, maar grenenhout bevat veel minder houtmassa (en dus minder energie) dan eik.

Arm/rijk

Voor gas is het net hetzelfde. De twee soorten gas verkrijgbaar in België hebben een verschillende calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie:

Rijk gas

  • komt voornamelijk van Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Qatar
  • bevat gemiddeld 11,4 kWh per m³

Arm gas

  • wordt onder meer verdeeld in Brussel, maar ook in de provincies Antwerpen en Brabant
  • afkomstig van Nederland (Slochteren)
  • bevat gemiddeld 10,3 kWh per m³ 

Bij de verbranding van 1m³ arm gas komt er minder energie vrij dan bij de verbranding van 1m³ rijk gas.

Waarom zijn er verschillende soorten aardgas?

Zoals zijn naam aangeeft, is aardgas geen industrieel maar een natuurproduct. De samenstelling ervan verschilt in de tijd en naargelang de geologische lagen in de ondergrond van de plaats van oorsprong. Daarom berekenen de gasnetbeheerders de calorische waarde iedere maand opnieuw.

Geleidelijk geen arm gas meer in België

Nederland, vanwaar het arme gas dat onder meer in Brussel wordt verdeeld vandaan komt, is van plan om de gaswinning in Slochteren stop te zetten.

De gasreserves geraken er inderdaad uitgeput en dus heeft de Nederlandse overheid beslist om niet meer te leveren aan Duitsland, het noorden van Frankrijk en een derde van België. Dit gebeurt geleidelijk tot 2030. Zo krijgen alle betrokken partijen voldoende tijd om de nodige aanpassingen uit te voeren.

De Brusselaars krijgen voortaan dus rijk gas. Deze overstap, beter gekend als de conversie van laagcalorisch (L) naar hoogcalorisch gas (H) gebeurt in Brussel in 3 fasen, meer bepaald van 2020 tot 2022.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.