Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wie controleert en onderhoudt mijn aardgasinstallatie?

Tijdens de volledige levensduur van uw verwarmingsketel en gasgeiser moet u laten controleren of de toestellen goed werken en wel aan de normen voldoen.

Sinds de EPB-reglementering in werking trad, zijn nieuwe verplichte controles ingevoerd en zijn verschillende types erkenningen bepaald voor professionals die deze controles verrichten. Een overzicht...

Conformiteit van nieuwe installaties (alle cv-ketels)

Er zijn twee partijen die het bewijs mogen afleveren dat een nieuwe installatie conform is:

  • hetzij de installateur die de installatie heeft uitgevoerd, op voorwaarde dat hij het Cerga-label draagt. Om dit label te verkrijgen, moet hij een opleiding hebben gevolgd die erkend wordt door de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG). Om het label te behouden, moet hij bovendien elk jaar een bijscholing volgen: zoek naar een Cerga-installateur
  • hetzij een controleorganisme, als de werkzaamheden niet door een Cerga-installateur zijn uitgevoerd. Dit controleorganisme moet door de federale overheid zijn erkend.

Controle naleving van de EPB-eisen 

In het kader van de EPB-reglementering spelen verschillende vaklui een rol, die door Leefmilieu Brussel erkend moeten zijn.

1. Bij oplevering van het verwarmingssysteem (bij de inbedrijfstelling)

Voor een verwarmingsketel (opnieuw) in bedrijf wordt gesteld, moet u voor de oplevering een beroep doen op erkende professionals: 

2. Bij periodieke controle van de verwarmingsketel of gasgeiser (om de 2 jaar)

3. Bij EPB-diagnose van het verwarmingssysteem

  • De  EPB- diagnose van verwarmingssystemen van type 2 moet worden uitgevoerd door een door Leefmilieu Brussel erkend EPB-verwarmingsadviseur. Die bezorgt u na afloop dan een EPB-diagnoseverslag van het verwarmingssysteem.
  • De EPB-diagnose van een verwarmingssysteem van type 1 (dus voor 1 verwarmingsketel van max.100 kW) is niet langer verplicht. Wel zijn nu aanbevelingen nodig op het EPB-periodieke controleattest.

Deze vaklui krijgen hun erkenning van Leefmilieu Brussel nadat zij zijn geslaagd voor een examen. De erkenning is 5 jaar geldig en kan telkens voor 5 jaar worden verlengd. De geleverde kwaliteit wordt vervolgens gecontroleerd door controleorganismen die worden aangewezen door Leefmilieu Brussel

Lees ook: 'Wat zijn de verplichte controles voor gasinstallaties?'

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.