Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Waartoe dient een aarding?

Aarding  (geel-groene kabel)

Voor de meeste mensen is de aarding gewoonweg een element dat vermeld staat op het elektrische plan van het huis.

Toch kan dit op het eerste gezicht onbeduidende element uw leven redden! Dankzij de aarding kan het teveel aan elektriciteit immers worden afgevoerd wanneer een toestel slecht geïsoleerd is. Een aarding beschermt u dus tegen elektrocutie.

Toch de moeite om de aarding even onder de loep te nemen, niet?

Hoe werkt een aarding?

Het principe van een aarding is eenvoudig. Het komt erop neer om de elektrische stroom die uit een toestel kan ontsnappen, af te leiden naar een metalen geleider (kabel) die loopt naar een pin die in de grond is geslagen.

Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.

Verneem meer over de aarding in een demofilm

Is een aarding verplicht?

Aarding

Absoluut! In België verplicht het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) de aanwezigheid van een aarding. Hierop worden alle elementen aangesloten die een potentieel gevaar vormen, zoals:

  • de stopcontacten
  • de lichtpunten van de elektrische installatie
  • de leidingen en metalen onderdelen van het huis (fornuis, douche enz.) die per ongeluk in contact kunnen komen met de elektrische stroom.

Ook de installatie van een aardingsonderbreker of aardingsschakelaar is verplicht. Dankzij dit systeem kan men de hoeveelheid elektriciteit meten en controleren die via de aarding stroomt (dit is de zogenaamde 'spreidingsweerstand'). In België mag deze niet meer dan 30 Ohm bedragen.

Aarding en verliesstroomschakelaar: wat is het verschil?

Aarding en verliesstroomschakelaar of differentieelschakelaar worden vaak met elkaar verward. Toch hebben ze verschillende functies.

De verliesstroomschakelaar of differentieelschakelaar vormt een aanvulling op de aarding: wanneer hij een stroomlek naar de aarding detecteert, onderbreekt de verliesstroomschakelaar het stroomcircuit om te vermijden dat u wordt geëlektrocuteerd. Deze grijpt dus in na de aarding.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.