Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoeveel CO2 stoot mijn woning uit?

Het is moeilijk om een exact antwoord te geven op die vraag. De  CO2-uitstoot is namelijk afhankelijk van een groot aantal parameters: de energieprestaties van uw woning, het elektriciteitsverbruik, het verwarmingstype enz.

De gemiddelde Belg stoot niet minder dan 8,3 ton CO2 per jaar uit voor zijn woning en verplaatsingen. Volgens cijfers uit 2017, is verwarming voor huishoudelijk gebruik alleen al goed voor 13,3% van de totale uitstoot van broeikasgassen in België.

Met behulp van online calculators kunt u vrij exact berekenen hoeveel CO2 uw woning uitstoot. De calculators brengen echter zelden alle parameters in rekening.

Om na te gaan hoeveel CO2 uw woning precies uitstoot, zou alle rechtstreekse en onrechtstreekse uitstoot van de woning berekend moeten worden. We onderscheiden 3 grote posten die meegerekend moeten worden:

  • de werkingsenergie: verwarming, verlichting, werking van elektrische toestellen, ...
  • de grijze energie
  • de transportenergie

De werkingsenergie

Dit is de energie die u elke dag gebruikt voor verwarming en verlichting, om te koken of om u te ontspannen enz.

De  CO2-uitstoot die aan deze post is toe te schrijven, is afhankelijk van de hoeveelheid verbruikte energie en het soort brandstof:

  • aardgas: 0,198 kg CO2 per kWh
  • elektriciteit: 0,23 kg CO2 per kWh (cijfer dat varieert naargelang het land en ook doorheen de tijd, aangezien het berekend wordt in functie van de samenstelling van het productiepark)
  • stookolie: 0,264 kg CO2 per kWh

Uw levensstijl en de keuzes die u maakt, beïnvloeden eveneens uw  CO2-uitstoot. Door uw energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door uw woning te isoleren of uw levensstijl te veranderen, kunt u de CO2-uitstoot van uw woning aanzienlijk verlagen.

De grijze energie

Deze energie wordt verbruikt om materialen te produceren en om uw woning te bouwen (bijvoorbeeld productie en transport van bakstenen, schrijnwerk …). Het is bijzonder ingewikkeld om deze hoeveelheid energie te berekenen.

En de transportenergie?

Volgens sommige experts moet ook rekening worden gehouden met de energie voor verplaatsingen met de auto als gevolg van de ligging van uw woning. Als u bijvoorbeeld een lage-energiewoning hebt, maar ver van huis werkt, verbruikt u met uw auto een deel van de energie die u met uw woning bespaart!

Ook voor uw autoritten kunt u online een berekening maken van de CO2-uitstoot.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.