Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Moet ik mijn schoorsteen tuberen als ik een condensatieketel heb?

Condensatieketels zijn de enige verwarmingsketels met een rendement dat voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving. Daarom worden ze de nieuwe standaard op de markt.

Toch kunt u niet zomaar overschakelen op een condensatieketel, want eerst moet uw schoorsteen aangepast zijn aan de specifieke werking van het nieuwe toestel. Zo moet de schoorsteen bestand zijn tegen de waterdamp die de ketel verlaat. Is dit niet het geval, dan kan het vocht schade aan het gebouw veroorzaken.

Oplossing 1: plaats een vochtbestendige schoorsteen

Vochtbestendige rookafvoerkanalen zijn concentrische, rigide of roestvrij stalen buizen die binnen of buiten het gebouw worden geplaatst. In de volksmond spreekt men van dubbelwandige buizen.

  • De buitenste buis zorgt voor luchtcirculatie. Zo wordt de temperatuur van de rookgassen -nodig om het condensatieproces op gang te houden - laaggehouden.
  • De binnenste buis is dan de eigenlijke schouw die de verbrandingsgassen afvoert.

Beide buizen zijn voorzien van hermetisch gesloten dichtingen.

Oplossing 2: tubeer de bestaande schoorsteen

Bij renovatie kan men doorgaans ook een flexibele enkelwandige buis in inox of synthetisch materiaal doorheen de oude schoorsteen plaatsen.

Concentrische of enkelwandige rookafvoer?

De keuze wordt volledig bepaald door de configuratie van het gebouw. Als de gemetselde afvoer van richting verandert, dan is de plaatsing van een enkelwandige buis vaak de enige praktische oplossing. Is er geen afvoer of is de gemetselde afvoer recht en breed genoeg, dan kan uiteraard een concentrische buis worden geplaatst.

En in een appartementsgebouw?

Als elk appartement beschikt over een eigen rookafvoer, is het eenvoudig. Dan volstaat het om de schoorsteen in kwestie aan te passen.

Op een gemeenschappelijke rookafvoer daarentegen kan enkele een atmosferische ketel (type B1) worden aangesloten. Die afvoer moet dus volledig vervangen worden bij overschakeling naar een performantere condensatieketel. Dergelijke beslissingen gebeuren uiteraard in nauw overleg met de overige eigenaars in het gebouw.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.