Neem de goede gewoonte om uw radiatoren regelmatig te ontluchten. Luchtbellen en bezinksel kunnen namelijk de goede werking van het verwarmingssysteem in het gedrang brengen. Niet alleen belangrijk dus, maar ook heel eenvoudig!
Schakel de verwarming uit. Schakel eerst de circulatiepomp van uw verwarmingssysteem uit. Het makkelijkst is om de verwarmingsketel in de ‘zomerstand’ te schakelen. Wacht tot alle radiatoren koud aanvoelen.
Pas op, doet u enkel de radiatoren van de bovenste verdieping (waar zich het meeste lucht in verzamelt), dan riskeert u dat er opnieuw lucht wordt aangezogen van de onderste verdiepingen van zodra de circulatiepomp weer ingeschakeld wordt. |
Door de radiator(en) te ontluchten, is er nu misschien te weinig druk in het circuit. Breng deze opnieuw op peil door de vulkraan te openen zodat er extra water in het circuit komt. Die kraan bevindt zich doorgaans onder of in de onmiddellijke nabijheid van de verwarmingsketel.
Neem bij twijfel contact op met uw verwarmingsinstallateur.
Van luchtbellen in uw verwarmingssysteem kijkt u wellicht niet vreemd op. Maar wist u dat ook een 'modderachtig' bezinksel kan zorgen voor obstructie van de leidingen?
Dat zit zo: het verwarmingswater circuleert in een gesloten kring en zorgt voor oxidatie van het metaal van de leidingen. Bij die circulatie neemt het water deze vrijgekomen metaaloxiden mee. Het bezinksel dat daardoor ontstaat, doet wat aan modder denken: een bruinachtige kleur, een compacte structuur en een onaangename geur.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.