Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe kan ik een CO-vergiftiging voorkomen?

CO of koolstofmonoxide is een gevaarlijk reuk- en kleurloos gas dat jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van brandstoffen als gevolg van een slecht werkende brander, de slechte installatie of onderhoud van uw toestel, of een slecht functionerende schoorsteen.

Het risico op CO bestaat bij alle verwarmings- en warmwatertoestellen die werken op een fossiele brandstoffen zoals aardgas, hout, stookolie, steenkool, butaan, propaan, petroleum of pellets:

 • gasgeisers,
 • gas-, hout-, pellet- en mazoutkachels,
 • ovens,
 • centrale verwarming op gas,
 • bijverwarming
 • enz.
In een woning zijn het voornamelijk verwarmingstoestellen en installaties voor warmwaterproductie die mogelijk een bron van CO zijn. Op de website van het Belgisch Antigifcentrum kunt u kamer per kamer nagaan wat de risico’s op CO zijn bij u thuis.

4 voorzorgsmaatregelen om CO te voorkomen

Om CO geen kans te geven, moet u 4 voorzorgsmaatregelen treffen.

 1. Zorg voor een permanente aanvoer van verse lucht in de ruimte waar het toestel staat via kieren en ventilatieroosters. Zeker in de wintermaanden, wanneer u de toestellen nog meer gebruikt en de weersomstandigheden soms een goede afvoer van verbrandingsgassen in de weg staan, is dit van cruciaal belang.
   
 2. Laat uw toestel door een erkende gasinstallateur installeren en onderhouden voor een optimale werking
 3. Ga jaarlijks na of de schoorsteen of rookgasafvoer een goede ‘trek’ heeft zodat de verbrandingsgassen goed kunnen verdwijnen.
   
 4. Gebruik een bijverwarmingstoestel op brandstof nooit permanent, want bij deze toestellen is helemaal geen afvoer van verbrandingsgassen voorzien.

Een gegarandeerd veilige oplossing is om een gesloten aardgastoestel type C te gebruiken. Hiermee vermijdt u elk risico: de aanvoer van zuurstof en de afvoer van verbrandingsgassen verloopt volledig gescheiden van de ruimte waarin het toestel staat. 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.