Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is het EPB-certificaat?

Het EPB-certificaat (Energy Performance of Buildings) is als het ware het energiepaspoort van een gebouw. Net zoals bij het energielabel van huishoudtoestellen worden de energieprestaties geclassificeerd van A (heel energiezuinig) tot G (heel energiegulzig).

Het EPB-certificaat is verplicht bij verkoop en verhuur van gebouwen. Het certificaat wordt opgesteld door een onafhankelijk expert na een grondig technisch onderzoek van uw woning.

Dit officiële document, waarmee de energieprestaties van het gebouw worden aangetoond, is 10 jaar geldig, op voorwaarde dat de energiekenmerken van het gebouw niet worden gewijzigd.

Merk op: in Brussel is het EPB-certificaat verplicht, terwijl in Vlaanderen het EPC geldt, het Energie Prestatie Certificaat.

Onmisbaar paspoort bij verkoop of verhuur

Sinds 2011 moeten alle woningen (ongeacht hun oppervlakte) en alle kantoren van meer dan 500 m² in het Brussels Gewest EPB-gecertificeerd zijn om te kunnen worden verhuurd of verkocht.

1. Bij verhuur

  • In advertenties moeten de energieklasse (A tot G) en de CO2-uitstoot worden vermeld zoals opgenomen in het EPB-certificaat.
  • Bij de ondertekening van het huurcontract moet een kopie van het EPB-certificaat aan de huurder worden bezorgd. Zo niet kan aan de eigenaar een strafrechtelijke sanctie worden opgelegd, die in een administratieve boete kan worden omgezet.
  • De EPB-classificatie en de CO2-uitstoot moeten in het huurcontract worden vermeld.

2. Bij verkoop

  • In advertenties moeten de energieklasse (A tot G) en de CO2-uitstoot worden vermeld zoals opgenomen in het EPB-certificaat.
  • Voor potentiële kopers moeten kopieën van het certificaat beschikbaar zijn.
  • De koper ontvangt het certificaat van de notaris na ondertekening van de definitieve verkoopakte. Als het EPB-certificaat niet beschikbaar is, is de notaris verplicht om Leefmilieu Brussel daarvan op de hoogte te brengen. De verkoop wordt dan niet nietig verklaard maar de eigenaar die het certificaat niet kan voorleggen, kan een strafrechtelijke sanctie of een administratieve boete worden opgelegd.

Hoe wordt het certificaat opgesteld?

De door Leefmilieu Brussel opgeleide en erkende expert (architect, burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur of bio-ingenieur) gebruikt een welbepaalde methode om alle energie te berekenen die in en uit de woning stroomt:

Op basis van al die kenmerken wordt het gebouw ingedeeld in een klasse van A (heel energiezuinig gebouw) tot G (heel energiegulzig gebouw) volgens dezelfde principes als bij de energielabeling van huishoudtoestellen.

Het certificaat wordt afgeleverd binnen 10 werkdagen na het bezoek van de certificaatverstrekker. Het blijft 10 jaar geldig, behalve als de energiekenmerken van het gebouw worden gewijzigd (bijv. vervanging van de verwarmingsketel). In dat geval moet het certificaat worden bijgewerkt vóór een vastgoedtransactie plaatsvindt.

Wat is het EPB-certificaat NIET?

  • een instrument om te voorspellen hoeveel de woning zal kosten qua energie. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de aanwezigheid, de gewoonten en de levensstijl van de bewoners. Het certificaat helpt wel om woningen onderling te vergelijken.
  • een energieaudit, ook al worden enkele aanbevelingen gedaan om energie te besparen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.