Het aardgas dat we in België verbruiken, komt hoofdzakelijk uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Duitsland. Het gas wordt aangevoerd via ondergrondse en onderzeese pijpleidingen maar ook met gastankers, die het gas in vloeibare vorm leveren in de terminal van Zeebrugge.
Onze stroom wordt geproduceerd in België en in naburige landen (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland enz.) in elektriciteitscentrales van verschillende types. 7 Belgische kernreactoren staan in voor 52% van de stroom die in ons land wordt geleverd. Op de tweede plaats komt aardgas, waarvan het aandeel voortdurend groeide voordat de prijsexplosie van 2022 een einde stelde aan de evolutie van het gebruik ervan.
Ons land is voor meer dan 74% afhankelijk van de invoer van primaire energie (d.i. energie die beschikbaar is in de natuur). Aardolie en aardgas worden het meest ingevoerd. Daarna volgen vaste brandstoffen (steenkool en andere). Ook onze nucleaire brandstof (uranium) wordt ingevoerd.
Aardgas wordt meestal in dezelfde zones gewonnen als aardolie. Vanuit de producerende landen wordt het tot bij ons getransporteerd in pijpleidingen of met methaantankers.
Elektriciteit is zogenaamde secundaire energie omdat ze altijd wordt geproduceerd door omzetting van primaire energie.
Bovendien wordt een deel van de elektriciteit die in België wordt verbruikt, rechtstreeks ingevoerd uit naburige landen (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland enz.).
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.