Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Op hoeveel groenestroomcertificaten heb ik recht?

In theorie krijgt een particulier die groene stroom produceert, een groenestroomcertificaat telkens als hij de uitstoot van een bepaalde hoeveelheid CO2 weet te vermijden, in de praktijk is dat telkens als hij 1000 kilowattuur heeft geproduceerd. Dat voordeel wordt tien jaar lang toegekend vanaf de datum waarop de installatie is gecertificeerd. Maar er bestaan vermenigvuldigingscoëfficiënten die maken dat de installatie na zeven jaar rendabel is.

Extra voordelig

Een particulier die in Brussel groene stroom produceert, krijgt een groenestroomcertificaat (GSC) telkens als hij hij 1000 kilowattuur (kWh) heeft geproduceerd. Dit komt overeen met een bepaalde hoeveelheid CO2, waarvan de uitsoot vermeden is. 

Die productie is af te lezen van de speciale meter waarmee de installatie moet worden uitgerust. Regelmatig deelt hij die cijfers mee aan Brugel, die hem dan de GSC’s toekent, die hij vervolgens kan verkopen.

De GSC's worden tien jaar lang toegekend vanaf de datum waarop de installatie is gecertificeerd. Ze zijn geldig gedurende 5 jaar.

Een gegarandeerde rentabiliteit dankzij extra GSC's

Voorbeeld: met een fotovoltaïsche installatie van 30 m² wordt in ons Belgische klimaat gemiddeld 3.000 kWh per jaar geproduceerd. In theorie geeft deze productie dus recht op 3 GSC's. Maar voor fotovoltaïsche installaties wordt op dit voordeel nog een vermenigvuldigingscoëfficiënt toegepast.

Elk jaar beslist de Brusselse regering welke waarde aan deze vermenigvuldigingscoëfficiënt wordt toegekend, rekening houdend met de prijs van de panelen, de elektriciteitsprijs en de prijs van het groenestroomcertificaat:

  • voor tussen 1 juli 2011 en 19 oktober 2012 en 1 augustus 2013 gecertificeerde installaties, ontvangt een particulier 5 GSC’s voor 1000 kWh geproduceerde elektriciteit;
  • voor tussen 20 oktober 2012 en 1 augustus 2013 gecertificeerde installaties, zal hij 4 GSC’s ontvangen telkens als hij 1000 kWh heeft geproduceerd.
  • voor vanaf 2 augustus 2013 gecertificeerde installaties, zal hij 2,4 GSC’s ontvangen telkens als hij 1000 kWh heeft geproduceerd.

Met dat systeem heeft iedereen de garantie dat zijn installatie in zeven jaar is afgeschreven, ongeacht het moment waarop hij besluit in die technologie te investeren.

N.B. : als uw fotovoltaïsche installatie vóór 1 juni 2011 in gebruik werd genomen, moet u de oude berekeningswijze toepassen.

Sinds 2011 wordt ook voor warmtekrachtkoppelingsinstallaties een vermenigvuldigingscoëfficiënt toegepast, waardoor deze installaties veel interessanter worden voor gebruik in collectieve woningen.

 

(Zie ook: 'Wat zijn de voorwaarden om groenestroomcertificaten te krijgen?') 

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.