Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Moet ik mijn verwarmingsketel uitzetten als ik op vakantie ga?

verwarmingsketels

In principe is dit voor de zomervakantie niet nodig. U kan de verwarmingsketel wel zonder problemen uitzetten, indien u dat wenst. Dat heeft geen nadelige gevolgen.

Tijdens de wintervakantie daarentegen is het beter de verwarmingsketel zijn werk te laten doen om bevroren leidingen te voorkomen.

Uw verwarmingsketel uitschakelen, een kwestie van veiligheid?

Veel mensen zijn bang dat er zich tijdens hun afwezigheid een lek zou voordoen en draaien daarom de gaskraan dicht. Een overbodige voorzorgsmaatregel, zo blijkt. De deskundigen van Gas.be wijzen er nogmaals op dat de toestellen die na ‘96 gebouwd zijn, met een veiligheid uitgerust zijn. Bovendien gaat een gaslek steeds gepaard met een specifieke geur die de buren meteen zouden opmerken.

Gasketels moeten ook om de 2 jaar een onderhoudsbeurt krijgen en zijn uitgerust met oververhittings- en terugslagbeveiligingen die het toestel uitschakelen in geval van problemen.

Uw ketel uitzetten om te besparen?

Bent u niet thuis, dan kunt u beter de thermostaat verlagen. Het is nutteloos de woonkamer tot 20 graden te verwarmen terwijl u op het strand ligt … Maar daarom is het nog niet nodig de verwarming helemaal uit te schakelen! De temperatuur instellen op 16 °C levert u al een besparing van 10 tot 15% op. Moderne verwarmingsketels verbruiken geen energie als er geen behoefte is aan extra warmte.

Heeft u een oudere ketel met een waakvlam? Houd er dan rekening mee dat de vlam gas verbruikt. U kunt er in dit geval voor kiezen de ketel uit te schakelen. Boilers zullen op dezelfde manier een beroep doen op uw verwarmingssysteem, ook tijdens uw afwezigheid.

Om te voorkomen dat alles zou bevriezen, mag u de ketel in de wintermaanden in geen geval uitschakelen. Stel uw ketel liever in op de antivriesstand, als die er is.

En het comfort in dit hele verhaal?

Het is natuurlijk aangenaam terug thuis te komen in een lekker warm huis. De isolatie van uw woning bepaalt hoe groot het warmteverlies zal zijn.

Moderne thermostaten waarmee u de temperatuur kunt programmeren, zijn het handigste hulpmiddel om een optimaal comfort te garanderen. Bepaalde modellen kunt u zelfs zo instellen dat de verwarming bijvoorbeeld opnieuw in gang schiet de dag voor uw thuiskomst. Maar dan moet u ze natuurlijk wel aan laten staan!

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.