Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie die gebruikmaakt van de zonnestraling om water te verwarmen. Goed voor milieu én portemonnee, want:

  • u beschikt over goedkoop warm water in huis voor sanitair gebruik (bad, douche enz.). Zonne-energie is nu eenmaal kosteloos in tegenstelling tot aardgas of stookolie.
  • het is een manier om uw warmwatervoorziening gedeeltelijk te halen uit schone energie, zonder enige CO2-uitstoot

1m2 dak = 100m3 aardgas/jaar

De bezonning van 1m2 dakoppervlakte in onze contreien komt overeen met 100 l stookolie of 100 m3 aardgas (zo’n 1000 kWh) per jaar. Over het algemeen wordt zo 50 tot 70% van het water verwarmd dat in de keuken of de badkamer wordt verbruikt. De rest wordt dan geproduceerd met een aanvullend waterverwarmingssysteem.

Door dit warme water onmiddellijk in een wasmachine of vaatwasser te gebruiken, kan ook het stroomverbruik van deze toestellen om water te verwarmen worden uitgeschakeld en wordt de wascyclus verkort. Weliswaar mits een aantal voorzorgsmaatregelen wordt getroffen.

Jaarrond warm water

Het piekrendement van een collector wordt bereikt op een zomermiddag bij onbewolkte hemel, wanneer de collector perfect naar het zuiden is gericht.
Maar ook de rest van het jaar en bij bewolkte hemel haalt de collector gedurende een groot deel van de dag nog een behoorlijk rendement, ook als hij naar het oosten of het westen is gericht.

Een optimaal rendement wordt bereikt als de collector een hoek van 35° met de horizon vormt, maar ook met collectoren die verticaal tegen een gevel worden bevestigd zijn goede resultaten mogelijk.

Een investering van € 4500 à € 6000

Voor het basismodel van een zonneboiler, d.w.z. voor 4 personen, met 3 à 5 m2 zonnecollectoren en een warmwaterreservoir van 200 à 300 liter moet u rekenen op  € 4 500 tot € 6000, incl. btw en plaatsing. Om u te helpen bij deze investering kent het Brusselse gewest een RENOLUTION-premie toe, die in sommige gemeenten nog wordt aangevuld.

Is mijn dak wel geschikt is voor een zonneboiler? 
Dit kunt u makkelijk online nagaan volgens het gewest waar u woont:

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboiler

1. Zonnecollector absorbeert het licht

De zonneboiler absorbeert het zonlicht met behulp van thermische panelen op het dak, de zogenaamde zonnecollector, en zet dit licht om in warmte.

2. Warmteoverdracht naar waterreservoir

Met een (circulatie)pomp wordt deze warmte vervolgens overgebracht naar een waterreservoir. Deze uitwisseling wordt gestuurd door de warmteregelaar, maar alleen als de temperatuur in de collector hoger is dan die van het water in het reservoir.
Dankzij dit systeem verspilt de circulatiepomp geen stroom. Anderzijds wordt op die manier ook oververhitting voorkomen

3. Onvoldoende zon: bijverwarming

Bij onvoldoende bezonning, is een aanvullend verwarmingssysteem nodig om het water op de gevraagde temperatuur te brengen. Zodoende kan dus het hele jaar door sanitair warm water met een constante temperatuur worden geproduceerd.

Infographic

Infographic

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.