Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Welk type airconditioning moet ik kiezen?

Er zijn alternatieven voor klimaatregeling die zuiniger en milieuvriendelijker zijn. Kiest u toch voor airconditioning, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Reken hoe dan ook op een stijging van uw stroomverbruik met 15 tot 25%.

Het is heel belangrijk dat klimaatregelingssystemen goed onderhouden blijven. Een regelmatig onderhoud voorkomt infectierisico’s en overmatig energieverbruik.

Mobiele installaties

Mobiele toestellen vergen geen installatiewerken en kosten slechts 400 à 600 euro excl.btw. U kunt ze makkelijk in verschillende ruimtes gebruiken, naargelang van de behoefte. Nadelen van mobiele toestellen zijn het geluid en een lage efficiëntie. De warme lucht wordt afgevoerd door een slang, via een raam op een kier. Een raam op een kier is niet bevorderlijk voor de koelte binnen. Dat zou net hetzelfde zijn mocht u bijvoorbeeld in de winter voortdurend ergens een venster laten openstaan terwijl de radiator er op het maximum staat. Niet echt goed voor portemonnee en milieu...

Vaste installaties

Vaste toestellen moeten door een vakman worden geïnstalleerd. De werkzaamheden kunnen ingrijpend zijn en soms moeten muren doorgeboord worden. Ook de kostprijs is relatief hoog: tussen 1.000 en 5.000 euro naargelang van de grootte en het vermogen van het toestel en de oppervlakte van de ruimte. Voordelen: deze apparaten zijn efficiënt en krachtig en gedimensionneerd volgens de ruimte die ze moeten afkoelen. Minpunten: de herstellingen aan het pleisterwerk, eventuele toelatingsaanvragen...

Monobloc-airconditioner

Zoals de naam al zegt, bestaat een monobloc-airconditioner uit één enkel toestel met de koelinstallatie erin. Zo’n toestel kan vast of mobiel zijn. Omdat het vermogen beperkt is, wordt deze airconditioner vaak gebruikt als aanvulling of voor kleine ruimtes. De warmte die aan de lucht wordt onttrokken, wordt naar buiten afgevoerd via een slang.

Splitair-conditioner

Het principe van de splitair-conditioner is dat de installatie bestaat uit twee aparte units: de koelunit buiten en de blaasunit(s) binnen. Voordelen zijn een hoger rendement en minder geluidshinder voor de gebruiker, aangezien het lawaaierige gedeelte van de installatie buiten de woning staat.

Deze installaties zijn in de meeste gevallen vast.

  • Het monosplitsysteem is de eenvoudigste splitair-conditioner. Deze airconditioner is ontworpen om één ruimte of een niet al te grote open ruimte te koelen.
  • Het multisplitsysteem bestaat uit verschillende blaasunits die met elkaar verbonden zijn. Hiermee kunnen verschillende ruimtes autonoom worden gekoeld, aangezien iedere unit individueel wordt bediend.

Om een ruimte van ongeveer 12 m² te koelen, is een ‘monosplit’-toestel voldoende. Als er verschillende ruimtes of een grote open ruimte moeten worden gekoeld, hebt u een ‘multisplit’-toestel nodig met meerdere interne units die kunnen worden aangesloten op een buitenunit, de compressor.

Omkeerbare warmtepompen

Sommige warmtepompen zijn omkeerbaar en kunnen zowel warmte als koude produceren, naargelang van de behoefte. Ze kunnen worden gebruikt voor klimaatregeling, ook al zijn ze minder efficiënt dan een airconditioningsysteem. Ze zorgen dan ook veeleer voor verfrissing dan voor verkoeling.

Omkeerbare warmtepompen bieden twee grote voordelen:

  • het gaat om een twee-in-éénsysteem, wat minder ruimte kost
  • ze zijn milieuvriendelijker dan klassieke airconditioners.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.