Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Elektriciteit opslaan, hoe doe je dat?

Elektrische energie is een constante stroom elektronen die zich in een geleider verplaatsen. Zo’n energiestroom trachten op te slaan, is even ondenkbaar als wind willen vangen. Om deze energie te stockeren, moet je ze bijgevolg eerst omzetten (in scheikundige vorm bvb, zoals batterijen) en daarna als er vraag naar is, opnieuw veranderen in elektriciteit.

Al naargelang het gebruikte systeem kan deze transformatie gepaard gaan met verliezen, problemen en een variabele opslagkostprijs.

Elektriciteit opslaan in de vorm van scheikundige energie

De batterij

Het principe van de batterij is gebaseerd op een scheikundige reactie die ‘omkeerbaar’ wordt genoemd, aangezien ze in twee richtingen kan gebeuren:

  • in de ene richting kan de elektriciteit worden omgezet in scheikundige energie, die dan als dusdanig wordt opgeslagen.
  • in de andere richting kan diezelfde chemische reactie een elektrische stroom opwekken.

Om de prestaties te verhogen en de impact op het milieu te verkleinen, worden momenteel nieuwe batterijen (op basis van zout water, redoxvloeistoffen of natrium-zwavel) ontwikkeld. Op dit ogenblik zijn de lithium-ionbatterijen de krachtigste.

De condensator

Een condensator slaat de elektrische energie op in twee metalen armaturen die gescheiden zijn door een halfgeleider en geeft deze energie terug op het moment van de ontlading. Condensatoren bieden diverse mogelijkheden:

  • kunnen zeer snel worden opgeladen en ontladen
  • leveren sterke stromen (hoewel ze beperkt zijn in de tijd)
  • bieden de mogelijkheid om een elektrisch voertuig zeer snel te laden.

Waterstof

Waterstof -dat gerecupereerd kan worden via elektrolyse of door CH4 te verbranden- en zuurstof, wekken elektriciteit op wanneer ze worden gecombineerd.

Door de verbranding van waterstof in een motor kan een elektrische generator van stroom worden voorzien. Gebeurt dit in een brandstofcel dan kan hier direct elektriciteit mee worden geproduceerd.

Onderzoekers van de KU Leuven hebben zelfs een zonnepaneel ontwikkeld dat rechtstreeks waterstof kan produceren op basis van vocht in de lucht. De energiekostprijs van dit systeem is evenwel zeer hoog.

Elektriciteit opslaan in de vorm van potentiële energie

Pompen-turbineren

Bij dit systeem wordt water van een lager gelegen meer opgepompt naar een hoger gelegen spaarbekken (pompen).

Wanneer er vraag naar elektriciteit is, stroomt het water van het bovenbekken naar het benedenbekken. Het water stroomt door een turbine die een alternator aan het draaien brengt en wekt zo elektrische stroom op (turbineren).

Drukopbouw

Wanneer samengedrukt gas in een opslagruimte met waterdichte wanden wordt gedecomprimeerd, zet het een turbine in beweging. Die doet vervolgens een alternator draaien die op zijn beurt elektriciteit produceert.

Zwaartekrachtputten

Een zeer zware zuiger wordt met behulp van een elektrische motor van de bodem van een put van 500 m diep opgetrokken. Daarna wordt de massa losgelaten. Bij het dalen comprimeert de massa door haar gewicht het water in de put. Dit wordt vervolgens onder de druk weggeduwd, waardoor een elektrische generator in werking kan worden gesteld.

De hellende trein

Dit principe is vergelijkbaar met dat van de horloges van vroeger waarbij je het mechanisme moest opwinden om het horloge opnieuw te doen werken. In dit geval rijdt een trein een helling op van 10 km met een hellingspercentage van 7%. Tijdens het afdalen doet de massa van de trein, door het effect van haar gewicht, een generator draaien die op zijn beurt elektriciteit produceert.

Elektriciteit opslaan in de vorm van kinetische energie

Het vliegwiel

Een zeer zware massa (wiel, cilinder, ...) wordt door een motor aan het draaien gebracht en drijft een generator aan die elektriciteit produceert door geleidelijk aan te vertragen.

In de jaren zestig reden in België stille elektrische autobussen rond, die volgens hetzelfde principe werkten. Met de kinetische energie die in hun vliegwiel was opgebouwd, konden ze meerdere kilometers afleggen.

Elektriciteit opslaan in de vorm van warmte

Elektriciteit kan worden opgeslagen via omzetting in warmte, door bvb. een waterreservoir van de centrale verwarming te verwarmen.

Voor een gewoon huishouden is het echter niet interessant om deze warmte opnieuw om te zetten in elektriciteit. Daarvoor zou het rendement immers te laag zijn; die wordt dan beter aangewend voor de verwarming. Het gaat hier dus om energieopslag in de ruime zin.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.