Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe beveilig ik mijn woning en toestellen tegen de bliksem?

Elk jaar worden zo’n 250 000 blikseminslagen geteld boven ons land.

Een natuurfenomeen waarbij er elektrische ontladingen zijn van de wolken naar de aarde met soms zware schade tot gevolg. Voor gebouwen en structuren, maar ook voor mensen, installaties en uitrustingen die binnen aanwezig zijn.

Wat kunt u precies doen om uw woning en toestellen maximaal te beschermen als er zwaar onweer op komst is? 

Instant voorzorgen tegen blikseminslag

Hier alvast enkele concrete tips indien uw woning niet tegen de bliksem beveiligd is:

  • Regel nummer 1: haal bij hevig onweer de stekkers van de gevoeligste elektrische apparaten uit het stopcontact.
  • Leg de uitgetrokken stekkers niet te dicht naast het stopcontact, want anders kan de elektrische stroom toch nog overslaan!
  • Graag maximale bescherming? Doe dan hetzelfde met alle elektrische toestellen en communicatieapparaten (zowel elektrische stopcontacten als aansluitingen voor telefoon en teledistributie). U kunt ook een externe en/of interne beveiliging plaatsen, maar in verhouding met het erg lage risico vallen die twee maatregelen vrij duur uit.Besef wel dat alle toestellen uittrekken in de praktijk haast onmogelijk is. Denk maar aan inbouwtoestellen zoals de koelkast, de vaatwasser, de oven, enz. Uiteraard kunt u met de hoofdschakelaar op het elektrisch bord ook alle stroomkringen sluiten, maar dan zit u meteen ook in het donker! En trouwens wie zegt dat u steeds thuis bent als het bliksemt…
  • Zorg ervoor dat uw brandverzekering ook schade dekt die veroorzaakt is door overspanning!

Bliksem- en overspanningsafleiders

Wie een stapje verder wilt gaan, kan zijn woning, elektrische installatie en apparaten op 2 niveaus beschermen: met een bliksemafleider en met een overspanningsafleider.

Niveau 1: externe bescherming

Een bliksemafleider leidt de bliksem af naar de aarde en beschermt uw woning tegen schade en brand veroorzaakt door rechtstreekse blikseminslagen. We zien ze op torens, masten en hoge gebouwen. Ze zijn redelijk duur (soms tot duizenden euro’s), moeten door een vakman worden geplaatst en vergen een regelmatig onderhoud.

Niveau 2: interne bescherming

Blikseminslagen die zich op een afstand voordoen, kunnen dan weer zorgen voor indirecte schade. Deze veroorzaken namelijk schokgolven en overspanning die zich kunnen verspreiden:

  • door geleiding: dit doet zich meestal voor als een bovengrondse kabel (voor elektriciteit, telefoon of teledistributie) door de bliksem wordt getroffen en de overspanning overbrengt naar de woning die hij bedient.
  • door inductie: de overspanning verspreidt zich via elektromagnetische straling en raakt een elektrisch circuit waarop elektrische en elektronische toestellen zijn aangesloten.

Bij een indirecte blikseminslag zal een centrale overspanningsafleider die op de elektrische circuits geplaatst is, de elektrische overbelasting afleiden naar de aarde en zo de volledige installatie beschermen. Zo’n afleider kost 500 à 1.000 euro en moet door een vakman worden geplaatst.

Opgelet, want een centrale overspanningsafleider laat sowieso een reststroom door, en die kan schadelijk zijn voor storingsgevoelige elektrische apparaten: tv’s, pc’s, geluidsinstallaties, telefoons. 

Om al deze toestellen en bijbehorende uitrusting ook afzonderlijk te beschermen, sluit u ze best aan op een (meervoudige) contactdoos met overspanningsbeveiliging. Al zijn die lang niet zo doeltreffend tegen blikseminslag als producenten wel eens beweren… In elk geval volstaan ze niet als ze als enige bescherming worden gebruikt!

Beperkt risico in Brussel

In een stad is de kans dat uw woning rechtstreeks wordt getroffen door bliksem erg klein. Hoe komt dat?

Bliksem zoekt altijd de makkelijkste weg om de aarde te bereiken en gaat bij voorkeur naar beneden via hoge constructies (klokkentorens, wolkenkrabbers, …), metalen uitsteeksels (opgepast voor verzinkte schoorstenen) en luchtlijnen.

In stedelijk gebied zijn er sowieso veel hoge gebouwen, en bijzonder weinig alleenstaande woningen en bovengrondse kabels. Het risico op schade of brand door bliksem is er dus beduidend lager dan op het platteland.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.