Om een algemene stroomuitval te vermijden, moet de hoeveelheid elektriciteit die het net ‘binnengaat’ (productie en import) en de stroom die wordt verbruikt, constant in evenwicht zijn.
Bij een elektriciteitsstoring moet u eerst nagaan of het probleem algemeen of individueel is. Afhankelijk van de situatie kan u het probleem zelf oplossen, anders moet u contact opnemen met Sibelga of een elektricien.
Wat rijk gas en arm gas onderscheidt, is hun calorische waarde, d.w.z. een verschillende hoeveelheid energie. Dit verschil heeft echter geen impact op uw factuur.
Wanneer we een strenge winter krijgen, is de kans reëel dat in de landelijke gebieden de elektriciteitsvoorziening een tijdje wegvalt. Dit om te vermijden dat er een grootschalig stroomonevenwicht ontstaat. Dat kan leiden tot een black-out.
Het aardgas dat we in België verbruiken wordt geïmporteerd uit het buitenland. Onze stroom wordt geproduceerd in België en naburige landen in elektriciteitscentrales van verschillende types.
Om elektriciteit op te slaan, moet deze eerst in een andere vorm worden omgezet. Op het moment dat er vraag is naar stroom, kan die opnieuw worden getransformeerd. Er bestaan verschillende systemen.
Een microgrid is een kleinschalig energiedistributienet waarop slechts een beperkte groep gebruikers is aangesloten. Het blijft in de meeste gevallen verbonden met het openbare net, maar kan soms tijdelijk ook autonoom werken.
Elektriciteit opslaan op de batterij van je elektrische wagen om daarmee vervolgens het algemeen elektriciteitsnet of dat van je huis te voeden. Dat is zowat het idee achter vehicle-to-grid.
Elektromagnetische velden en stralingen zijn zowat overal aanwezig en kunnen van natuurlijke of menselijke oorsprong zijn.
Enkele eenvoudige tips leren correct handelen voor, tijdens en na een stroomonderbreking in geval van een afschakeling bij stroomschaarste of black-out .
In Brussel is bijna iedereen al op het aardgasnet aangesloten. U nog niet? Op enkele uitzonderingen na, is een aansluiting mogelijk. Zo gaat u te werk.
Een smart grid, of slim elektriciteitsnet, wordt gebruikt voor het transport van elektriciteit, maar ook voor de overdracht van informatie. En dat levert tal van voordelen op.
Op de geliberaliseerde of vrijgemaakte energiemarkt hebt u hoofdzakelijk te maken met twee soorten spelers: een leverancier en een distributienetbeheerder. Daarnaast spelen nog andere bedrijven of instellingen een rol in de energiebevoorrading en de goede werking van de markt
De smart meter of slimme meter is een elektronische meter die in staat is de gegevens van het elektriciteitsverbruik te registreren en door te sturen. In Brussel wordt de slimme meter stapsgewijs ingevoerd.
Buurland Nederland heeft beslist om de gaswinning van arm gas (type L) stop te zetten. Het hele Brusselse Gewest schakelde daarom eind 2022 over op rijk gas.
De energietransitie is de overschakeling van oude energieproductie- en verbruiksmethodes, die gebaseerd op fossiele brandstoffen, naar een nieuw systeem dat duurzamer is en beter aangepast aan de huidige realiteit.
Waarom niet de overtollige fotovoltaïsche energieproductie van uw buren overkopen? Dat is het principe van collectief zelfverbruik.
Grootverbruikers elektriciteit of eigenaars van productie-installaties kunnen in ruil voor een financiële vergoeding hun gebruik van het stroomnet bijsturen om mee te zorgen voor evenwicht op het net. De kans bestaat dat deze markt in de toekomst ook voor particulieren opengaat.
In Brussel draagt iedereen met een aansluiting op het elektriciteitsnet bij in de kosten van de openbare verlichting via zijn energiefactuur. Het bedrag hangt af van het vermogen van uw aansluiting en maakt deel uit van de openbaredienstverplichtingen van Sibelga.
Van begin december tot half januari zorgen de gemeenten en handelaarsverenigingen voor gezellige kerstverlichting in de stad. Een lichtslinger in een grote winkelstraat verbruikt tijdens de hele feestperiode zo’n 50 kWh.
Uw gas- en elektriciteitsmeter zijn eigendom van uw distributienetbeheerder, Sibelga.
In Brussel wordt de uitrol van de slimme meter georganiseerd door Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.
Het kan gebeuren dat een kleine installatie (≤ 10 kVA) van fotovoltaïsche productie zich automatisch loskoppelt van het net. Die automatische loskoppelingen doen zich voor wanneer de spanning of de frequetie aan de bevestigingsklemmen van de omzetter te lage of te hoge waarden bereiken. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn...
Een werf in de straat is niet altijd aangenaam voor de omwonenden, maar 3 maatregelen helpen om de hinder te beperken.
In tegenstelling tot de andere gewesten, hoeven consumenten in Brussel die zelf een deel van hun elektrciteit produceren geen speciaal tarief te betalen voor gebruik van het distributienet.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.