In het algemeen werken boilers continu, zodat hun waterreserve dag en nacht warm is. Met behulp van een timer beslist u zelf wanneer het water verwarmd moet worden, bijvoorbeeld alleen 's nachts.
Het reservoir van een boiler is zo goed geïsoleerd dat er haast geen energie nodig is om het water 24u/24 warm te houden. Door verwarmingsmomenten te programmeren kunt u echter wel een aantal kWh uitsparen. Nadeel is dat u overdag slechts op bepaalde tijdstippen beschikt over heet water. |
U hebt er alle baat bij om de boiler op de middag te laten werken, als de zon het meeste energie geeft.
Indien u niet onder het compensatiemodel valt (lees: u hebt geen terugdraaiende meter), dan is de stroom die u overdag weer op het net injecteert veel minder waard dan de prijs die u betaalt voor wat u 's avonds of 's nachts afneemt. Verbruik dus in eerste instantie zoveel mogelijk wat u zelf produceert.
Hebt u een tweevoudig-uurtariefmeter? Dan kan het interessant zijn om het water te verwarmen tijdens de uren waar het nachttarief geldt. Aangezien het verschil tussen beide tarieven niet meer zo groot is, zal dit u niet enorm veel opleveren.
Denk ook aan uw comfort! Als u overdag een grote hoeveelheid water nodig hebt, kan het volume water dat ’s nachts verwarmd werd onvoldoende zijn.
Een boiler vergt vaak veel vermogen. Reken toch op 2 000 à 3 000 watt (W). De timer moet hierop voorzien zijn, anders riskeert u brandgevaar!
Kijk op de verpakking van de timer of die het vermogen van uw boiler toelaat. Meestal wordt dit uitgedrukt in een 'toelaatbare stroomsterkte' van bijv. 10 A.
Een snelle rekensom vertelt u meteen of dit voldoende is. Stel dat u een boiler heeft van 3000 W en er 230V aanwezig is.
vermogen boiler / aantal volt = aantal ampère dat uw timer minimaal moet toelaten.
3000W / 230V = 13 A
De toelaatbare stroomsterkte van uw timer zal in dit geval dus groter moeten zijn dan 13 A.
Hebt u een stekker aan uw boiler? Dan is er geen probleem. U beschikt waarschijnlijk over een tweefasige boiler. Hierop een timer aansluiten is zeer eenvoudig.
Het toestel wordt in een gewoon stopcontact gestoken en is zelf voorzien van een stopcontact waarop men de boiler kan aansluiten.
Bij een driefasige boiler is geen sprake van een stekker. De boiler wordt rechtstreeks aangesloten op uw elektrische verdeelbord.
Om deze met een timer uit te rusten is toch wel enige vakkennis vereist. U zal dus zeker een elektricien moeten inschakelen om de timer op het elektrische verdeelbord te installeren.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.