Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat betekent tarief 'uitsluitend nacht'?

Het tarief 'uitsluitend nacht' is het tarief dat uw leverancier u factureert voor het elektriciteitsverbruik tussen 22 en 7 uur tijdens de week, 24/24 in het weekend en op wettelijke feestdagen. Het wordt gemeten door een meter 'uitsluitend nacht'.

In tegenstelling tot de meter met tweevoudig uurtarief werkt deze meter alleen 's nachts en niet alternerend met een dagmeter. Deze meter is bedoeld om elektrische toestellen die alleen 's nachts werken van stroom te voorzien, bijv. accumulatieverwarming.

Omdat dit soort meter in de huidige context nog maar weinig voordelen biedt, wordt hij steeds zeldzamer.

Het tarief 'uitsluitend nacht' voor apart stroomverbruik

Het tarief 'uitsluitend nacht' is minder bekend dan het tweevoudig uurtarief. Het is geldig: 

  • van 22u. tot 7u. tijdens de week
  • 24u/24 in het weekend en op wettelijke feestdagen

Dit tarief is gelinkt aan een specifieke uitsluitend nachtmeter voor de elektriciteitsbevoorrading van toestellen die geprogrammeerd zijn om te werken tijdens de ‘daluren’, zoals de accumulatieverwarming of de verwarming van een elektrische boiler.

Een systeem dat verdwijnt

Enkele jaren geleden was dit systeem bijzonder rendabel voor verbruikers met een elektrische accumulatieverwarming. Omdat dit type verwarming echter stilaan verdwijnt, wordt het tarief 'uitsluitend nacht' daarmee meteen ook minder interessant.

In 2015 bestond slechts 1,1 % van het totaal aantal meters in Brussel uit een uitsluitend nachtmeter gecombineerd met een enkelvoudige of tweevoudige uurtariefmeter. Geïsoleerde uitsluitend nachtmeters maakten amper 0,002 % van het totaal uit.

Hoeveel kost het tarief 'uitsluitend nacht'?

De prijs van deze stroom wordt bepaald door uw energieleverancier. Oorspronkelijk was het tarief 'uitsluitend nacht' voordeliger dan het tarief 'nacht en weekend' bij het tweevoudige uurtarief. Maar dat is inmiddels veranderd.

Volgens een analyse van de CREG, de federale energieregulator, bedraagt het tweevoudig uurtarief tijdens daluren en het tarief 'uitsluitend nacht' zo goed als hetzelfde, alleszins toch voor wat betreft het tariefgedeelte van de energieleveranciers. Qua distributiekosten, blijft het tarief 'uitsluitend nacht' interessanter dan het nachttarief bij het tweevoudige uurtarief. Kortom, in zijn totaliteit is het dus het wel iets voordeliger.

Gezien de evolutie kan men zich terecht de vraag stellen hoelang het tariefsysteem 'uitsluitend nacht' nog zal blijven voortbestaan.

Werking van de meter 'uitsluitend nacht' 

Over het algemeen wordt een meter ‘uitsluitend nacht’ gekoppeld aan een accumulatieverwarmingsinstallatie. Met dit type meter kan ook een accumulatieboiler van stroom worden voorzien. Het sanitair water wordt dan 's nachts verwarmd en overdag verbruikt.

Nadeel : overdag kunt u geen extra water meer verwarmen. Is het warm water onverwachts op, dan moet u dus tot 23 uur wachten vóór de boiler opnieuw wordt ingeschakeld. De reglementering is heel duidelijk: een toestel dat op een circuit ‘uitsluitend nacht’ wordt aangesloten, mag niet beschikken over een afkoppelbare aansluiting. Het is dus niet mogelijk om uw accumulatietoestel tijdelijk aan te sluiten op uw stroomcircuit met enkelvoudig of tweevoudig uurtarief!

De meter ‘uitsluitend nacht’ kan worden gecombineerd met een meter voor enkelvoudig uurtarief of een voor tweevoudig uurtarief. Als u voor de tweede mogelijkheid kiest, kunt u het tweevoudig uurtarief 's nachts gebruiken om bijv. de wasmachine te laten draaien.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.