Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wanneer moet ik mijn verwarmingsketel vervangen?

Zelfs wanneer uw verwarmingsketel op gas nog altijd werkt, is het interessant om hem te vervangen als hij ouder is dan 15 à 20 jaar.

Enkele goede redenen om de gasketel te vervangen

Met de nieuwste modellen kunt u tot 30% gas besparen. Soms is zelfs een terugverdientijd mogelijk van 5 à 6 jaar. En plant u om binnen die tijd te verhuizen, dan betekent de ketel bovendien een aanzienlijke meerwaarde voor uw woning.

Bovendien stapt Brussel tussen 2020 en 2023 over op rijk gas. Verwarmingsketels van voor 1978 zijn niet compatibel met dit gas en moeten dus sowieso worden vervangen. Een reden te meer om nu al het nodige te doen! Profiteer van de energiepremies van Leefmilieu Brussel waarmee u aanzienlijk kunt besparen.

Ziehier enkele elementen waarmee u rekening dient te houden om de juiste keuze te maken wanneer u beslist uw verwarmingsketel op gas te vervangen.

7 tips voor een doordachte keuze

1. Vóór de verwarmingsketel: de isolatie 

Het heeft geen enkele zin om in een efficiëntere verwarmingsinstallatie te investeren als de warmte niet in uw woning wordt gehouden. Indien uw dak nog niet geïsoleerd is, begin daar dan mee !

Met een goede isolatie zal uw oude verwarmingsketel efficiënter zijn en zullen de gedane besparingen u toelaten geld opzij te zetten voor uw nieuwe verwarmingsketel.

2. Neem uw tijd

De aankoop van een nieuwe verwarmingsketel is een hele investering. Neem dus de tijd om uw budget te bepalen, vakmensen te ontmoeten, bestekken te vergelijken …Tip: bezoek Batibouw en andere bouwbeurzen die in het voorjaar plaatsvinden om zo van promoties te genieten.

Plan de werkzaamheden in tijdens de zomer: verwarmingsspecialisten zijn dan meestal meer beschikbaar en de verwarming kan gewoon een poosje uit.

3. Kies het systeem dat het beste past bij uw noden

Condensatieketel of warmtepomp? Als u in de stad woont, zijn uw opties inzake een warmtepomp beperkt omdat de beschikbare ruimte voor sommige modellen over het algemeen onvoldoende is. Anderzijds biedt een omkeerbare warmtepomp het voordeel dat uw woning tijdens de zomer wordt afgekoeld en het is des te voordeliger wanneer u over fotovoltaïsche zonnepanelen beschikt voor de voeding van de pomp.

En indien uw huidige verwarmingsketel ook sanitair warm water produceert voor de boiler, is het misschien het moment om de twee functies van elkaar te scheiden? Een thermodynamische boiler biedt u hetzelfde comfort met een lager verbruik. En uw verwarmingsketel zal tijdens de zomer niet meer op een lager pitje hoeven te werken enkel en alleen om het water van de douche te verwarmen …

Bent u mede-eigenaar? Dan zijn er specifieke technische problemen waar u op moet letten, vooral wat de gemeenschappelijke schouwen betreft.

4. Houd rekening met de kosten voor aanpassing van uw installatie

Condensatieketels zijn tegenwoordig het standaardmodel. Wanneer uw oude verwarmingsketel geen condensatieketel is, zult u uw installatie waarschijnlijk op 3 niveaus moeten aanpassen:

  1. Uw schouw moet vochtbestendig zijn en u moet ze misschien tuberen.
  2. Er moet een afvoerbuis in pvc op de riolering worden aangesloten om het condensaat af te voeren.
  3. Uw radiatoren moeten voldoende groot of uw isolatie moet voldoende efficiënt zijn om met een condensatieketel te werken, aangezien deze minder warm water produceert dan de oude modellen.

5. Profiteer van subsidies en promoties

Een verwarmingsketel op gas vervangen veronderstelt een aanzienlijke investering*. Met deze tips kunt u de impact op uw portemonnee tot een minimum beperken:

  • Informeer u over de energiepremies bij uw gemeente en bij Leefmilieu Brussel. Probeer te profiteren van de promoties die worden aangeboden tijdens bouwbeurzen.
  • Misschien hebt u recht op een sociale lening of op een energielening tegen een zeer lage rentevoet  af te sluiten? Denk eraan dat u met de vervanging van uw verwarmingsketel op gas uw energiefactuur kunt doen dalen. Is het geen beter idee om hetzelfde bedrag gedurende enkele jaren uit te geven aan een kleine lening dan om het te blijven opstoken in een energieverslindende verwarmingsketel?

(*) Bij heel wat oudere verwarmingssystemen zijn de buizen omwikkeld met isolatie waarin asbest gebruikt werd voor de stevigheid. In dat geval moet u rekening houden met extra kosten om die veilig te verwijderen.

Blijft de investering desondanks toch te groot? 

  • Vraag aan uw verwarmingstechnicus of u de voorbereidende werken kunt spreiden. Plaats het eerste jaar bijvoorbeeld een buis in de schouw, versterk sommige radiatoren of plaats muurisolatie. Later kunt u de andere voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, maar wel in de juiste volgorde – anders moet u bepaalde zaken misschien opnieuw doen …
  • Ga zeker na hoeveel u nog kunt krijgen voor uw oude ketel. Zeker bij oude (meestal zware) types kan de metaalwaarde een mooi extraatje opleveren.

6. Kies voor een moderne afstelling

Kies voor een programmeerbare thermostaat en de buitensonde wanneer u uw verwarmingsketel vervangt. Het is een bijkomende bron van comfort en extra besparingen.

Wanneer uw verwarmingstechnicus langskomt, laat hem dan ook de thermostatische radiatorkranen controleren (en als u er geen hebt, laat ze dan dringend plaatsen), omdat deze kranen een beperkte levensduur hebben. Na een tiental jaar kunnen ze defect raken of zelfs gewoonweg vastlopen, iets wat gemakkelijk kan worden verholpen.

7. Neem uw verwarmingsgewoonten onder de loep

Laat het niet alleen bij de vervanging van uw verwarmingsketel: herbekijk ook uw algemene verwarmingsgewoonten. Maak bvb.de volgende overwegingen:

  • probeer de temperatuur in de slaapkamers te verlagen en een warmer donsdeken op uw bed te leggen.
  • waarom niet de omgevingstemperatuur overdag met een graad verlagen?
  • wat te denken van bijverwarming? Een pelletkachel is overal makkelijk te installeren en kan voor extra comfort zorgen in huis. De vlammen zijn aangenaam om naar te kijken, en u vermindert meteen ook het globale gasverbruik.
Sandrine
Evere
Placeholder

Een paar weken geleden heb ik mijn ketel laten vervangen en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik geniet meer comfort en meer veiligheid….en kijk nieuwsgierig uit naar mijn eerste regularisatiefactuur!

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.