Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is het tweevoudig uurtarief?

Dankzij het tweevoudig uurtarief geniet u 's nachts, in het weekend en op wettelijke feestdagen een elektriciteitstarief dat voordeliger is dan het enkelvoudig uurtarief. Het dagtarief daarentegen ligt dan weer iets hoger dan het enkelvoudig uurtarief.

Het tweevoudig uurtarief kan worden toegepast als u over een operationele tweevoudig-uurtariefmeter met twee telwerken beschikt. Het ene telwerk geeft het dagverbruik aan, het andere het nacht- en weekendverbruik.

Of het tweevoudig uurtarief voor u interessant is, hangt af van uw verbruiksprofiel.

De Vlaamse energieregulator (VREG) bestudeert de mogelijkheid om het nachttarief (dat geldt tijdens de daluren) te schrappen in Vlaanderen. In Brussel blijft het nachttarief evenwel van toepassing.

Haal voordeel uit de nacht en het weekend

Het tweevoudig uurtarief steunt op het principe van twee verschillende elektriciteitstarieven: tijdens de daguren wordt een iets hoger tarief aangerekend terwijl tijdens de nacht, in het weekend en op wettelijke feestdagen een verminderd tarief wordt toegepast. Die twee tarieven slaan niet alleen op de eigenlijke energieprijs (vastgelegd door uw energieleverancier) maar ook op de distributiekosten. Wanneer precies welk tarief geldt, is afhankelijk van de gemeente waar u woont.

Hoe kunt u de voordelen van het tweevoudig uurtarief genieten?

  • Eerst en vooral hebt u een tweevoudig-uurtariefmeter met twee telwerken nodig. Die telwerken schakelen afwisselend in aan het begin van elke tariefperiode.
  • Vraag dan aan Sibelga, uw distributienetbeheerder, om het relais van uw meter te activeren  zodat uw verbruik tegen beide tarieven afzonderlijk wordt geregistreerd.
  • Rationaliseer uw stroomverbruik en laat energiegulzige toestellen zo veel mogelijk 's nachts en in het weekend werken (zie ook vraag: Welke voordelen biedt het tweevoudig uurtarief?).

Even opletten!

Verwar de tweevoudig-uurtariefmeter met twee telwerken niet met andere specifieke meters:

  • De 'A+/A-' of bidirectionele meter die door Sibelga wordt geleverd en geplaatst wanneer u stroom opwekt via fotovoltaïsche panelen, warmtekrachtkoppeling of windmolen. Die meter maakt een onderscheid tussen de energie die aan uw woning wordt geleverd en de energie die u zelf op het net zet als de stroomproductie van de zonnecellen groter is dan uw eigen verbruik.
  • De meter ‘uitsluitend-nacht’, die alleen 's nachts wordt gebruikt om het verbruik van de elektrische accumulatietoestellen te meten.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.