Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Komen er slimme meters in Brussel?

In Brussel wordt de invoering van de slimme meter georganiseerd door Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.

Als neutrale speler op de energiemarkt staat Sibelga garant voor het correct en betrouwbaar beheren en verwerken van verbruiksgegevens. Daarbij houdt het bedrijf zich strikt aan de wettelijke kaders inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de vertrouwelijkheid van verbruiksgegevens.

Geleidelijke installatie

In de praktijk wil de Brusselse distributienetbeheerder de slimme meters niet al te snel op grote schaal installeren. Ze willen eerder stapsgewijs te werk gaan en eerst alle verschillende technologieën en praktische aspecten van de installatie testen.

Alvorens over te schakelen op de 'full option' slimme meter installeert Sibelga zogenaamde ‘Smart Ready’-meters in nieuwe woningen of bij grondige renovaties: 

  • deze meters hebben geen afstandsfuncties en zullen niet automatisch opgenomen worden.
  • hun goede werking kan wel op afstand gecontroleerd worden en Sibelga kan ermee in contact treden voor technisch onderhoud.
  • Sibelga plaatst er ongeveer 5 000 per jaar.

Verbruikers die zelf hun energie produceren en eigenaars van laadpalen voor elektrische voertuigen krijgen ook een Smart Ready-meter. Bij de zelfproducenten worden er jaarlijks naar schatting 250 geplaatst. Hoeveel er gelinkt zijn aan elektrische voertuigen is vooralsnog moeilijk te zeggen. 

Pas vanaf 2023 zal het tempo naar 40 000 meters per jaar worden opgevoerd, maar tegen dan kan er uiteraard nog veel veranderen qua kosten, technologie of noden.

PLC of 2G/4G: welke technologie voor Brussel?

Smart meters kunnen op twee verschillende manieren communiceren. Via 2G/4G zoals gsm's, of via PLC (Power Line Carrier), een systeem dat werkt via het elektriciteitsnet. De communicatie loopt dan via de kabels die u van stroom voorzien naar de 2G/4G-concentrator van een hoogspanningscabine.

De 2G/4G-techniek is aangewezen bij een verspreid gebruik, terwijl PLC veeleer geschikt is voor een systematisch geografische verspreiding.

Welke technologie voor Brussel? Beide technologieën worden getest:

  • 2G/4G bij nieuwe woningen, grondige renovaties, zelfproducenten en elektrische voertuigen.
  • Sibelga voorziet een reeks kleine pilootprojecten met een honderdtal meters om PLC en de praktische modaliteiten van een geografische verspreiding te testen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.