Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Met welke financiële steun kan ik de energieprestaties van mijn woning verbeteren?

Als u in Brussel een gebouw renoveert en de energieprestaties ervan verbetert, kunt u verschillende soorten financiële steun krijgen:

 • energiepremies voor investeringen in isolatie, ventilatie, efficiënte verwarming, hernieuwbare energie enz. ;
 • renovatiepremies voor werkzaamheden op het vlak van thermische isolatie, ventilatie, de installatie van een regenwaterreservoir enz. ;
 • groene lening aan 0 % voor energiebesparende werken;
 • gemeentelijke premies (vaak aanvullend op gewestelijke premies) ;
 • verlaagd btw-tarief van 6% ;
 • belastingverminderingen.

De meeste steunmaatregelen kunnen worden gecombineerd, behalve de energiepremie voor zeer-lage-energie- of passiefrenovatie.

Financiële steunmaatregelen voor energierenovaties

Bovenop de gewestelijke premies waarmee specifiek op energiebesparing wordt gefocust, kunt u gewestelijke, gemeentelijke en federale steun genieten voor andere werkzaamheden die een rechtstreekse invloed hebben op de energieprestaties van een gebouw (en dus op het energieverbruik). Combineren mag, dus profiteer er zeker van!

1. Gewestelijke steun

Energiepremies

De energiepremies worden toegekend door Leefmilieu Brussel, zowel voor individuele als collectieve woningen. Het premiebedrag is sinds kort afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van het gezin. De premies worden ondergebracht in zes categorieën:

 • energieaudits
 • isolatie en ventilatie: dak-, muur- of vloerisolatie, superisolerende beglazing, groendak, efficiënte mechanische ventilatie,...
 • efficiënte verwarming en temperatuurregeling: condensatieketel, thermostaat, thermostaatkranen,...
 • hernieuwbare energie: zonneboiler en fotovoltaïsche systemen (in specifieke gevallen)
 • efficiënte energie-investeringen: warmtenetwerk, warmtekrachtkoppeling,...
 • zuinige huishoudtoestellen: koelkast en diepvriezer van energieklasse A++, elektrische droogtrommel van energieklasse A. 

Raadpleeg de rubriek ‘Energiepremies 2015 - Formulieren’ van Leefmilieu Brussel. U vindt er een technische fiche voor iedere premie.

Renovatiepremies

Met de renovatiepremies worden energiegerelateerde werkzaamheden aangemoedigd:

 • ventilatie
 • vochtbestrijding
 • thermische isolatie van vloeren, muren en dak
 • installatie van verwarming
 • toestellen voor de productie van sanitair warm water

Lees de verklarende nota voor meer informatie.

Opgelet: op het ogenblik van de aanvraag moet de woning ten minste dertig jaar oud zijn. Er worden verhoogde premies toegekend als de woning in een Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie (RVOHR) staat of binnen het gebied van een Wijkcontract valt.

De Brusselse groene lening

Leefmilieu Brussel is een partnerschap aangegaan met de coöperatieve voor alternatief krediet, CREDAL, om een energielening met  een interestvoet van 0 % ter beschikking te stellen van de Brusselse gezinnen met een beperkt inkomen. Dankzij deze lening is het mogelijk om isolatie- en ventilatiewerken te financieren en te investeren in performante verwarming.

Om een groene lening te ontvangen, dient uw beroepsinkomen onder bepaalde grenzen te liggen en dient u de voorwaarden betreffende energiepremies na te leven. Raadpleeg de brochure over de groene lening voor alle details.

2. Gemeentelijke steun

Sommige Brusselse gemeenten bieden financiële steun als u een gebouw op hun grondgebied renoveert. De lijst van gesubsidieerde gemeentelijke premies is te vinden op de website van De Stadswinkel. Heel wat van die werkzaamheden hebben betrekking op de energieprestaties van een gebouw: installatie van een zonneboiler, een groendak ... Soms is de premie aanvullend en wordt ze alleen toegekend bovenop een energie- of renovatiepremie.

De steun is afhankelijk van gemeente tot gemeente. Raadpleeg voor meer informatie de stedenbouwkundige dienst (enkel beschikbaar in FR) van uw gemeente.

3. Federale steun

Btw-verlaging 6%

Als u eigenaar of huurder bent van een woning die minstens vijftien jaar geleden in gebruik werd genomen, vallen uw renovatiewerkzaamheden onder een verminderd btw-tarief: 6% i.p.v. 21%. Voorwaarde is dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. De aannemer rekent op zijn factuur dan meteen 6% btw aan voor zover deze factuur of een attest dit btw-tarief rechtvaardigt.

Sommige van de werkzaamheden waarop deze btw-vermindering betrekking heeft houden verband met de energieprestaties van uw woning. Het betreft voornamelijk de installatie van centrale verwarming en isolatie.

Belastingvermindering van 30% (begrensd) voor de isolatie van het dak van een woning

Sinds 1 januari 2010 is het de enige nog bestaande belastingsvermindering voor energiebesparende uitgaven in een woning.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?
Tips om energie te besparen!