Rijk gas en arm gas zijn de twee types aardgas die verdeeld worden in België, weliswaar over aparte netten. Wat hen onderscheidt, is hun calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie. Anders gezegd, 1m³ arm gas levert minder energie op dan 1m³ rijk gas.
Om een houtkachel te laten branden, zou niemand dezelfde prijs willen betalen voor een kubieke meter grenen als voor een kubieke meter eik. Het volume is dan wel hetzelfde, maar grenenhout bevat veel minder houtmassa (en dus minder energie) dan eik.
Voor gas is het net hetzelfde. De twee soorten gas verkrijgbaar in België hebben een verschillende calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie:
Bij de verbranding van 1m³ arm gas komt er minder energie vrij dan bij de verbranding van 1m³ rijk gas.
Zoals zijn naam aangeeft, is aardgas geen industrieel maar een natuurproduct. De samenstelling ervan verschilt in de tijd en naargelang de geologische lagen in de ondergrond van de plaats van oorsprong. Daarom berekenen de gasnetbeheerders de calorische waarde iedere maand opnieuw.
Nederland, vanwaar het arme gas dat onder meer in Brussel wordt verdeeld vandaan komt, is van plan om de gaswinning in Slochteren stop te zetten.
De gasreserves geraken er inderdaad uitgeput en dus heeft de Nederlandse overheid beslist om niet meer te leveren aan Duitsland, het noorden van Frankrijk en een derde van België. Dit gebeurt geleidelijk tot 2030. Zo krijgen alle betrokken partijen voldoende tijd om de nodige aanpassingen uit te voeren.
De Brusselaars krijgen voortaan dus rijk gas. Deze overstap, beter gekend als de conversie van laagcalorisch (L) naar hoogcalorisch gas (H) gebeurt in Brussel in 3 fasen, meer bepaald van 2020 tot 2022.
Lees meer op Gas verandert, de gewestelijke website van Brussel
Of ga naar de federale website van de regering
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.