Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Mijn elektrische boiler van een timer voorzien: een goed idee?

In het algemeen werken boilers continu, zodat hun waterreserve dag en nacht warm is. Met behulp van een timer beslist u zelf wanneer het water verwarmd moet worden, bijvoorbeeld alleen 's nachts.

De timer is de meest zuinige methode, op voorwaarde dat:

  • u bij uw elektriciteitsleverancier gekozen hebt voor het tweevoudig uurtarief en uw meter aan dit tarief is aangepast;
  • de inhoud van de boiler groot genoeg is om u gedurende de dag van warm water te voorzien.

Een ideale oplossing… in welbepaalde gevallen

Kies voor het nachttarief

Stel de timer in zodat die enkel ’s nachts warm water produceert. Zo kunt u gebruikmaken van het goedkopere nachttarief, voorgesteld door uw energieleverancier. 
Hiertoe moet u beschikken over een meter met een tweevoudig uurtarief.

Bij een gasboiler is dit niet van toepassing, aangezien er geen nachttarief voor gas bestaat.

Een timer kopen? Hou rekening met het vermogen van uw boiler

Een boiler vraagt vaak veel vermogen. Reken toch op zo'n 2000 à 3000 watt.
Maar opgelet, want uw timer moet hiervoor uitgerust zijn, anders riskeert u brandgevaar! 

Kijk op de verpakking van de timer of die het vermogen van uw boiler toelaat.  Meestal wordt dit uitgedrukt in een 'toelaatbare stroomsterkte' van bijv. 10 ampère.
Een snelle rekensom vertelt u meteen of dit voldoende is.  Stel dat u een boiler heeft van 3000 W en er 230V aanwezig is.

vermogen boiler / aantal volt = aantal ampère dat uw timer minimaal moet toelaten.
3000W / 230V = 13 ampère.

De toelaatbare stroomsterkte van uw timer zal in dit geval dus groter moeten zijn dan 13 ampère.

Een driefasige boiler? Doe een beroep op een elektricien

Heeft u een stekker aan uw boiler? Dan is er geen probleem. U beschikt waarschijnlijk over een tweefasige boiler. Hierop een timer aansluiten is zeer eenvoudig.

Bij een driefasige boiler is geen sprake van een stekker. De boiler wordt rechtstreeks aangesloten op uw elektrische verdeelbord. Om deze met een timer uit te rusten is toch wel enige vakkennis vereist. U zal dus zeker een elektricien moeten inschakelen.

Blijft het water heel de dag warm? Reken maar!

Wij geven u een voorbeeld van een gezin waarbij dit systeem mogelijk is. Deze familie van 4 personen is overdag niet thuis, zij verbruiken water voornamelijk 's ochtends en 's avonds.

's Ochtends zal het water, na een nachtje opwarmen, een temperatuur van ongeveer 65 graden hebben (de standaard ingestelde temperatuur bij de meeste toestellen). Dit is echter veel te heet om mee te douchen! In realiteit gebruikt men eigenlijk maar een klein deeltje warm water, vermengd met een grote hoeveelheid koud water om een aangename douche te kunnen nemen.

Tip: maak gebruik van een thermostatische kraan om zo weinig mogelijk warm water te verspillen.

Het warm water dat gebruikt werd voor het douchen, wordt in de tank van de boiler vervangen door koud water. Dat zal de temperatuur in de boiler een beetje doen zakken. Maar dit is geen probleem, want de totale hoeveelheid water blijft voldoende warm (heet). 

Boilers zijn zeer goed geïsoleerd.  Als het gezin in de late namiddag weer thuiskomt, zal de temperatuur van het water weer wat gezakt zijn, maar de resterende temperatuur (bv. 40 graden) en de hoeveelheid water is nog steeds voldoende om ’s avonds een lekker relaxerend bad te nemen.

Geval per geval

Het gebruik van een timer voor uw boiler hangt uiteraard af van de hoeveelheid warm water die u nodig hebt, en de grootte van de boiler.
Stel uzelf de volgende vragen om een beter beeld te krijgen:

  • Hebt u een kleine boiler van 50 liter, of juist een veel grotere? 
  • Bent u alleenstaande, of bent u met 6 thuis?
  • Is er iemand thuis overdag?

Als u overdag een grote hoeveelheid water nodig hebt, kan het volume water dat ’s nachts verwarmd werd onvoldoende zijn. Maar zelfs dan kan een timer interessant zijn! In dat geval stelt u de timer zodanig in dat de boiler ook overdag een tijdje kan bijwarmen. U schakelt dan enkel over naar het dagtarief voor de verwarming van de bijkomende hoeveelheid water.

Wees wel voorzichtig, want het dagtarief van het tweevoudig uurtarief is duurder dan het gewone tarief. Zorg er dus voor dat de waterverwarming overdag enkel gebruikt wordt voor een aanvullende verwarming.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.