Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een slimme meter?

Net als in het bankwezen of de telefonie, wordt ook de energiesector almaar digitaler. Zo maakt de vertrouwde elektromechanische meter stilaan plaats voor slimme meters, ook wel smart meters of communicerende meters genoemd.

Hoe werkt een slimme meter?

In tegenstelling tot elektromechanische meters, die manueel worden opgenomen, werken slimme meters als volgt:

  • Ze registreren het elektrisch vermogen dat afgenomen wordt en de verbruikte hoeveelheden op verschillende momenten van de dag, elke dag van de week, en slaan die op in hun geheugen volgens een vooraf vastgelegd protocol.
  • Ze versturen die gegevens elektronisch naar de netbeheerder of de klant.
  • Ze kunnen op afstand gecontroleerd en nagekeken worden door de netbeheerder.
  • Ze sturen een alarm uit naar de netbeheerder als er geprobeerd wordt de kap te openen (vermoeden van fraude).

Wat zijn de voordelen van de smart meter?

Permanent zicht op uw verbruik

Sommige leveranciers bieden vandaag al een apparaat aan dat wordt aangesloten op de meter (poort P1). Dat geeft het verbruik weer zodat u uw gewoonten kunt bijstellen of zo nodig elektriciteit kunt afnemen op momenten waarop die goedkoper is.

Digitale meters beschikken over gebruikerspoorten waaraan toepassingen kunnen worden gekoppeld. Die geven u een beter zicht op uw dagelijkse gebruik en kunnen ook de mogelijkheid bieden om elektronische toestellen slim aan te sturen. En daarmee bespaart u zowel energie als kosten! Lees er alles over op www.maakjemeterslim.be

Facturen gebaseerd op werkelijk verbruik

Gedaan met ramingen! Een maandelijkse facturatie behoort tot de mogelijkheden. Die is dan gebaseerd op het werkelijke verbruik. Een gelijkmatige facturatie over 12 maanden blijft echter ook mogelijk.

Snellere interventies op de meter

Om bijvoorbeeld een meter te openen, hoeft u niet langer te wachten tot er een technicus langskomt. De distributienetbeheerder kan dat vanop afstand.

Bevoorradingszekerheid

De slimme meter maakt een beter beheer van de verbruikspieken mogelijk en draagt dus bij tot de stabiliteit van het net.

Flexibelere tariefformules

In een min of meer nabije toekomst zouden we kunnen profiteren van voordelige tarieven wanneer windmolens en zonnepanelen veel produceren. De slimme meters zouden onze huishoudtoestellen dan zo kunnen programmeren dat ze starten wanneer het tarief het laagst is.

Vlottere energieovername bij verhuis

Aangezien smart meters beschikken over dagelijkse meterstanden kan men de precieze meterstand achterhalen op de dag van de wissel van de huurder/eigenaar. Geen discussies meer!

De slimme meter: onmisbaar voor de energietransitie

Bijna alle Europese landen hebben de slimme meter al ingevoerd of beslist ermee te starten. Het toestel is immers de onmisbare schakel in de energietransitie. Een uitstap uit de kernenergie, meer elektrische voertuigen, gedecentraliseerde productie en warmtepompen … Het is een realiteit waarmee distributienetbeheerders rekening moeten houden. Slimme meters zijn noodzakelijk om de belasting af te vlakken op piekmomenten. Zo worden investeringen vermeden om netten geval per geval te versterken.

Europa beveelt haar lidstaten trouwens al sinds 2009 aan om intelligente meetsystemen in te voeren zodat verbruikers actiever kunnen deelnemen aan de energieleveringsmarkt. Bedoeling is om iedereen toegang te verlenen tot zijn verbruiksgegevens. Dat maakt mensen niet alleen bewust van hoeveel energie ze gebruiken, maar ook van het moment waarop ze die verbruiken. Pas dan kan je als verbruiker maximaal voordeel halen uit flexibele tariefaanbiedingen (die in de min of meer nabije toekomst beschikbaar zullen zijn). 

Zo maakt de Europese richtlijn over energie-efficiëntie (2012) de plaatsing van elektronische meters in bepaalde gevallen verplicht. Omgezet naar Brussels recht in 2014, is dit metertype verplicht wanneer een meter wordt geplaatst bij nieuwbouw of in geval van ingrijpende renovatiewerken.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.