Kilowattpiek is een begrip waarmee we het rendement van zonnepanelen kunnen berekenen en ze dus met elkaar kunnen vergelijken.
Om een ruimte in huis goed te verluchten zonder dat die gevoelig afkoelt, volstaat het om een venster gedurende 15 minuten wijd open te zetten. Eenvoudig, toch?
Het is net zo belangrijk om een woning te isoleren tegen de hitte als tegen de kou. Er zijn heel wat manieren: luiken, stores, vensterfolie, ventilatoren, airconditioning ...
Een zonneboiler is een installatie die de energie van de zon opvangt, deze omvormt in warmte, en uiteindelijk voor warm water zorgt.
Het EPB-certificaat (Energy Performance of Buildings) is als het ware het energiepaspoort van een gebouw. Het is verplicht bij verkoop en verhuur van gebouwen.
Om een gezond binnenklimaat te houden is het verversen van de binnenlucht pure noodzaak. Daarbij worden ventileren en verluchten wel eens in één adem genoemd. Maar er is een wezenlijk verschil tussen beide.
Het vervangen van ramen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Welke beglazing en welke raamkozijnen zijn de beste keuze? De U-waarde, de prijs en de respectieve voordelen van de verschillende materialen kunnen u helpen bij uw keuze.
In 2021 hebt u recht in Brussel op premies voor de meeste duurzame investeringen in uw woning, mede-eigendom of gebouw voor professioneel gebruik.
Afhankelijk van de manier waarop u verwarmt, gaat het kostenplaatje van peperduur tot heel betaalbaar en ecologisch.
Grote raampartijen creëren veel natuurlijke lichtinval en een aangename sfeer. Helaas laten ze de temperatuur in huis vaak oplopen in de zomer. Gelukkig bestaan er heel wat oplossingen om het binnen toch koel te houden…
Het is moeilijk om een exact antwoord te geven op die vraag. De CO2-uitstoot is namelijk afhankelijk van een groot aantal parameters: de energieprestaties van uw woning, het elektriciteitsverbruik, het verwarmingstype enz.
Met een warmtepomp kunt u behoorlijk wat energie besparen, want het toestel haalt gratis warmte uit de omgeving. Maar welk model kiest u nu?
In Brussel verplicht de EPB-reglementering eigenaars van gebouwen waar werken worden uitgevoerd, om te isoleren volgens welbepaalde prestatienormen. Ook koudebruggen moeten beperkt worden.
Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt met één enkele brandstof. Dit apparaat is qua uitzicht en grootte vergelijkbaar met de gekende condensatieketel. Maar om het rendabel te maken moet de warmtevraag voldoende hoog zijn.
Groendaken winnen de laatste jaren aan populariteit. Erg verwonderlijk is dat niet, want er zijn heel wat algemene en ecologische voordelen aan verbonden.
Een bestaande muur kan u langs de buiten-, binnen- of de spouwmuur isoleren. We bespreken de verschillende technieken en prijzen.
Waarom niet kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen? Die zijn milieuvriendelijk, efficiënt én geven u in het Brusselse gewest ook nog eens recht op extra premies!
In België is de opbrengst van zonnepanelen over het algemeen het best in mei en juni, als de meteorologische parameters het gunstigst zijn.
Dankzij enkele administratieve en technische oplossingen is dit perfect mogelijk. Toch vergt het ook wat geduld en bereidheid om te onderhandelen.
Door enkele goede gewoonten aan te nemen en uw installatie te verbeteren, verbruikt u minder warm water en betaalt u dus ook minder.
Geothermie of aardwarmte is een verwarmingstechniek waarbij warmte aan de ondergrond wordt onttrokken. Een niet-vervuilende, hernieuwbare en gratis energiebron die wel eens interessant kan zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming.
Een hellend dak isoleren aan de buitenkant gaat snel. Bovendien vermijdt u dat bewoonbare oppervlakte verloren gaat. Om dit delicate werk uit te voeren, is wel een vakman nodig!
Er zijn drie mogelijkheden : groene energie aankopen, investeren in aandelen van een groene producent of zelf groene energie produceren.
Een groendak of daktuin is een begroeiing op een plat of hellend dak tot een helling van 45°. Het kan een uitweg bieden om een een eigen stukje groen in de stad mogelijk te maken.
Bijna-energieneutraal (BEN) of Nearly zero-energy (NZE) is een eis die Europa oplegt aan alle nieuwe gebouwen vanaf 2021. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt vanaf 2015 echter de nog strengere passiefhuisstandaard.
Woningen worden als lage-energiewoningen, passieve woningen of nulenergiewoningen bestempeld afhankelijk van de mate waarin ze geïsoleerd zijn en eventueel zelf energie kunnen opwekken.
In deze lockdownperiode zijn er meer telewerkers dan ooit! Hier alvast enkele ecotips om energieverspilling tegen te gaan, in optimale omstandigheden te werken en uw energiefactuur binnen de perken te houden.
Controleer regelmatig uw zonnepanelen en inspecteer ze op achtergebleven vuil. Houd de staat van de kabels van uw installatie in het oog en zie erop toe dat omvormer en groene meter correct werken.
Met een beetje vindingrijkheid bespaart u ook energie als mede-eigenaar: herzie de energiecontracten, plan een gratis energieaudit, vervang de cv-ketel of installeer zonnepanelen.
Een goed ingerichte keuken dankzij onze tips: u werkt doeltreffender, veiliger en met meer plezier. En u verbruikt minder energie!
Ja en nee. Het hangt af van de manier waarop de elektriciteit voor uw verwarming geproduceerd wordt.
Performante ramen zorgen voor meer comfort en een lager energieverbruik. Uw ramen vervangen als het echt nodig is, is dan ook een prima investering!
Homegrade is het advies- en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en richt zich tot alle gezinnen, huurders en eigenaars die de duurzaamheid van hun woning willen verbeteren.
Een passiefhuis biedt niet alleen een efficiënte energieconsumptie, maar ook een aanzienlijke verbetering van uw wooncomfort.
Een passiefwoning kost meer dan een traditionele woning. Een investering die zich achteraf echter ruimschoots terugverdient...
In 2018 krijgt u in Brussel energiepremies voor energieaudits en -studies, isolatie en verwarming.
Het Energids.be team beantwoordde al tientallen vragen over energie. Staat uw vraag er niet bij? Stel ze dan hier. We doen ons best om u binnen twee werkdagen een antwoord te geven.