Je woning kan op twee manieren op het elektriciteitsnet worden aangesloten: met 2 draden (eenfasig) of met 3 of 4 draden (driefasig). Elk aansluitingstype heeft zijn voordelen.
Een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer. U hebt dus ruim de tijd!
Dankzij een aarding vermijdt u elektrocutie. Zo wordt de stroom van een defect elektrisch toestel dat u aanraakt, afgeleid naar een metalen geleider (kabel) die loopt naar een pin die in de grond is geslagen.
In de stad is het risico op schade of brand door bliksem veel kleiner dan op het platteland. Wilt u maximale voorzorgen nemen, dan zijn er twee belangrijke niveaus van bescherming waarmee u rekening kan houden.
Muziek, kerstverlichting, elektrisch tuingereedschap, barbecue ... u haalt meer dan eens een verlengkabel boven. Erg praktisch, maar houd het veilig!
Bij een stroomstoring of stroomuitval op het elektriciteitsnet raken bepaalde toestellen defect. In dat geval bent u zelf verantwoordelijk voor de schade. Gelukkig is dit grotendeels te vermijden.
Een automatische schakelaar wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor de vroegere smeltzekeringen. Beide beschermen tegen kortsluiting en overbelasting, maar een automaat kan eenvoudigweg opnieuw ingeschakeld worden terwijl een smeltveiligheid steeds vervangen moet worden.
Bij een elektriciteitsstoring moet u eerst nagaan of het probleem algemeen of individueel is. Afhankelijk van de situatie kan u het probleem zelf oplossen, anders moet u contact opnemen met Sibelga of een elektricien.
Sluit een energiecontract af met een leverancier naar keuze als u intrekt in een woning. Draag zorg voor de gas- en elektriciteitsinstallaties zolang u er woont. En zo zijn er nog wel een aantal...
Een elektrische overbelasting vindt plaats als er te veel stroom door de elektrische draden loopt. In sommige gevallen kan die overbelasting brand veroorzaken.
Ja, maar opgelet: om elk gevaar te vermijden en in orde te zijn met de regelgeving, zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen nodig en overlegt u best eerst met de andere medebewoners.
Als eigenaar of huurder moet u zorgzaam omgaan met de omgeving van uw meter. U kan een aantal voorschriften opvolgen om de veiligheid van uw meter te garanderen.
Differentieelschakelaar, beveiligingsschakelaars, zekeringenkast, verdeelkast,… begint uw hoofd al te tollen? Toch zijn al deze onderdelen van vitaal belang voor een goed werkende en veilige elektrische installatie. Energids gidst je langs alle onderdelen.
Het is mogelijk dat er, na werkzaamheden aan de gasleidingen, luchtbellen in uw leidingen dringen. Ontdek hier hoe u ze verwijdert.
Merkt u een gasreuk op in uw woning, een gebouw of op straat? Open alle deuren en vensters en bel – buiten het bereik van de gasgeur - 0800 19 400. Sibelga stuurt meteen een interventieteam ter plaatse.
Koolstofmonoxide (CO) is een gevaarlijk reuk-en kleurloos gas. Nochtans is een CO-vergiftiging gemakkelijk te vermijden door 4 voorzorgsmaatregelen te treffen.
Heel eenvoudig: zo vaak als de reglementering voorschrijft, nl. tijdens de periodieke controle van uw verwarmingsinstallatie. Een goede en veilige gewoonte, want maar liefst een derde van de woningbranden ontstaat door schoorsteenbranden!
Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het gewone onderhoud van een elektrische installatie. Iedereen moet dus zijn installatie onderhouden als een goede huisvader. In bepaalde gevallen moet een installatie wel verplicht onderworpen worden aan een gelijkvormigheidscontrole door een erkend organisme.
Wanneer uw verwarmingsketel ouder is dan 15-20 jaar, kunt u aanzienlijk besparen door hem te vervangen. Dateert hij van voor 1978? Dan zal hij binnenkort niet meer compatibel zijn met het gas in Brussel. Een reden te meer om nu al het nodige te doen!
Verzamel alle bewijzen die aantonen dat er een probleem is. Wanneer uw eigenaar nog altijd weigert om de ketel te vervangen of te herstellen, moet de vrederechter worden ingeschakeld.
Door enkele goede gewoonten aan te nemen en uw installatie te verbeteren, verbruikt u minder warm water en betaalt u dus ook minder.
Een controleorganisme zal de conformiteit van uw nieuwe installatie controleren als uw installateur niet Cerga-gecertificeerd is. Voor de controles die door de EPB-reglementering voorzien zijn, moet u u richten tot vaklui die door Leefmilieu Brussel erkend zijn.
Voor installatie, controle en onderhoud van uw gasinstallatie doet u een beroep op erkende vaklui. Verneem in 10 stappen hoe u zelf een aantal elementaire veiligheidsregels in acht kunt nemen.
Het kan gebeuren dat een kleine installatie (≤ 10 kVA) van fotovoltaïsche productie zich automatisch loskoppelt van het net. Die automatische loskoppelingen doen zich voor wanneer de spanning of de frequetie aan de bevestigingsklemmen van de omzetter te lage of te hoge waarden bereiken. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn...
Kies voor een performante kachel die aangepast is aan de ruimte die u wil verwarmen. Laat de schoorsteen regelmatig vegen, kies geschikt brandhout en leer hoe u de kachel correct aansteekt.
Als uw elektrische installatie niet goed werkt, loopt u het risico op stroomonderbrekingen, elektrocutie, kortsluiting en brand. U kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om uw veiligheid te garanderen.
Tuinverlichting wordt niet alleen geregeld nat, maar moet ook bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en zelfs schokken. Houd daarom zeker rekening met een aantal voorzorgsmaatregelen!
Cerga is een kwaliteitslabel voor professionele installateurs van aardgas, uitgereikt door de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG).
Energie, veiligheid en inbraakbeveiliging, bent u niets vergeten? Bekijk onze vakantiechecklist.
Het is verplicht om voor de controle van uw binneninstallaties elektriciteit een beroep te doen op erkende professionals...
Ontdek hoe een optimale keukenuitrusting bijdraagt tot een lagere energiefactuur.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.