Laatst bijgewerkt op 30 april 2025
De keuze van de installateur is cruciaal voor het succes van uw zonne-energieproject. De installatie houdt immers veel meer in dan panelen op het dak leggen. Er komen ook een hele reeks technische en reglementaire stappen bij kijken.
Door een bekwame installateur te kiezen, weet u zeker dat uw zonnepanelen correct worden geplaatst voor een maximale energie-efficiëntie. Bovendien is een goede installateur wegwijs in de verschillende plaatselijke reglementen en zorgt hij ervoor dat uw installatie aan de voorschriften voldoet.
Investeren in een gekwalificeerde professional is dus essentieel om de energie-efficiëntie van uw installatie te optimaliseren en de veiligheidsnormen na te leven.
Voor u met een installateur in zee gaat, vergelijkt u best de offertes van ten minste 2 bedrijven. Vergelijk niet alleen de initiële kosten, maar ook de klantenservice en de garantie op de zonne-installatie.
Gebruik onze checklist als leidraad.
Een installateur van fotovoltaïsche panelen vervult veel taken. We zetten ze even op een rij.
De installateur begint met het berekenen van de rendabiliteit van uw toekomstige fotovoltaïsche installatie. Die berekening is gebaseerd op uw jaarlijkse verbruik. Vervolgens onderzoekt hij de haalbaarheid van het project. Hierbij houdt hij rekening met de oriëntatie van uw dak en de beschikbare ruimte op het dak, afhankelijk van het aantal panelen dat nodig is voor uw zelfverbruik.
In Brussel verdient de installatie zichzelf in ongeveer 7 jaar terug dankzij de groenestroomcertificaten. Er bestaan gratis tools waarmee u zelf de rendabiliteit van een fotovoltaïsche installatie kunt inschatten, zoals de zonnekaart van Leefmilieu Brussel of de tool PVcalc.
De meeste installaties hebben al een systeem om de totale productie van uw panelen bij te houden. Naast de productie is het opvolgen van uw elektriciteitsverbruik en -injectie essentieel om uw energiekosten beter onder controle te houden. Er bestaan verschillende oplossingen om uw dagelijks verbruik, uw verbruik per toestel of zelfs het sluipverbruik van uw huishouden te kennen.
De installatie bestaat in het plaatsen van de panelen en een omvormer en neemt gemiddeld 1 tot 4 dagen in beslag. De omvormer dient om de gelijkstroom die uw panelen leveren om te zetten in wisselstroom, het stroomtype van het distributienet. De installateur zal uw productiesysteem ook aansluiten op het distributienet.
In Brussel staat de installateur ook in voor de installatie van een groene meter. Deze meter registreert alle energie die uw panelen produceren. Hij geeft een meterstand weer, de zogenaamde groene meterstand. Deze meterstand moet elk kwartaal worden ingevoerd op het platform Green Meter van Sibelga om te kunnen profiteren van groenestroomcertificaten.
In het Brussels Gewest moet u:
Uw installateur kan u helpen met alle administratieve procedures.
Uw installateur moet de goede werking van uw panelen en omvormer gedurende 20 tot 25 jaar kunnen garanderen. Hij moet u ook uitleggen hoe u de installatie moet onderhouden en wat u moet doen als er zich een probleem voordoet. Fotovoltaïsche panelen hebben doorgaans een levensduur van 30 jaar.
Wilt u eenvoudig en voordelig zelf elektriciteit opwekken? Dan kunnen Plug & Play-zonnepanelen een alternatief zijn voor een bescheiden productievolume. Omdat ze rechtstreeks op een gewoon stopcontact kunnen worden aangesloten, zijn er geen grote werken voor nodig en helpen ze al om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.