Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe ontlucht ik mijn radiator?

Neem de goede gewoonte om uw radiatoren regelmatig te ontluchten. Luchtbellen en bezinksel kunnen namelijk de goede werking van het verwarmingssysteem in het gedrang brengen. Niet alleen belangrijk dus, maar ook heel eenvoudig!

Wanneer ontlucht u best uw radiatoren?

Hoe gaat u te werk?

  1. Schakel de verwarming uit. Schakel eerst de circulatiepomp van uw verwarmingssysteem uit. Het makkelijkst is om de verwarmingsketel in de ‘zomerstand’ te schakelen. Wacht tot alle radiatoren koud aanvoelen.

  2. Begin steeds met de radiatoren van de onderste verdieping als u meer dan één radiator moet ontluchten en werk zo naar boven toe, tot de laatste radiator in het circuit.

    Pas op, doet u enkel de radiatoren van de bovenste verdieping (waar zich het meeste lucht in verzamelt), dan riskeert u dat er opnieuw lucht wordt aangezogen van de onderste verdiepingen van zodra de circulatiepomp weer ingeschakeld wordt.
  3. Draai de thermostaatkraan volledig open.
     
  4. Start de ontluchting
    • Zoek de ontluchtingskraan, ook wel 'ontluchtingsschroef' genoemd. Naargelang van het model kan dat een wieltje in messing zijn of een zeshoekige holle kop waarin zich een fijn staafje bevindt. De ontluchtingskraan bevindt zich altijd boven aan de radiator, aan de kant tegenover de thermostaatkraan.
       
    • Hou een ontluchtingssleutel bij de hand. Bij een ontluchtingskraan met zeshoekige kop moet u een speciale vlindersleutel gebruiken. Zo niet volstaat een gewone bektang of waterpomptang.
       
    • Hou een opvangbakje onder de ontluchtingskraan.Draai de kraan vervolgens zachtjes open tot u een fluitgeluid hoort. Na een tijdje komt er ook water uit de ontluchtingskraan.Laat de kraan nog enkele seconden lopen tot het waterstraaltje regelmatig wordt. Het ontsnapte water kan een bruinachtige kleur hebben, maar dat is heel normaal: het water bevat gewoon wat 'modderachtig' bezinksel uit het circuit.
  5. Draai de ontluchtingskraan opnieuw dicht als het water weer helder is. Dat doet u  zonder te veel kracht uit te oefenen, net zoals wanneer u een gewone kraan dichtdraait. Het is mogelijk dat daarna nog een waterdruppeltje aan de kraan bengelt. Blijft het water echter lopen, dan is het beter om de ontluchtingskraan te vervangen.
     
  6. Stel de thermostaatkraan die u volledig had opengedraaid, opnieuw in op uw comforttemperatuur.

Na het ontluchten: breng de druk op peil

Door de radiator(en) te ontluchten, is er nu misschien te weinig druk in het circuit. Breng deze opnieuw op peil door de vulkraan te openen zodat er extra water in het circuit komt. Die kraan bevindt zich doorgaans onder of in de onmiddellijke nabijheid van de verwarmingsketel.

  • Draai de kraan voorzichtig open en hou de manometer (drukmeter) op het dashboard van de verwarmingsketel in de gaten.
  • Draai de kraan dicht zodra de naald de aanbevolen druk aangeeft. De aanbevolen druk verschilt naargelang van het model en wordt aangegeven door de groene zone op de wijzerplaat van de meter.

Neem bij twijfel contact op met uw verwarmingsinstallateur.

Modder in mijn radiator?

Van luchtbellen in uw verwarmingssysteem kijkt u wellicht niet vreemd op. Maar wist u dat ook een 'modderachtig' bezinksel kan zorgen voor obstructie van de leidingen?

Dat zit zo: het verwarmingswater circuleert in een gesloten kring en zorgt voor oxidatie van het metaal van de leidingen. Bij die circulatie neemt het water deze vrijgekomen metaaloxiden mee. Het bezinksel dat daardoor ontstaat, doet wat aan modder denken: een bruinachtige kleur, een compacte structuur en een onaangename geur.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.