Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe kan ik investeren in de productie van groene energie?

Wilt u investeren in de productie van groene energie? Dan hebt u drie mogelijkheden en drie soorten gesprekspartners.

  •  De eenvoudigste keuze: teken een contract voor de levering van groene stroom met uw huidige leverancier of met een eventueel interessantere leverancier.
  • Eenvoudig maar met meer engagement: koop aandelen in een coöperatieve vennootschap voor de productie van groene energie (windenergie of andere) of koop op de beurs aandelen in een groenestroombedrijf of in een bedrijf dat materiaal produceert om groene stroom op te wekken (windturbines, zonnepanelen, hydraulische turbines …).
  • De concreetste keuze: rust uw woning uit met een microwindturbine of (thermische of fotovoltaïsche) zonnepanelen.

Groene energie: investeren is zich engageren

Investeren in groene energie betekent ook helpen om het klimaat te beschermen en de druk op het milieu te verlichten. Vóór u uitzoekt hoe u groene energie kunt produceren, denkt u het best eens na over hoe u uw energieverbruik kunt verminderen. De groenste energie is namelijk de energie die u niet verbruikt. Bijvoorbeeld: uw woning voldoende isoleren is de efficiëntste manier om het milieu te beschermen en is bovendien het voordeligst voor uw portemonnee. Isoleren is de meest rendabele van alle energie-investeringen.

Denk pas daarna aan de volgende drie mogelijkheden:

1. Eenvoudig: Kies voor een leverancier van groene energie

Er zijn verschillende energieleveranciers die een 100% groen-formule aanbieden. Zoals bij alle aankopen kost het wel wat tijd om het aanbod te onderzoeken en te vergelijken, maar het loont de moeite. Studies van consumentenorganisaties zoals Test-Aankoop kunnen u helpen bij uw keuze. Bekijk ook het groene stroomrapport van Greanpeace.

2. Geëngageerd: Stap in een coöperatieve

Soms dient zich de kans aan om in de bouw van een coöperatieve windturbine te stappen of om aandelen te kopen van bedrijven die groene stroom produceren. Volg de actualiteit en zoek informatie op het internet. Zo werkt België aan grote windturbineprojecten in de Noordzee. Vraag eventueel advies aan een beursmakelaar of aan uw bankier.

3. Concreet: Word zelf producent 

Vandaag is het perfect mogelijk om uitsluitend op basis van hernieuwbare energie in uw eigen stroombehoefte te voorzien of om 50 tot 70% van de behoefte aan sanitair warm water te dekken. De investering betaalt zichzelf in zeven jaar terug. Het meest realistische scenario in de stad is fotovoltaïsche of thermische zonne-energie, maar het is niet onmogelijk om een microwindturbine te installeren in een stedelijke omgeving. 

Win informatie in over premies bij Leefmilieu Brussel. Ga naar een bouw- of energiebeurs (er zijn er steeds meer) om technologieën en prijzen te vergelijken. Werk met een ernstige installateur, bij voorkeur iemand die door een van de drie gewesten wordt erkend of een onafhankelijk kwaliteitslabel kan voorleggen. Vergeet ook mond-tot-mondreclame niet: (on)tevreden klanten zijn een waardevolle bron van onafhankelijke informatie.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?
Tips om energie te besparen!