Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Kan ik met een generator stroomuitval opvangen?

Met een generator kunt u makkelijk zelf elektriciteit opwekken. Belangrijk om te weten is dat er twee soorten generatoren bestaan:

 1. De gewone generator of stroomgroep :
  • werkt op benzine of diesel
  • moet handmatig opgestart worden
  • heeft een beperkter vermogen
  • beschikt meestal over enkele stekkers waaraan u 1 of meerdere apparaten kunt koppelen
  • de kleinste varianten zijn al beschikbaar vanaf 500 euro
 2. De noodgenerator:
  • werkt op diesel en schakelt automatisch aan wanneer de elektriciteit uitvalt.
  • schakelt zichzelf opnieuw uit zodra er opnieuw elektriciteit is via het net.
  • heel wat duurder dan een doorsnee generator, ook al omdat dit type een groter vermogen heeft.

Type gebruik

Wanneer u een generator wenst aan te schaffen, moet u eerst goed nagaan waarvoor u het apparaat wenst te gebruiken.

Wilt u een specifiek toestel voeden met de generator ?
Dan volstaat een gewone generator.  U kunt dan bijvoorbeeld een elektrisch toestel  met een verlengsnoer aansluiten op de generator.

Of wilt u gewoon verder leven alsof het elektriciteitsnet niet is uitgevallen?
Wilt u uw hele woning van elektriciteit voorzien of meerdere apparaten voeden, dan moet er ingegrepen worden aan het verdeelbord en moet er ook een omschakelaar geplaatst worden. In dat geval is een noodgenerator aangewezen. Er wordt dan een rechtstreekse koppeling gemaakt met uw thuisnetwerk. Opgelet: elke wijziging aan uw elektrische installatie moet beantwoorden aan specifieke regels en eveneens gecontroleerd worden.

De omschakelaar dient om uw thuisinstallatie af te schakelen van het openbare net zodra de noodgenerator in werking treedt, of weer in te schakelen zodra er weer stroom is op het openbare net. Die omschakelaar kan automatisch werken of manueel bedienbaar zijn.

Zie ook: 'Wat moet ik doen bij een elektriciteitsstoring?'

Reglementeringen en controle

Mocht u de generator wensen te koppelen aan uw elektrisch verdeelbord, dan moeten deze wijzigingen beantwoorden aan de regels van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties(AREI).
Een erkend controleorganisme moet daarna controleren of deze regels wel degelijk gerespecteerd werden.

Voorts moet een installatie die u gelijktijdig met het elektriciteitsnet kunt bevoorraden, ook bekend gemaakt worden bij uw distributienetbeheerder en het technische voorschrift C10/11 van Synergrid respecteren.

Vermogen

Een andere denkoefening die u dient te maken bij de aanschaf van een generator, is het vereiste vermogen.

 • Maak een overzicht van alle apparatuur die u wenst aan te sluiten en maak de som van de respectieve vermogens.
 • Neem daarbij extra vermogen om het vereiste vermogen van de generator te bepalen. Sommige apparaten verbruiken bij hun opstart immers meer elektriciteit dan bij hun normale (nominale) werking.
 • Neemt u die reserve niet in acht, dan bestaat het risico dat het maximale vermogen van de generator wordt overschreden en het toestel gewoon afslaat. Laat u bij twijfel begeleiden door een vakman  om het correcte vermogen te bepalen.

Een indicatie: wilt u bij het afkoppelen van het net enkele basisvoorzieningen zoals verlichting en koelkast, dan volstaat een aggregaat van 1,5 tot 2kVA. Een generator heeft een autonomie van 3 à 7 uur, afhankelijk van het toestel.

Er zijn ook nadelen

Een stroomgroep heeft het grote voordeel dat u niet volledig zonder elektrisch comfort zit voor de drie uren dat de elektriciteit in de winter kan worden afgeschakeld. Daar staan wel belangrijke nadelen tegenover.

 • Een stroomaggregaat werkt op brandstof, dat betekent dat er uitlaatgassen zijn. Met andere woorden, een generator hoort niet thuis in een kelder of garage, maar moet buiten staan.
 • Daarnaast produceert het toestel tijdens zijn werking behoorlijk wat lawaai. Wat dan met de buren: zullen die blij zijn met die geluidshinder?
 • Een stroomgroep aan het thuisnetwerk koppelen, vergt de nodige kennis en kunde !  Een erkend controle-organisme moet uw installatie nadien ook controleren.
 • Een stroomgroep verbruikt diesel of benzine. Wilt u enkele afschakelingen comfortabel kunnen overbruggen, dan moet u de nodige brandstof opslaan. Zowel die opslag als de generator zelf zijn onderworpen aan de milieuwetgeving. Afhankelijk van het vermogen van de generator en de hoeveelheid gestockeerde brandstof kan het zijn dat u meldingsplicht heeft of zelfs een milieuvergunning nodig heeft voor de generator, voor de opslag van de brandstof of voor beide.
 • Wanneer u kiest voor een noodgenerator, dan zal het toestel zichzelf frequent testen om er zeker van te zijn dat het werkt wanneer het nodig is. Dat testen verbruikt ook brandstof. Verder vragen noodgeneratoren om onderhoud en daar hangt een kostenplaatje aan.

Wanneer u al deze elementen in beschouwing neemt, zult u ook vaststellen dat een generator als tijdelijke oplossing behoorlijk duur is. En zichzelf heel waarschijnlijk nooit zal terugverdienen.

Opgepast: Gevaar!

Tot slot mag u ook niet blind zijn voor het feit dat u met elektriciteit bezig bent.
Ook al zijn stroomgroepen gebruiksvriendelijk, toch is het een aanrader om een installateur in te schakelen wanneer u dit alternatief overweegt.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.