Op de geliberaliseerde of vrijgemaakte energiemarkt, d.w.z. waar de concurrentie speelt, hebt u hoofdzakelijk te maken met twee soorten spelers: een leverancier en een distributienetbeheerder.
Daarnaast spelen nog andere bedrijven of instellingen een rol in de energiebevoorrading en de goede werking van de markt:
Bekijk deze afbeelding in het groot of download als PDF
De liberalisering of vrijmaking van de energiemarkt (in Brussel sinds 2007) heeft als doel een einde te maken aan bepaalde monopolies en de consument zijn leverancier vrij te laten kiezen. Concreet moeten de productie, het transport, de distributie en de levering van gas en elektriciteit door aparte bedrijven worden verzorgd.
Alles begint met de productie van elektriciteit en de invoer van gas. Verschillende bedrijven beconcurreren elkaar om hun energie te verkopen aan de energieleveranciers, die de energie op hun beurt verkopen aan hun klanten. Het is echter mogelijk dat hetzelfde bedrijf zowel energie produceert als energie verkoopt aan consumenten.
Er zijn er twee: Elia voor elektriciteit en Fluxys voor gas.
In Brussel is er één (Sibelga), in de andere gewesten zijn er verschillende. Elke distributienetbeheerder heeft het netmonopolie in zijn werkgebied.
De federale regulator, de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) (www.creg.be), gaat na of alle marktspelers de regels respecteren. De CREG geeft de overheid advies, keurt de transporttarieven goed en berekent het sociaal tarief.
Brugel is de regulator op de energiemarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze instelling levert licenties af aan leveranciers die in het Gewest actief willen zijn en controleert Sibelga en Elia (voor het Brusselse deel van het hoogspanningsnet). Daarnaast kent Brugel ook groenestroomcertificaten toe en controleert de distributietarieven van Sibelga. In Vlaanderen wordt deze rol vervuld door de Vreg, in Wallonië door de Cwape (website in het Frans).
Ten slotte kunt u een beroep doen op de Ombudsdienst voor Energie als u er niet in slaagt om een geschil met een elektriciteits- of gasbedrijf op te lossen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.