Met een generator kunt u makkelijk zelf elektriciteit opwekken. Belangrijk om te weten is dat er twee soorten generatoren bestaan:
Wanneer u een generator wenst aan te schaffen, moet u eerst goed nagaan waarvoor u het apparaat wenst te gebruiken.
Wilt u een specifiek toestel voeden met de generator ?
Dan volstaat een gewone generator. U kunt dan bijvoorbeeld een elektrisch toestel met een verlengsnoer aansluiten op de generator.
Of wilt u gewoon verder leven alsof het elektriciteitsnet niet is uitgevallen?
Wilt u uw hele woning van elektriciteit voorzien of meerdere apparaten voeden, dan moet er ingegrepen worden aan het verdeelbord en moet er ook een omschakelaar geplaatst worden. In dat geval is een noodgenerator aangewezen. Er wordt dan een rechtstreekse koppeling gemaakt met uw thuisnetwerk. Opgelet: elke wijziging aan uw elektrische installatie moet beantwoorden aan specifieke regels en eveneens gecontroleerd worden.
De omschakelaar dient om uw thuisinstallatie af te schakelen van het openbare net zodra de noodgenerator in werking treedt, of weer in te schakelen zodra er weer stroom is op het openbare net. Die omschakelaar kan automatisch werken of manueel bedienbaar zijn.
Zie ook: 'Wat moet ik doen bij een elektriciteitsstoring?'
Mocht u de generator wensen te koppelen aan uw elektrisch verdeelbord, dan moeten deze wijzigingen beantwoorden aan de regels van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties(AREI).
Een erkend controleorganisme moet daarna controleren of deze regels wel degelijk gerespecteerd werden.
Voorts moet een installatie die u gelijktijdig met het elektriciteitsnet kunt bevoorraden, ook bekend gemaakt worden bij uw distributienetbeheerder en het technische voorschrift C10/11 van Synergrid respecteren.
Een andere denkoefening die u dient te maken bij de aanschaf van een generator, is het vereiste vermogen.
Een indicatie: wilt u bij het afkoppelen van het net enkele basisvoorzieningen zoals verlichting en koelkast, dan volstaat een aggregaat van 1,5 tot 2kVA. Een generator heeft een autonomie van 3 à 7 uur, afhankelijk van het toestel.
Een stroomgroep heeft het grote voordeel dat u niet volledig zonder elektrisch comfort zit voor de drie uren dat de elektriciteit in de winter kan worden afgeschakeld. Daar staan wel belangrijke nadelen tegenover.
Wanneer u al deze elementen in beschouwing neemt, zult u ook vaststellen dat een generator als tijdelijke oplossing behoorlijk duur is. En zichzelf heel waarschijnlijk nooit zal terugverdienen.
Tot slot mag u ook niet blind zijn voor het feit dat u met elektriciteit bezig bent.
Ook al zijn stroomgroepen gebruiksvriendelijk, toch is het een aanrader om een installateur in te schakelen wanneer u dit alternatief overweegt.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.