Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe beveilig ik mijn woning en toestellen tegen de bliksem?

In de stad is het risico op schade of brand door bliksem veel kleiner dan op het platteland. Niet alleen omdat er veel hoge gebouwen zijn, maar ook omdat er bijzonder weinig alleenstaande woningen en bovengrondse kabels zijn.

Wilt u maximale voorzorgen nemen, haal dan van zo veel mogelijk elektrische en elektronische toestellen de stekker uit het stopcontact als een zwaar onweer op komst is. Denk dus zowel aan de elektrische stopcontacten als aan de aansluitingen voor telefoon en teledistributie. U kunt ook een externe en/of interne beveiliging plaatsen, maar in verhouding met het erg lage risico vallen die twee maatregelen vrij duur uit.

Een tip: zorg ervoor dat uw brandverzekering ook schade dekt die veroorzaakt is door overspanning!

Een beperkt risico in Brussel

Elk jaar doen er zich zo’n 250.000 blikseminslagen voor boven ons land. Dat zijn elektrische ontladingen tussen onweerswolken en de aarde. In Brussel is het risico dat uw woning rechtstreeks wordt getroffen evenwel erg klein. U woont immers in een compacte omgeving met veel hoge gebouwen. De bliksem zoekt de makkelijkste weg om de aarde te bereiken en gaat bij voorkeur naar beneden via hoge constructies (klokkentorens, wolkenkrabbers, …) en metalen uitsteeksels (opgepast voor verzinkte schoorstenen).

Een blikseminslag die zich op een afstand voordoet, kan evenwel indirecte schade veroorzaken, aangezien hij schokgolven en overspanning veroorzaakt, die zich kunnen verspreiden:

  • door geleiding: dit doet zich meestal voor als een bovengrondse kabel (voor elektriciteit, telefoon of teledistributie) door de bliksem wordt getroffen en de overspanning overbrengt naar de woning die hij bedient. Gelukkig zijn er in Brussel bijzonder weinig bovengrondse kabels.
  • door inductie: de overspanning verspreidt zich via elektromagnetische straling en raakt een elektrisch circuit waarop elektrische en elektronische toestellen zijn aangesloten.

Twee belangrijke niveaus van bescherming

U kunt uw woning, uw elektrische installatie en uw apparaten op twee niveaus beschermen: met een bliksemafleider en met een overspanningsafleider.

Niveau 1: externe bescherming

Een bliksemafleider leidt de bliksem af naar de aarde en beschermt uw woning tegen schade en brand veroorzaakt door rechtstreekse blikseminslagen. We zien ze op torens, masten en hoge gebouwen. Ze zijn redelijk duur (soms tot duizenden euro’s), ze moeten door een vakman worden geplaatst en ze moeten regelmatig worden onderhouden.

Niveau 2: interne bescherming

In het geval van een indirecte blikseminslag zal een centrale overspanningsafleider die op de elektrische circuits geplaatst is, de elektrische overbelasting afleiden naar de aarde en zo de volledige installatie beschermen. Zo’n afleider kost 500 à 1.000 euro en moet door een vakman worden geplaatst.

De centrale overspanningsafleider laat niettemin een reststroom door, en die kan schadelijk zijn voor storingsgevoelige elektrische apparaten: tv’s, pc’s, geluidsinstallaties, telefoons. Deze toestellen en alle bijbehorende uitrusting kunnen daarom ook afzonderlijk worden beschermd door ze aan te sluiten op een (meervoudige) contactdoos met overspanningsbeveiliging. Maar die zijn niet zo doeltreffend tegen blikseminslag als producenten wel eens beweren… In elk geval volstaan ze niet als ze als enige bescherming worden gebruikt.

Uit voorzorg …

Is uw woning niet beschermd tegen blikseminslag, haal dan bij hevig onweer de stekkers van de gevoeligste elektrische apparaten uit het stopcontact. Leg ze niet te dicht naast het stopcontact, want anders kan de elektrische stroom toch nog overslaan!

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.