Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe kan ik mijn elektriciteitsverbruik verminderen om een stroomtekort te voorkomen?

In ons land ligt het stroomverbruik het hoogst tijdens de week, meer bepaald van de late namiddag tot de vroege avond. Kantoren en winkels zijn dan nog open, treinen, trams en metro's rijden op volle capaciteit en na het werk gaan mensen thuis aan de slag.

Er is maar één manier om afschakelen in het land te vermijden: het globale verbruik tijdens deze kritieke uren verminderen (16u.-20u.). Hoe? Door allemaal ons steentje bij te dragen.

Vaak lukt dit al met enkele eenvoudige ingrepen zonder dat u daarom moet inboeten aan levenskwaliteit of comfort. Meteen ook goed voor de portemonnee!

Op het werk

  • Let vooral op verlichting in gangen, kelders, toiletten, voorraadruimten en copyrooms: vergeet niet op de schakelaar te drukken als u de ruimte verlaat, zelfs overdag.
  • Beheert u kantoorgebouwen of een zaak? Dan is 'relighting' misschien een interessante investering, want zo vervangt u de verlichting door efficiëntere lampen.
  • Schakel de ventilatie uit om 16u. Aangezien iedereen stilaan het gebouw verlaat, is er minder behoefte aan ventilatie. Een maatregel om zeker toe te passen als er een energietekort wordt verwacht.
  • Schakel bij vertrek uw pc, uw scherm alsook kopieerapparaten, projectors en koffiemachines uit.

In huis

  • Programmeer alles wat u kunt programmeren...Stel huishoudapparaten zo in dat hun cyclus eindigt vóór 16u. of start na 20u. (of later, om gebruik te maken van het tweevoudig uurtarief als u dat hebt).
  • Laat uw elektrische boiler buiten de kritieke periode werken. Ook dan zal er evengoed lekker warm water zijn. Neem beter een douche dan een bad. Dat verbruikt minder energie én minder water.
  • Haal de gezelschapsspelletjes boven. De kinderen vinden het heerlijk, u verlicht maar één kamer en energieverslinders zoals de tv, decoder, wifi, PlayStation enz. zijn uitgeschakeld.
  • Verkies de microgolfoven boven de elektrische oven en de elektrische kookplaten. Bereid instant-gerechten of gebruik een snelkookpan om de kooktijd te verkorten.
  • Schakel apparaten die in waakstand staan uit, haal de opladers uit het stopcontact en gebruik bij voorkeur een laptop op batterijen tijdens de piekperiode.
  • Doe het licht uit zodra u een kamer verlaat. Maak ook de kinderen hiervan bewust. Misschien hoog tijd om ook eens te investeren in efficiëntere verlichting? Maak komaf met halogeenlampen en vooral met halogeen staanlampen. Schakel decoratieve verlichting uit als er een energietekort dreigt.
Energieverslinders


(Zie ook: 'Hoe kan ik sluipverbruik opsporen en voorkomen?')

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.