Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe verloopt een energiewerf in mijn straat?

Om de kwaliteit van de energievoorziening te verzekeren, zijn er soms werken aan het gas- of elektriciteitsnet nodig. Zo'n werf is niet altijd aangenaam voor de omwonenden, maar 3 maatregelen helpen om de hinder te beperken. 

  1. Samen met andere nutsbedrijven
    In de voorbereidingsfase van de werf neemt distributienetbeheerder Sibelga contact op met alle partijen die ook installaties hebben op of onder de Brusselse weg (MIVB, Vivaqua, telenetbedrijven …). Zij beslissen om al dan niet deel te nemen aan de werf. Als ze dat niet doen, mogen ze de volgende twee jaar - behalve in noodgevallen - geen werken uitvoeren op dezelfde plaats. 
  2. Aansluitende fasen  
    Alle partners (gemeente, Gewest, aannemers …) streven een vlotte opeenvolging van de werken na. Tijdens elke fase is er aandacht voor de toegang tot gebouwen en garages en voor de parkeermogelijkheden.   
  3. Duidelijke communicatie
    Sibelga brengt alle omwonenden tijdig op de hoogte, en geeft de contactgegevens door van de werftoezichthouder. Die is altijd beschikbaar voor extra informatie.

Werfwerkzaamheden? Sibelga beperkt hinder en informeert 

Het bestaande distributienet (gas, elektriciteit) is regelmatig aan hernieuwing, uitbreiding of verbetering toe. Hoe verloopt zo’n werf en welke maatregelen beperken de overlast?

Grondige voorbereiding 

  • Om de hinder in uw straat te beperken, verplicht de wetgeving alle bedrijven met installaties in of onder de Brusselse openbare weg (MIVB, Vivaqua, telecombedrijven ..) om werken in onderling overleg uit te voeren. Als Sibelga werken plant, nodigt ze dus ook de andere partijen uit tot deelname. Doen die niet mee aan de werf? Dan mogen ze de volgende twee jaar geen werken uitvoeren op die plaats (behalve in noodgevallen).
  • Sibelga neemt contact op met de gemeentelijke en regionale instanties voor de vereiste toelatingen en het maken van praktische afspraken omtrent stockagezones, verkeer, omleidingen, enz. 

Aansluitende werken

Nadat alle partners hun planning op elkaar hebben afgestemd, verschijnen de eerste arbeiders in het straatbeeld. De aangekondigde planning en tijdsduur van de werken wordt gerespecteerd, al is die natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden en/of onvoorziene technische moeilijkheden. Tijdens de werken is er vaak een toezichthouder van Sibelga aanwezig, om alles in goede banen te leiden en om de omwonenden te informeren.

Een energiewerf in 3 fasen

Fase 1

  • Afbakening en signalisatie van de werf.
  • Graven van een sleuf in het voetpad en/of de openbare weg.
  • Plaatsing van loopbrug(gen) voor toegang tot de gebouwen en garages.
  • Plaatsing van nieuwe kabels en leidingen.
  • Sluiten van de sleuf en voorlopige herstelling van voetpad en/of openbare weg. In dit stadium blijft uw gebouw aangesloten op het oude net.

Fase 2

  • Ingebruikname van nieuwe netten.
  • Gerichte opening van een kleine sleuf tot aan de voorgevel van uw gebouw.
  • Aansluiting van uw gebouw op de nieuwe netten (Sibelga maakt vooraf een afspraak voor de toegang tot het gebouw).
  • Sluiten van deze gerichte sleuf en – enkele dagen later -  definitieve herstelling van het voetpad. Laat het zand en grind enkele dagen liggen (niet vegen).

Fase 3

  • Buiten gebruik stellen van de oude netten.
  • Oplevering van de werken in samenwerking met de gemeentediensten.


Open communicatie 

In alle projectfasen maakt Sibelga werk van duidelijke communicatie.

  • Vóór de start van de werken, ontvangen de buurtbewoners een bericht in de brievenbus. Daarop staat ook het rechtstreekse telefoonnummer van de werftoezichthouder en het algemeen nummer voor vragen omtrent energiewerven: 0800 117 46.
  • Als er tijdens de werken een onderbreking van de energievoorziening is gepland, of als de technici toegang willen krijgen tot bepaalde meter(s), neemt de coördinator persoonlijk contact op.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.