Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe wordt mijn elektriciteitsverbruik berekend?

Uw  jaarlijkse elektriciteitsverbruik kan u rechtstreeks van uw meter aflezen. De meter geeft nl. het geleverde aantal kilowattuur weer (d.i. een van de eenheden waarmee energie wordt gemeten).

Bij elke meteropname wordt het verschil berekend tussen de meterstand op dat ogenblik en die van een jaar eerder. Het resultaat is uw jaarverbruik.
 

Verschillende soorten meters

Er bestaan drie types elektriciteitsmeters:

  • meter met enkelvoudig uurtarief: voor piek- en daluren wordt hetzelfde tarief aangerekend. Over het algemeen heeft zo'n meter maar één telwerk. Opgelet: soms kan een meter met dubbel telwerk ook volgens het enkelvoudig uurtarief zijn afgesteld!
  • meter met tweevoudig uurtarief: dankzij twee telwerken wordt het onderscheid gemaakt tussen het elektriciteitsverbruik tijdens de piekuren en tijdens de daluren. Bij de facturatie worden twee verschillende tarieven toegepast, het laagste voor het verbruik tijdens daluren.
  • 'meter met uitsluitend nachttarief': deze meter werkt onafhankelijk van de hoofdmeter (meter met enkelvoudig of tweevoudig uurtarief) en is bedoeld om elektrische accumulatieverwarmingsinstallaties van stroom te voorzien.

Voorbeeld met een meter met enkelvoudig uurtarief:

Meterstand
januari 2017: 6.234
januari 2018: 9.686

Jaarverbruik: 9686 – 6234 = 3452 kWh

Afrekening bij particuliere producenten

Als u in Brussel hernieuwbare energie produceert (bijv. met behulp van fotovoltaïsche panelen), beschikt u over een elektronische meter die in twee richtingen werkt, een zogenaamde 'A+/A-'-meter. Op die meter kan o.a. de volgende informatie worden weergegeven:

  • de hoeveelheid elektriciteit van het net die u hebt verbruikt
  • de hoeveelheid elektriciteit die u teveel hebt geproduceerd en opnieuw op het net hebt gezet.
    Die stroomproductie wordt verrekend in uw verbruiksfactuur tegen dezelfde prijs als die u zelf voor elektriciteit van het net betaalt.

Dankzij deze verrekening factureert uw leverancier u rechtstreeks en uitsluitend het verschil tussen het ontvangen en het geproduceerde aantal kilowattuur.

Daarnaast is uw installatie ook nog uitgerust met een tweede, kleinere meter, de zogenaamde 'Brugel-meter', die het totaal van de geproduceerde groene stroom weergeeft. Dankzij die meter kent u het rendement van uw installatie maar kunt u ook nagaan op hoeveel groenestroomcertificaten u recht hebt.

Hoe werkt een elektriciteitsmeter?

De meeste woningen in Brussel zijn uitgerust met een elektromechanische meter (met een kleine zichtbare schijf die draait). Eigenlijk is het een kleine motor: de stroom wordt door twee spoelen gestuurd, waardoor een permanente magneet aan een wiel gaat ronddraaien. Hierdoor wordt het telwerkmechanisme aangedreven. Hoe meer stroom er door de spoelen wordt gestuurd, hoe sneller het mechanisme draait en de meterstand oploopt.

Hoewel dit type meter robuust en duurzaam is, zal het uiteindelijk worden vervangen door een elektronisch model, zonder bewegende onderdelen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.