Net als in het bankwezen of de telefonie, wordt ook de energiesector almaar digitaler. Zo maakt de vertrouwde elektromechanische meter stilaan plaats voor slimme meters, ook wel smart meters of communicerende meters genoemd.
In tegenstelling tot elektromechanische meters, die manueel worden opgenomen, werken slimme meters als volgt:
Sommige leveranciers bieden vandaag al een apparaat aan dat wordt aangesloten op de meter (poort P1). Dat geeft het verbruik weer zodat u uw gewoonten kunt bijstellen of zo nodig elektriciteit kunt afnemen op momenten waarop die goedkoper is.
Gedaan met ramingen! Een maandelijkse facturatie behoort tot de mogelijkheden. Die is dan gebaseerd op het werkelijke verbruik. Een gelijkmatige facturatie over 12 maanden blijft echter ook mogelijk.
Om bijvoorbeeld een meter te openen, hoeft u niet langer te wachten tot er een technicus langskomt. De distributienetbeheerder kan dat vanop afstand.
De slimme meter maakt een beter beheer van de verbruikspieken mogelijk en draagt dus bij tot de stabiliteit van het net.
In een min of meer nabije toekomst zouden we kunnen profiteren van voordelige tarieven wanneer windmolens en zonnepanelen veel produceren. De slimme meters zouden onze huishoudtoestellen dan zo kunnen programmeren dat ze starten wanneer het tarief het laagst is.
Aangezien smart meters beschikken over dagelijkse meterstanden kan men de precieze meterstand achterhalen op de dag van de wissel van de huurder/eigenaar. Geen discussies meer!
Bijna alle Europese landen hebben de slimme meter al ingevoerd of beslist ermee te starten. Het toestel is immers de onmisbare schakel in de energietransitie. Een uitstap uit de kernenergie, meer elektrische voertuigen, gedecentraliseerde productie en warmtepompen … Het is een realiteit waarmee distributienetbeheerders rekening moeten houden. Slimme meters zijn noodzakelijk om de belasting af te vlakken op piekmomenten. Zo worden investeringen vermeden om netten geval per geval te versterken.
Europa beveelt haar lidstaten trouwens al sinds 2009 aan om intelligente meetsystemen in te voeren zodat verbruikers actiever kunnen deelnemen aan de energieleveringsmarkt. Bedoeling is om iedereen toegang te verlenen tot zijn verbruiksgegevens. Dat maakt mensen niet alleen bewust van hoeveel energie ze gebruiken, maar ook van het moment waarop ze die verbruiken. Pas dan kan je als verbruiker maximaal voordeel halen uit flexibele tariefaanbiedingen (die in de min of meer nabije toekomst beschikbaar zullen zijn).
Zo maakt de Europese richtlijn over energie-efficiëntie (2012) de plaatsing van elektronische meters in bepaalde gevallen verplicht. Omgezet naar Brussels recht in 2014, is dit metertype verplicht wanneer een meter wordt geplaatst bij nieuwbouw of in geval van ingrijpende renovatiewerken.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.