Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een verwarmingsaudit?

Een verwarmingsaudit is een diagnose uitgevoerd in het kader van de regelgeving over de energieprestatie van gebouwen (EPB). Via deze methode wordt de energieprestatie van een verwarmingsinstallatie bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en het verbruik.

De diagnose is verplicht voor verwarmingsketels van meer dan 20 kW die ouder zijn dan 15 jaar en moet worden uitgevoerd door een vakman die erkend is door Leefmilieu Brussel. (Zie ook: 'Wanneer moet ik mijn verwarmingsketel vervangen?')

Controle verplicht

Als eigenaar van een verwarmingsinstallatie ouder dan 15 jaar bent u verplicht om die te laten controleren. De verwarmingsaudit is een aanvulling op de bestaande verplichting voor de controle van cv-ketels (om de 2 jaar voor aardgas en jaarlijks voor stookolie).

De audit geeft toelichting over hoe u het rendement van uw installatie kan verbeteren. Met andere woorden minder energieverbruik zonder warmteverlies, waardoor u dus niet enkel bespaart maar ook minder vervuilt.

Waaruit bestaat de diagnose?

  • beoordeling van het rendement van uw installatie;
  • informatie over de naleving van de eisen, volgens het systeem waarover u beschikt;
  • onderzoek om na te gaan of de cv-ketel niet slecht is afgesteld;
  • advies over het gebruik van het verwarmingssysteem, de eventuele vervanging van de oude ketel(s), andere mogelijke wijzigingen of alternatieve oplossingen.

Na de keuring ontvangt u een diagnoseverslag met een reeks aanbevelingen. Bewaar dit verslag in het logboek van uw verwarmingssyteem (reeks documenten met informatie).

Wie mag een verwarmingsaudit uitvoeren?

De keuring moet gebeuren door:

  • een erkend verwarmingstechnicus voor cv-ketels met een vermogen kleiner dan 100 kW
  • een EPB-verwarmingsadviseur voor verwarmingsinstallaties die uit meerdere ketels bestaan en voor cv-ketels met een vermogen groter dan 100 kW

Om erkend te worden, hebben beide categorieën vaklui 'met vrucht' een specifieke, door Leefmilieu Brussel erkende opleiding moeten volgen.

Bekijk de lijst met de door Leefmilieu Brussel erkende professionals.

Wanneer moet de diagnose worden uitgevoerd?

Ten vroegste 1 jaar voor en uiterlijk 1 jaar nadat uw verwarmingsketel de leeftijd van 15 jaar heeft bereikt. Gedurende de periode van 12 maanden voor de diagnose moet een periodieke controle worden uitgevoerd.

Niet te verwarren met …

Een verwarmingsaudit verschilt van:

  • het EPB-certificaat (Energieprestatiecertificaat van de gebouwen). Via dit certificaat wordt er aan een woning een energielabel toegekend gebaseerd op het verbruik. Het is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het is te vergelijken met het label dat aan elektrische toestellen wordt toegekend. 
  • de EAP (De Energie Advies Procedure). Deze energie-audit geeft een inzicht in de energieprestatie van uw woning. De audit legt geen enkele verplichting op maar zorgt voor een rationeler energieverbruik.
Sebastian
Brussel
Placeholder

‘De wereld verbeteren, begint bij jezelf,’ dacht Sebastian Oberthür en hij liet een energie-audit uitvoeren. Het resultaat? Enkele interessante energiebesparende maatregelen die hij deels heeft uitgevoerd. Maar zelfs daarmee wist Sebastian zijn energieverbruik al gevoelig terug te dringen.

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.