Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Welke voordelen biedt het tweevoudig uurtarief?

Als u het tweevoudig uurtarief geniet, wordt uw stroomverbruik gefactureerd tegen twee verschillende tarieven: het dagtarief en het nacht- & weekendtarief.

Het tweevoudig uurtarief biedt het voordeel dat de stroom die 's nachts, tijdens het weekend en op wettelijke feestdagen wordt verbruikt tegen een verminderd tarief wordt gefactureerd. Dit systeem moedigt u dus aan om bepaalde huishoudtoestellen (vaatwasser, wasmachine, droogkast, accumulatieverwarming ...) te laten werken wanneer stroom goedkoper is.

Vóór u overschakelt op het tweevoudig uurtarief is het nuttig om uw stroomverbruik in kaart te brengen: de plaatsing van een dubbele meter en de vaste vergoeding aan de leverancier kosten meer dan bij een contract voor het enkelvoudig uurtarief. Die kosten kunnen maar worden gecompenseerd als u optimaal gebruikmaakt van het tweevoudig uurtarief.

Tweevoudig uurtarief: interessant ... op bepaalde voorwaarden!

Als u beschikt over een operationele tweevoudig-uurtariefmeter, is het aanbevolen om uw verbruik aan te passen aan het tweevoudig uurtarief: het dagtarief en het nacht- & weekendtarief.

Terwijl het nacht- en weekendtarief bijzonder voordelig is, ligt het dagtarief iets hoger dan het enkelvoudig uurtarief. Om echt voordeel te halen uit het tweevoudig uurtarief, moet u uw stroomverbruik zo veel mogelijk 's nachts, in het weekend en op wettelijke feestdagen laten plaatsvinden (bijv. vaatwasser, wasmachine). Bij de aankoop van huishoudtoestellen zoals een wasmachine, een droogkast of een vaatwasser kiest u het best voor een model met startuitstel! 

Bovendien zijn de plaatsingskosten voor een tweevoudig-uurtariefmeter en de vaste vergoeding in het leveringscontract hoger dan wat u betaalt in het kader van een enkelvoudig-uurtariefcontract. Om uw investering terug te verdienen, moet u dus bewust verbruiken.

Wanneer wordt het voordelig?

U kunt gemakkelijk nagaan of u al dan niet beter overschakelt naar het tweevoudig uurtarief of het tweevoudig uurtarief het best behoudt: noteer gedurende twee weken elke dag de meterstand om 7 en 22 uur. Maak dan het totaal van uw dagverbruik en van uw avond- & weekendverbruik. Enkele vuistregels:

  • als uw nacht- & weekendverbruik hoger is dan 50% van het totaal, is het interessant om over te stappen op het tweevoudig uurtarief
  • als uw nacht- & weekendverbruik hoger is dan 30% van het totaal en u al een tweevoudig-uurtariefmeter hebt geplaatst, is het interessant om het tweevoudig uurtarief te behouden
  • in alle andere gevallen behoudt u of keert u beter terug naar het enkelvoudig uurtarief.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.