De elektrische installatie is een verzameling van componenten die ervoor zorgt dat u op een veilige en comfortabele manier elektriciteit kunt gebruiken in uw woning.
Download de infographic als PDF
Eigenlijk begint de elektrische installatie al op straat. Via een kabel brengt uw distributienetbeheerder (Sibelga) de elektriciteit uw woning binnen naar een eerste kast met daarin de hoofdbeveiliging en de elektriciteitsmeter(s).
Afhankelijk van uw tariefplan heeft u één of twee meterstanden (dag- en nachttarief). De hoofdbeveiliging of hoofddifferentieelschakelaar (300mA) sluit de elektriciteit af bij stroomverlies.
Sibelga is verantwoordelijk tot en met de meter. Bij problemen bel 02 274 40 66.
Vanaf de meterkast vertrekt een voedingskabel naar de verdeelkast. Hierin wordt de elektriciteit verdeeld over de verschillende stroomkringen in uw woning.
Vanaf dit punt is de elektrische installatie uw eigendom. Wanneer zich hier een probleem stelt, schakelt u best een ervaren elektricien in.
Iedere stroomkring wordt beveiligd door een automatische beveiligingsschakelaar. In de volksmond noemen we ze ook wel ‘zekeringen’.
Wanneer er op de stroomkring een overbelasting of kortsluiting optreedt, verbreekt deze beveiligingsschakelaar de stroomtoevoer naar de kring en de apparaten die er op aangesloten zijn. Wanneer het probleem verholpen is of het defecte apparaat uit het stopcontact gehaald is, kunt u de beveiligingsschakelaar opnieuw aanzetten.
Naast de automatische beveiligingsschakelaars, bevat de verdeelkast ook een algemene differentieelschakelaar.
Deze meet de hoeveelheid elektriciteit die de installatie opneemt en de hoeveelheid die terugstroomt. Die moeten even groot zijn. Wanneer dat niet het geval is, schakelt de differentieelschakelaar de stroomtoevoer uit.
Wanneer de stroomkring een natte ruimte bedient, zoals de badkamer of de wasplaats, dan is die extra beveiligd met een bijkomende differentieelschakelaar (30mA). Deze is verplicht voor nieuwe of gerenoveerde installaties sinds 1981.
Het aantal kringen dat u in de elektrische installatie opneemt, is in feite onbeperkt. U maakt aparte kringen voor stopcontacten en voor verlichtingspunten.
Let wel:
Soms bevat de elektrische installatie onderdelen die niet verplicht zijn. Die vallen uiteraard volledig onder uw verantwoordelijkheid.
De overspanningsbeveiliging beschermt de elektrische installatie tegen spanningspieken, bijvoorbeeld door een blikseminslag. Het kan dan ook raadzaam zijn zo’n beveiliging in uw installatie op te nemen wanneer u met dure apparaten werkt. Denk dan aan kringen met daarop computerapparatuur of audio en video.
Wanneer u kiest voor domotica of het automatiseren van bepaalde elektrische componenten in de woning, dan komen er nog andere elementen in de elektrische installatie.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.