Veel mensen vrezen voor een voedselvergiftiging na een stroomstoring. Een stroomonderbreking betekent niet noodzakelijk verspilling, verre van dat zelfs.
De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer. U hebt dus ruim de tijd!
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet.
Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.
Bewaren | Weggooien |
Harde kaas, smeerkaas | Zachte kaas, roomkaas |
Boter, margarine | Melk, room, slagroom, yoghurt (geopend) |
Yoghurt | Gerechten en dessertjes op basis van rauwe en gekookte eieren |
Eieren |
Groentesap (geopend), vers fruitsap, gekookte groenten (en soep), rauwe, bereide groenten en fruit |
Niet versneden verse groenten en fruit |
Gerechten en producten op basis van vlees, gevogelte, vis, zeevruchten (rauw of gekookt) |
Gepasteuriseerd fruitsap | Alle bereide gerechten en kliekjes |
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven.
Opnieuw invriezen | Snel consumeren | Weggooien |
Etenswaren die in het midden nog goed hard zijn |
Harde kaas in blok |
Gerechten en producten op basis van vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, ontdooide eieren … |
Rauwe, ontdooide etenswaren die u eerst kookt en op voorwaarde dat ze niet tot meer dan 4° zijn opgewarmd | Brood, muffins, koffiekoeken zonder crème en ontdooid fruit | … rauw of bereid! |
Bron: nieuwsbrief van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.