Bij een elektriciteitsstoring moet u eerst controleren of het een algemeen of een individueel probleem is.
Een elektriciteitsstoring kan een algemeen probleem zijn, maar kan ook enkel bij u voorkomen. Als u merkt dat de hele buurt zonder stroom zit, is er een probleem met het distributienet. Neem in dat geval contact op met Sibelga op het nummer 02 274 40 66 (voor wie in Brussel woont).
Als het probleem zich alleen bij u voordoet, wordt de elektriciteitsstoring veroorzaakt door uw installatie. Hier vindt u enkele tips om het probleem zelf op te sporen en in sommige gevallen zelfs op te lossen.
Overbelasting of kortsluiting kan uw installatie beschadigen en brand veroorzaken. Daarom is ze beschermd met stroomonderbrekers, of ‘smeltzekeringen’. Deze reageren op een te sterke stroom ten gevolge van gelijktijdig gebruik van te veel apparaten, een kapot apparaat of een defect in uw installatie.
Een smeltzekering bevat een metalen draad die smelt wanneer er stroom doorgaat die boven een bepaalde waarde uitkomt. Hij moet dan ook vervangen worden door een nieuwe zekering als hij zijn rol als installatiebescherming eenmaal vervuld heeft.
Een automatische schakelaar daarentegen kan meermaals gebruikt worden, omdat die telkens opnieuw kan worden ingeschakeld.
Als u geen stroom meer heeft in uw woning, is het beschermingsmechanisme ingeschakeld door een kapot apparaat of doordat een te groot aantal apparaten tegelijk werden gebruikt.
Als u de stekker(s) van het apparaat of de apparaten in kwestie uit het stopcontact heeft getrokken, controleer dan het beveiligingselement in uw verdeelkast (na de meter).
U zit nog steeds zonder stroom? Controleer dan ook de beveiliging die voor de meter zit, ter hoogte van de aansluitkast.
Als slechts op één verdieping de verlichting of de stopcontacten niet meer werken, of als een bepaald apparaat het niet meer doet, ligt het probleem bij een secundair circuit dat op zijn beurt ook beschermd is met een stop of een schakelaar. Ga in dat geval op dezelfde manier te werk. Idealiter heeft u in uw verdeelkast een circuit voor:
De differentieelschakelaar: een extra beschermingsmiddel
Nieuwe installaties (na 1981) beschikken over differentieelschakelaars: één algemene, en één voor het circuit van de badkamer. De differentieelschakelaar reageert bij een isolatieprobleem in de installatie of in het apparaat (stroomverlies), terwijl schakelaars en smeltzekeringen alleen reageren bij overbelasting of kortsluiting.
Bekijk deze afbeelding in het groot of download als pdf
(Zie ook: 'Moet ik betalen voor een interventie van Sibelga bij een elektriciteitsstoring of gasreuk?')
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.