De cijfers of graadverdeling op thermostatische kranen stemmen niet overeen met een bepaalde temperatuur, maar eerder met een comfortniveau. U moet dus zelf nagaan welke instelling bij u past!
Kijk even naar de wijzerplaat of de controlelampjes die de druk van uw verwarmingsketel weergeven. Is die druk te laag, dan kunt u die makkelijk zelf bijstellen.
Een radiator ontluchten is niet moeilijk. Enkele heel eenvoudige stappen volstaan om luchtbellen of 'modderachtig' bezinksel te verwijderen.
Ja! Met thermostaatkranen kunt u de warmteregeling in huis nog nauwkeuriger bepalen. Resultaat: meer comfort en een lager energieverbruik!
De comforttemperatuur ligt voor de meeste mensen op 21°C. De woning verwarmen terwijl u weg van huis bent, is energieverspilling en kost geld. Hoe pakt u dit best aan?
Radiator of convector? Beide houden de ruimte warm. Het belangrijkste verschil is de manier waarop ze de ruimte opwarmen. Ze hebben allebei voor- en nadelen …
Gasverbruik wordt berekend in kWh en niet in m³. Dit zorgt ervoor dat iedereen een eerlijke prijs betaalt, ongeacht de calorische waarde van het geleverde gas.
Ja, indien u zonnepanelen hebt. Dankzij de timer kan u dan het water verwarmen met eigen stroom afkomstig van uw dak. In de overige gevallen heeft een timer maar weinig zin.
Hogere installatiekosten, het systeem is niet geschikt voor alle woningtypes en een lager rendement bij koud weer. Gelukkig wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen.
Een warmtekrachtkoppeling (wkk) produceert zowel elektriciteit als warmte uit één brandstof (bv aardgas). Het is een systeem die tal van voordelen biedt. Daar waar de techniek in de industrie en de tuinbouw reeds decennia wordt toegepast, staat de micro-wkk, de versie gebruikt voor huishoudens, evenwel nog in de kinderschoenen.
Ja, een warmtepomp kan zelfs bij renovatie een zeer efficiënte en energiezuinige oplossing zijn voor het verwarmen van een appartement. Als je tenminste rekening houdt met een paar bijzonderheden.
Sommige bronnen hebben het over 60 m³ per jaar, andere zelfs tot 250 m³. Maar hoe zit het in uw concrete geval? Rekent u zelf even uit.
Ja, in Brussel is periodieke controle van verwarmingsketels en boilers verplicht voor vloeibare (stookolie), en gasvormige brandstoffen.
Controleer eerst of uw ketel een ‘vakantiemodus’ heeft. Wilt u de ketel toch uitschakelen om geld te besparen of om veiligheidsredenen, houd dan rekening met het seizoen en het keteltype!
Uw woning tijdens een hittegolf fris houden zonder airco: het kan! Met een ventilator, luchtverstuiver of luchtkoeler kunt u de temperatuur voor een betaalbare prijs meerdere graden doen dalen.
De calorische waarde van het gas is de energie die vrijkomt, in de vorm van warmte, als het gas wordt verbrand. Die waarde wordt gebruikt voor de berekening van uw aardgasfactuur.
Op zoek naar een zuinig alternatief voor de traditionele cv-ketel? Met een warmtepomp produceert u tot 75% van de benodigde warmte volledig gratis. De overige 25% komt uit aardgas of elektriciteit.
Afhankelijk van de energie en het toestel waarmee u het water verwarmt, kost 1 l warm water in totaal tussen 0,0045 en 0,0165 euro.
In Brussel zijn 2 soorten controles verplicht: de conformiteitscontrole voor aansluiting op het gasnet en de controles van de conformiteit met de EPB-voorschriften.
Ja, maar opgelet: om elk gevaar te vermijden en in orde te zijn met de regelgeving, zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen nodig en overlegt u best eerst met de andere medebewoners.
Groen gas wordt verkregen door de omzetting van organisch materiaal door bacteriën. In tegenstelling tot aardgas is het geen fossiele brandstof, maar een vorm van hernieuwbare energie.
Met een warmtepomp kunt u behoorlijk wat energie besparen, want het toestel haalt gratis warmte uit de omgeving. Maar welk model kiest u nu?
Door enkele goede gewoonten aan te nemen en uw installatie te verbeteren, verbruikt u minder warm water en betaalt u dus ook minder.
Geothermie of aardwarmte is een verwarmingstechniek waarbij warmte aan de ondergrond wordt onttrokken. Een niet-vervuilende, hernieuwbare en gratis energiebron die wel eens interessant kan zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming.
En of! Door de combinatie condensatieketel plus warmtepompboiler, geniet u meteen van de 2 krachtigste technologieën op de markt voor verwarming en warm water. Goed voor portemonnee en milieu...
Het is mogelijk dat er, na werkzaamheden aan de gasleidingen, luchtbellen in uw leidingen dringen. Ontdek hier hoe u ze verwijdert.
Een verwarming die op het gevraagde moment net de juiste temperatuur geeft? Comfortabel en zuinig. Maar voor een degelijke verwarmingsregeling moet u wel eerst weten hoe al die toestellen onderling communiceren.
1,7 miljoen Belgen gebruiken stookolie voor hun verwarming. In Brussel werkt 16% van de verwarmingsketels op die brandstof. Maar vanaf 2035 zouden stookolieketels niet meer verkocht mogen worden. Gelukkig bestaan er alternatieven!
Bij de keuze van een nieuwe verwarmingsketel is niet alleen de prijs van belang, maar ook het type brandstof, het rendement, het verbrandingssysteem, de beschikbare plaats en de behoefte aan sanitair warm water.
Vandaag zijn vloerverwarmingssystemen performant, milieuvriendelijk en niet nadelig voor de gezondheid. Maar welk type kiezen?
Verzamel alle bewijzen die aantonen dat er een probleem is. Wanneer uw eigenaar nog altijd weigert om de ketel te vervangen of te herstellen, moet de vrederechter worden ingeschakeld.
Een warmtenet is het best te vergelijken met een centrale verwarming, maar dan op het niveau van een stad of een wijk. Een grote gemeenschappelijke verwarmingsketel warmt water op dat via een ondergronds netwerk van geïsoleerde leidingen tot bij verschillende woningen wordt gebracht.
Als u een condensatieketel heeft, dan is het absoluut noodzakelijk dat de schoorsteen vochtbestendig is. Bij een niet aangepaste schoorsteen, is tuberen de boodschap.
Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt met één enkele brandstof. Dit apparaat is qua uitzicht en grootte vergelijkbaar met de gekende condensatieketel. Maar om het rendabel te maken moet de warmtevraag voldoende hoog zijn.
Afhankelijk van de manier waarop u verwarmt, gaat het kostenplaatje van peperduur tot heel betaalbaar en ecologisch.
Warmtewisselaars zijn essentiële systemen die een uiterst belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Toch zijn ze vaak miskend.
Wanneer uw verwarmingsketel ouder is dan 15-20 jaar, kunt u aanzienlijk besparen door hem te vervangen. Dateert hij van voor 1978? Dan zal hij binnenkort niet meer compatibel zijn met het gas in Brussel. Een reden te meer om nu al het nodige te doen!
Buurland Nederland heeft beslist om de gaswinning van arm gas (type L) stop te zetten. Het hele Brusselse Gewest schakelde daarom eind 2022 over op rijk gas.
Kies voor een performante kachel die aangepast is aan de ruimte die u wil verwarmen. Laat de schoorsteen regelmatig vegen, kies geschikt brandhout en leer hoe u de kachel correct aansteekt.
Geothermie kan een uitstekende optie zijn voor een duurzame verwarmingsvoorziening in de stad. Beschikken over het nodige budget en genoeg ruimte buiten zijn de voorwaarden.
Een verwarmingsaudit is een diagnose uitgevoerd in het kader van de regelgeving over de energieprestatie van gebouwen (EPB). De diagnose is verplicht voor verwarmingsketels van meer dan 20 kW die ouder zijn dan 15 jaar en moet worden uitgevoerd door een erkende vakman.
Cerga is een kwaliteitslabel voor professionele installateurs van aardgas, uitgereikt door de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG).
Jazeker! Vandaag zijn vloerverwarmingssystemen performant, milieuvriendelijk en niet nadelig voor de gezondheid.
Overstappen van aardgasverwarming naar hernieuwbare energie is een goede zaak voor milieu en portemonnee. Maar hoe pak je het aan?
Voor installatie, controle en onderhoud van uw gasinstallatie doet u een beroep op erkende vaklui. Verneem in 10 stappen hoe u zelf een aantal elementaire veiligheidsregels in acht kunt nemen.
Hybride verwarmingssystemen vormen een betaalbare oplossing om uw woning duurzamer te verwarmen zonder dat u grote werken hoeft uit te voeren.
Een controleorganisme zal de conformiteit van uw nieuwe installatie controleren als uw installateur niet Cerga-gecertificeerd is. Voor de controles die door de EPB-reglementering voorzien zijn, moet u u richten tot vaklui die door Leefmilieu Brussel erkend zijn.
In sommige situaties kan een infraroodverwarmingstoestel interessant zijn omwille van het comfort. Toch heeft verwarmen met directe elektriciteit altijd een kostenplaatje.
Airco doet de elektriciteitsfactuur al snel oplopen. Kies daarom een oplossing die aangepast is aan uw behoeften en aan de grootte van uw woning. Vast of mobiel? Multisplit of monosplit? Of een omkeerbare warmtepomp?
Een slimme thermostaat kan u helpen uw verwarmingsfactuur te verlagen. Toch is niet iedereen ermee geholpen. Een woordje uitleg.
Als u de winter betaalbaar warm wilt doorkomen zonder al te veel energieverlies, maakt u uw huis best winterklaar! Wij geven u alvast enkele praktische tips voor de binnen- en buitenkant van uw woning.
Veel hangt af van de ruimte die u wilt verwarmen en uw verwachtingen! Ontdek de verschillende soorten bijverwarming op de markt en hun kenmerken.
Nieuwe toestellen besparen u soms tot 30 % besparen op de factuur. Heel wat oude toestellen zijn trouwens niet compatibel met het nieuwe rijk gas waar Brussel op overschakelt.
Wie zijn oude stookolietank wil laten verwijderen, moet aan enkele wettelijke verplichtingen voldoen. Om veiligheidsredenen en om bodemvervuiling te voorkomen, moet u ze laten ledigen en reinigen.
Bij het onderhoud van uw verwarmingsketel meet de erkende technicus een aantal parameters, maakt hij de binnenkant van uw toestel schoon en controleert hij de werking.
Voor wie terrasverwarming doordacht en maar af en toe gebruikt, is het een welgekomen luxe die niet veel hoeft te verbruiken. Ontdek de verschillende toestellen op de markt om uw terras te verwarmen.
Ja en nee. Het hangt af van de manier waarop de elektriciteit voor uw verwarming geproduceerd wordt.
In deze lockdownperiode zijn er meer telewerkers dan ooit! Hier alvast enkele ecotips om energieverspilling tegen te gaan, in optimale omstandigheden te werken en uw energiefactuur binnen de perken te houden.
Een regelmatige visuele controle en het driejaarlijkse bezoek van een gekwalificeerd technicus. Meer is er niet nodig voor een efficiënt onderhoud van uw zonneboiler en om de goede werking van uw installatie te garanderen.
Een cv-haard combineert het beste van twee werelden: de gezelligheid en warmte van een kachel of haard en de warmwaterproductie van de cv-ketel. In sommige gevallen kan de cv-haard de rol van de verwarmingsketel zelfs volledig overnemen.
Zodra het mooi weer wordt, is het maar een kleine moeite om energie te besparen en ervoor te zorgen dat uw verwarmingsinstallatie u volgende winter niet in de steek zal laten. Voor u op vakantie gaat, is het ook goed om alle elektrische en gastoestellen even te controleren.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.