Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe kan ik sluipverbruik opsporen en voorkomen?

Om komaf te maken met sluipverbruik, gaat u best stapsgewijs te werk :

  • Tracht eerst alle sluimerverbruikers op te sporen. Dat kan met een energiemeter die u plaatst tussen het toestel en het stopcontact. De meter vertelt u precies wat het verbruik is wanneer het toestel in stand-by staat.
  • Zodra u weet waar de grootste sluipverbruikers zitten, zoekt u de beste en makkelijkste oplossing. Dat kan gaan van de stekker uittrekken over het gebruiken van een stekkerdoos met schakelaar tot meer vernuftige schakelaars.

Top 5 sluipverbruik

Heel wat elektrische apparaten verbruiken toch nog stroom ook als u ze niet gebruikt. Denk maar aan de modem, de tv die gemakshalve in stand-by wordt gezet, de laders van smartphone of elektrische tandenborstel die in het stopcontact blijven steken.

Dat onnodige stroomverbruik noemen we sluipverbruik of sluimerverbruik. Het is vaak laag, maar zo'n aantal sluipverbruikers in huis kunnen het totale verbruik toch al snel doen oplopen. Elke watt sluipverbruik per uur kost u 2 euro per jaar. Er valt dus heel wat te besparen.

Als u op zoek wilt gaan naar de sluipverbruikers in huis, kijk dan eerst naar deze top 5 met grootste sluipverbruikers:

Computer met randapparatuur € 33 / jaar
Tv met digicoder of dvd-speler € 15 / jaar
Koffiezetapparaat € 6 / jaar
Hifi-installatie € 6 / jaar
Oven met digitale klok € 4 / jaar

Deze top 5 vertegenwoordigt al een totaalverbruik van € 64/ jaar.

Sluipverbruik opsporen

Hoe spoort u sluipverbruik op? Eenvoudig, met een energiemeter. Het apparaatje kost zo’n € 10 à € 15.

U plugt het in het stopcontact en sluit er vervolgens het te meten toestel op aan. De energiemeter geeft niet alleen het verbruik in realtime weer, maar u kunt er ook het totale verbruik over de gemeten periode mee uitlezen.

Het is bijvoorbeeld nuttig om een hele nacht te meten wat een apparaat in stand-by verbruikt. Vermenigvuldig het sluipverbruik eerst met 365 en vervolgens met het elektriciteitstarief en u weet precies wat het sluimerverbruik van het apparaat u op jaarbasis kost. Test naast de top 5 zeker ook eens de adapters van enkele apparaten.

Sluipverbruik voorkomen


Hebt u alle sluipverbruikers opgespoord? Dan is het zaak om hun onnodige verbruik te stoppen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Trek de stekker uit het stopcontact. Dat is vooral zinvol bij apparaten die u voor langere tijd niet gebruikt of adapters om toestellen op te laden.
  • Gebruik een stekkerblok met aan/uit-schakelaar om bijvoorbeeld de computer met alle randapparatuur op aan te sluiten. Zo bant u met één druk op de knop de nummer 1 sluipverbruiker!
  • Kies een stand-by killer voor de tv met randapparatuur. Die onderbreken de elektriciteit volledig wanneer u de apparaten met de afstandsbediening in stand-by zet. Wel opletten met de digicorder of videorecorder. Als ze geprogrammeerd zijn om een programma op te nemen, moeten ze elektrische voeding blijven krijgen.
  • Een stand-by killer met timer. Handig voor het opladen van een smartphone of elektrische tandenborstel. Na de ingestelde tijd schakelt het apparaat de stroomtoevoer volledig af.
  • Plaats de schakelaar van halogeenlampen niet tussen de transformator en de lampen, maar voor de transformator. Zo vermijdt u dat de transformator stroom blijft verbruiken als de lampen niet branden.
  • Vervang adapters die veel stroom verbruiken door zuinigere modellen.

(Zie ook: 'Wat is het verbruik van mijn huishoudtoestellen?' & 'Hoe kan ik het verbruik van een elektrisch toestel berekenen?') 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.