Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Waar plaats ik een CO-melder?

Laatst bijgewerkt op 24 september 2024

Veel mensen denken dat koolmonoxide stijgt of daalt, maar eigenlijk mengt CO zich gewoon met de lucht. De juiste plaatsing van een melder hangt daarom af van het type ruimte en of er een verbrandingsapparaat aanwezig is.

In een ruimte MET verbrandingsapparaat

Staat er een mogelijke CO-bron zoals een kachel, CV-ketel of geiser in de ruimte? Dan moet je de melder anders ophangen dan in een ruimte zonder.

Dit komt doordat de warme gassen van het verbrandingsapparaat stijgen, en zo de vrijgekomen koolstofmonoxide mee omhoog kunnen drijven.

Plaatsingstips

  • Bevestig de melder boven het apparaat of aan het plafond.
  • Zorg dat de melder 1 tot 3 meter horizontaal van het verbrandingsapparaat hangt.
  • Plaats de melder minimaal 30 centimeter van muren en hoeken.
  • Bij een schuin plafond hang je de melder aan de hoge zijde van het schuine deel.

Liever geen gaten boren? Gebruik dan een magnetische montageset.

In een ruimte ZONDER verbrandingsapparaat

In ruimtes zonder verbrandingsapparaat, zoals een slaapkamer of woonkamer, verspreidt koolmonoxide zich gelijkmatig door de lucht. Hier plaats je hem dus niet aan het plafond.

Plaatsingstips

  • Monteer de melder op ademhoogte (zoals zit-, loop- of slaaphoogte).
  • Zorg ervoor dat de melder niet naast ventilatieopeningen hangt of achter obstakels zoals gordijnen of meubels.
  • Zorg ervoor dat je het alarm in elke hoek van de ruimte kunt horen.

Plaats hier NOOIT een koolmonoxidemelder

Niet elke plek in huis is geschikt voor een koolmonoxidemelder. Op sommige plaatsen werkt de melder niet optimaal, of kan hij zelfs defect raken. Plaats daarom de melder nooit:

  • Achter gordijnen of meubels
  • Op tochtige plekken zoals bij een raam of deur
  • In ruimtes met veel stof, zoals een garage of serre
  • Direct in het zonlicht
  • Onder een ventilator of airco

Vermijd CO-melders in vochtige ruimtes!

In de badkamer of boven kookplaten is een CO-melder niet aangewezen. De hoge concentratie waterdamp kan namelijk de werking van de melder verstoren, waardoor hij onbetrouwbaar wordt. Kies voor droge, goed geventileerde plekken voor een optimale veiligheid. Plaats in dat geval de CO-melder in de dichtstbijzijnde ruimte, zoals bijvoorbeeld in de gang of traphal.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder meet continu de concentratie CO in de lucht. Zodra de hoeveelheid CO een gevaarlijke drempel bereikt, krijg je vaak eerst een vooralarm. Dit is een vroege waarschuwing waarmee je nog tijd hebt om de ruimte te ventileren en te verlaten.

Blijft de concentratie stijgen, dan gaat het hoofdalarm af. Zo word je op tijd gewaarschuwd voordat de situatie echt gevaarlijk wordt.

Er zijn melders die werken op batterijen en modellen die je op de netstroom aansluit. Voor extra zekerheid hebben deze vaak een back-up batterij voor als de stroom uitvalt. Let goed op de verschillende opties en kies wat het beste past bij jouw situatie.

Een CO-melder is géén vervanging voor onderhoud!

Hoewel een CO-melder waarschuwt bij gevaarlijke CO-concentraties, voorkomt het toestel niet de vorming van koolmonoxide zelf. Zorg ervoor dat je apparaten, zoals je CV-ketel en schoorstenen, regelmatig onderhoudt. Dat is de beste manier om CO-gevaar echt te voorkomen. De melder geeft pas een signaal als er al koolmonoxide aanwezig is, en dan kan het soms al te laat zijn.

Tips bij het kopen van een koolmonoxidemelder

Er zijn veel koolmonoxidemelders op de markt, maar niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Let daarom goed op de volgende zaken:

Betrouwbare merken en CE-markering

Kies altijd voor een melder met een CE-markering. Dit geeft aan dat de melder voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Goedkope melders zonder dit keurmerk zijn vaak onbetrouwbaar.

Levensduur

Koolmonoxidemelders hebben een beperkte levensduur, meestal rond de 5 jaar. Sommige gaan tot 10 jaar mee, maar deze zijn vaak duurder. Controleer het bouwjaar van je melder en vervang hem op tijd.

Meerdere melders

Het is verstandig om in elke ruimte met een verbrandingsapparaat een CO-melder te plaatsen. Denk aan je CV-ketel, kachel of geiser. Zorg ervoor dat je overal in huis het alarmsignaal kunt horen, vooral in de slaapkamer.

Koop geen combimelder

Een combimelder voor rook en koolmonoxide lijkt handig, maar werkt vaak niet goed. Rook stijgt snel, terwijl koolmonoxide zich door de lucht verspreidt. Plaats liever twee losse melders: een rookmelder aan het plafond en een koolmonoxidemelder op ademhoogte.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.