Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Moet ik mijn verwarmingsketel uitzetten als ik op vakantie ga?

chaudières

In plaats van de ketel uit te schakelen, zet u hem beter in de modus ‘vakantie’ of ‘vorstvrij’, of stelt u de thermostaat in op het minimum.

Of het nu is om geld te besparen of om uw woning te beschermen bij storing van uw toestel, de verwarmingsketel tijdens uw vakantie uitschakelen is nooit echt interessant. Behalve als u nog een oud model hebt met een waakvlam op gas, wat energie verbruikt.

Niet thuis in de winterperiode?
Dan is het zelfs af te raden om de verwarming volledig uit te schakelen, omdat de kou uw verwarmingsleidingen kan beschadigen. U kunt veel beter het toestel in de modus ‘vakantie’ of ‘vorstvrij’ zetten, als die bestaat. Is dit niet het geval, programmeer dan de thermostaat op de minimumstand (van 12°C tot 14°C).

Waarom is het niet nuttig om de ketel volledig uit te schakelen?

1. Geen warmtevraag = geen verbruik

Bij het instellen van de thermostaat op een lage temperatuur, gebruikt de ketel geen energie om uw woning te verwarmen, tenzij het echt bar koud is. 

De enige uitzondering zijn oude ketels met een waakvlam. Omdat die voortdurend gas verbruiken kan het interessant zijn om de ketel uit te schakelen als u in de zomer op reis gaat.

2. Geen risico met recente en goed onderhouden ketel

In Brussel zijn de gasketels onderworpen aan een verplicht tweejaarlijks onderhoud. Ze beschikken ook allemaal over oververhittings- en terugslagbeveiligingen die het toestel uitschakelen in geval van problemen.

3. Voor uw comfort

Niets zo fijn dan thuis te komen in een lekker warme woning. Hoe groot het warmteverlies zal zijn, hangt af van de mate waarin uw huis is geïsoleerd.

Moderne thermostaten waarmee u de temperatuur kunt programmeren, zijn het handigste hulpmiddel om een optimaal comfort te garanderen. Bepaalde modellen kunt u zelfs zo instellen dat de verwarming bijvoorbeeld opnieuw aanslaat de dag voor uw thuiskomst. Maar dan moet u ze natuurlijk wel aan laten staan, en de verwarmingsketel ook!

4. Om storingen te voorkomen

Sommige ketels zijn geprogrammeerd om na enkele dagen de pomp gedurende enkele minuten en met koud water te laten draaien. Dit verbruikt nagenoeg niets aan elektriciteit en gas of stookolie, maar zo vermijdt u dat de pomp gedurende een lange stilleggingsperiode blokkeert en niet opnieuw kan worden opgestart bij aanvang van de verwarmingsperiode. Met alle kosten van dien om de storing op te lossen ...

Opdat deze automatische functie geactiveerd blijft, mag de ketel uiteraard niet elektrisch worden uitgeschakeld.

Te doen voor vertrek

1. Stel uw thermostaat in op het minimum

Hebt u een kamerthermostaat of zelfs een slimme thermostaat?  Stel dan gewoonweg de temperatuur in om te voorkomen dat de verwarming werkt tijdens uw afwezigheid. U kunt zelfs een hogere kamertemperatuur programmeren een paar uur voor uw terugkeer. 

Een temperatuur van 14°C of zelfs 12°C volstaat om condensatie te voorkomen.

2. Schakel indien nodig de warmwaterproductie uit

Als uw verwarmingsketel op aanvraag (zonder opslag) sanitair warm water produceert, hoeft u niets te doen. Heeft de ketel echter een warmwatertank, dan zal deze voor niets draaien om het water in de tank op temperatuur te houden. Daarom is het beter om de productie van warm water uit te schakelen.

Als u een aparte boiler hebt, denk er dan aan deze uit te zetten als u weg bent.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.