Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe kan ik een CO-vergiftiging voorkomen?

CO of koolstofmonoxide is een gevaarlijk reuk- en kleurloos gas dat jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van brandstoffen als gevolg van een slecht werkende brander, de slechte installatie of onderhoud van je toestel, of een slecht functionerende schoorsteen.

Het risico op CO bestaat bij alle verwarmings- en warmwatertoestellen die werken op fossiele brandstoffen zoals aardgas, hout, stookolie, steenkool, butaan, propaan, petroleum of pellets:

  • gasgeisers,
  • gas-, hout-, pellet- en mazoutkachels,
  • ovens,
  • centrale verwarming op gas,
  • bijverwarming
  • enz.
In huis zijn het voornamelijk verwarmingstoestellen en installaties voor warmwaterproductie die een potentiële CO-bron vormen. Op de website van het Belgisch Antigifcentrum zie je kamer per kamer waar mogelijk CO-gevaar is.

Vijf concrete tips om CO-intoxicatie te voorkomen

Elk jaar worden meer dan 1000 mensen slachtoffer van CO-vergiftiging, en helaas vallen er ook dodelijke slachtoffers. Met deze tips verklein je de kans op CO-gevaar aanzienlijk.

  1. Zorg voor een permanente aanvoer van verse lucht in de ruimte met een gastoestel, bijvoorbeeld via kieren of ventilatieroosters. Dit is vooral belangrijk in de winter, wanneer de toestellen vaker aanstaan en de afvoer van verbrandingsgassen soms moeilijker gaat. 
     
  2. Laat je toestellen installeren en onderhouden door een erkende gasinstallateur voor een optimale werking
  3. Check elk jaar of je schoorsteen of rookgasafvoer een goede 'trek' heeft, zodat de verbrandingsgassen veilig worden afgevoerd. 
     
  4. Gebruik een bijverwarmingstoestel op brandstof nooit permanent, want bij deze toestellen is helemaal geen afvoer van verbrandingsgassen voorzien.
     
  5. Hang CO-melders op in kamers met verbrandingstoestellen (aan het plafond) en in andere ruimtes op ademhoogte. Let wel op: niet alle melders zijn betrouwbaar. Als het alarm niet afgaat maar je voelt je toch niet lekker, onderneem meteen actie.

Wil je echt veilig zijn? Kies dan voor een gesloten aardgastoestel type C. Dit zorgt immers voor een aparte aan- en afvoer van lucht, volledig gescheiden van de ruimte waarin het staat. Zo loop je geen risico.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.