Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe volg ik mijn elektriciteitsverbruik op?

Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024

Uw energiekosten beter controleren, dat gaat gepaard met een efficiënte opvolging van uw elektriciteitsverbruik. Vandaag dienen zich veel vernuftige oplossingen aan die u makkelijk kunt implementeren. Met of zonder slimme meter.

Zijn al uw toestellen uitgeschakeld en blijft uw verbruik hoog? In real time weten hoeveel uw verbruik bedraagt, kan u helpen toestellen in waaktoestand toestellen in waaktoestand die onnodig energie verbruiken, te identificeren. Gedaan met onaangename verrassingen op uw factuur!

Koken, uw elektrisch voertuig opladen en tegelijkertijd de airco inschakelen? Door uw dagelijks verbruik op te volgen, kunt u evalueren wat de impact is van uw verschillende toestellen op uw verbruik.

U hebt net zonnepanelen geïnstalleerd en u vraagt zich af hoeveel uw injectie werkelijk bedraagt op de middag tijdens een zonnige dag? In de boordtabellen voor energiemonitoring vindt u een antwoord op die vraag. Die tabellen zijn vlot aan te maken dankzij de poort P1 van de slimme meter. Ze bieden u een gedetailleerd overzicht van uw verbruik en injectie het hele jaar door.

Hoe volg ik mijn elektriciteitsverbruik in real time op?

Via de poort P1 van de slimme meter

De slimme meter is uitgerust met een klantenpoort, de poort P1. Daarop kunt u uw eigen energiebeheersystemen of CEMS (Customer Energy Management System) connecteren.

Met energiebeheersystemen kunt u in real time uw verbruik en verbruikshistoriek opvolgen. In bepaalde gevallen kunt u er ook uw injectie mee opvolgen of bepaalde toestellen automatisch inschakelen.

Concreet: het gaat om toebehoren of randapparatuur dat u kunt aansluiten op de poort P1 van de slimme meter. Doorgaans zijn die apparaten gekoppeld aan een app of een onlineplatform.

Périphériques de gestion de l'énergie

Met of zonder maandabonnement

Sommige constructeurs bieden specifieke functies aan die in uw geval misschien zeer interessant zijn. Hou echter in gedachten dat u voor dergelijke systemen soms een betalend maandabonnement moet nemen.

Wenst u uw verbruik op te volgen met goedkopere systemen? Kies dan voor ‘open source’-systemen zonder maandabonnement.

De poort P1 activeren
In Vlaanderen en Wallonië moet het activeren van de poort P1 van de slimme meter expliciet aangevraagd worden. In Brussel wordt de poort P1 standaard geactiveerd. De activering ervan aanvragen, is dus niet nodig.

Andere manieren om het verbruik op te volgen

Sommige systemen maken gebruik van een sensor i.p.v. de poort P1. Die sensor wordt bevestigd boven de (led)verbruiksindicator van de slimme meter.

Voor klassieke elektromechanische meters bestaan er sensoren die boven de draaischijf kunnen worden bevestigd. Ook om uw gas- of waterverbruik te monitoren zijn er dergelijke oplossingen beschikbaar.

Goed om te weten
Voor de meeste energiebeheersystemen is er een wifiverbinding nodig in het lokaal waar de elektriciteitsmeter staat.

Uw verbruik rechtstreeks aflezen van het schermpje van de slimme meter

Is het u enkel te doen om het punctueel controleren van uw elektriciteitsverbruik op een precies tijdstip zonder randapparatuur of applicatie? Met een slimme meter is dat perfect mogelijk.

Dankzij de verschillende weergavescodes op het schermpje van de slimme meter, hebt u toegang tot de detailgegevens van uw verbruik. Code 1.7.0 staat voor uw verbruik op dit eigenste moment. Injecteert u energie? Dan kunt u via de codes 2.7.0 en 2.8.0 de geïnjecteerde energie in real time  opvolgen alsook de totale injectie.

Affichage de la consommation en temps réel

Hoe volg ik mijn elektriciteitsverbruik automatisch op dag per dag?

Via de applicatie van uw distributienetbeheerder

Hebt u een slimme meter? Dan kunt u ook een zicht krijgen op uw huidig stroomverbruik via de portaalsite of een applicatie van uw netbeheerder. In Brussel kunt u weldra met de applicatie My Sibelga het volgende doen:

  • uw verbruik gratis opvolgen;
  • uw verbruik per maand, dag en kwartuur weergeven in de vorm van grafieken;
  • een beeld krijgen van uw eventuele injectie;
  • uw werkelijke verbruik vergelijken met uw geschatte verbruik.
App My Sibelga

Via de applicatie van uw energieleverancier

Dikwijls bieden de energieleveranciers de mogelijkheid om de slimme meter te koppelen aan hun eigen app. Het nadeel? Verandert u van leverancier, dan moet u ook van applicatie veranderen.

Hoe volg ik mijn elektriciteitsverbruik manueel op dag per dag?

Met een klassieke elektromechanische meter

Voor het enkelvoudige uurtarief is het makkelijk: noteer de meterstand die u vandaag afleest van het schermpje en doe dezelfde oefening morgen. Het verschil is uw verbruik van die dag.

Met een meter met tweevoudig uurtarief gaat u op dezelfde manier te werk voor elk telwerk: het telwerk met het zonnetje staat voor de daguren en dat met het maantje voor de nachturen. Zo krijgt u de detailgegevens van uw verbruik per uurschijf.

Meer weten over het aflezen van een elektromechanische meter

Met een slimme meter

Met een slimme meter is het nog een stuk makkelijker. Voor het enkelvoudige uurtarief gebruikt u gewoon de weergavecode 1.8.0 om de meterstand op te nemen: eerst vandaag en dan de dag nadien. Het verschil is uw verbruik van die dag.

Voor het tweevoudige uurtarief gebruikt u de weergavecode 1.8.1 om het dagverbruik te kennen en 1.8.2 voor het nachtverbruik.

Affichage des consommations sur le compteur intelligent

Via het onlineportaal EnergyID

EnergyID, een coöperatie met een maatschappelijk doel, biedt u de mogelijkheid om al uw vormen van energieverbruik in één tool te bundelen en dus ook uw stroomverbruik. U kunt er manueel uw maandelijkse meterstanden invoeren. U kunt er zelfs  rechtstreeks uw slimme meter aan koppelen.

Tips
Een energiebeheersysteem, een applicatie of een Excelbestand, wat u ook gebruikt om uw verbruik op te volgen, één ding is zeker: zo voorkomt u onaangename verrassingen wanneer u uw afrekening krijgt.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.