Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een energieaudit?

Een energieaudit is een gedetailleerde beschrijving van de energieprestaties van uw woning, uitgevoerd door een auditor die door Leefmilieu Brussel wordt erkend. De officiële naam van deze procedure is Energieadviesprocedure (EAP). Verwar dit niet met het EPB-certificaat of de verwarmingsaudit!

Met behulp van gespecialiseerde software beoordeelt de auditor de energieprestaties van uw woning door de verwarming, de warmwaterproductie, de isolatie, de ventilatie enz. te onderzoeken. Zo kan hij de eventuele zwakke punten van uw woning opsporen en persoonlijk advies geven om uw energieverbruik te rationaliseren.

Een eerste stap naar een lager verbruik

Dankzij de EAP-energieaudit (Energieadviesprocedure) krijgt u een beeld van de kwaliteit van uw energie-installaties en uw dagelijkse gewoonten. Na de audit krijgt u persoonlijk advies en cijfergegevens om u te helpen bewuster om te springen met energie.

U kan kiezen voor een volledige audit of een audit die op specifieke elementen wordt toegespitst.

Een energieaudit telt drie fasen

1. De voorbereiding: verzamel – vóór de auditor langskomt – informatie over uw woning: bouwjaar, energiefacturen, verwarmingstype, onderhoudsattest van de verwarmingsinstallatie, plannen van de woning enz.

2. De audit: eerst wordt de informatie geanalyseerd die u over uw woning hebt verzameld. Daarna worden bij een volledige audit de volgende elementen gecontroleerd:

  • de kwaliteit van de isolatie van de buitenwanden
  • de goede werking van de verwarmingsinstallatie, het systeem voor warmwaterproductie en het ventilatiesysteem
  • het correcte gebruik van de aanwezige uitrusting (thermostaat, thermostaatkranen enz.)

3. Het verslag: alle gegevens die tijdens de audit zijn verzameld, worden ingevoerd in een gespecialiseerd softwareprogramma. Met behulp van die applicatie wordt aan alle geanalyseerde elementen een label van A tot E toegekend. Op basis daarvan doet de auditor aanbevelingen en stelt hij een prognose op van de situatie alsu deze aanbevelingen zou volgen. Tot slot stelt hij een verslag op, waar hij zijn eventuele opmerkingen aan toevoegt.

Wie zijn de energieauditors?

De door Leefmilieu Brussel erkende energieauditors moeten bovenop hun basisopleiding en hun ervaring in het veld nog een theorie- en praktijkopleiding volgen. Daarna moeten ze slagen voor een examen m.b.t. de verschillende elementen van de energieaudit en het gebruik van de software die in het kader van de Energieadviesprocedure wordt gebruikt.

Hoeveel kost het?

Een energieaudit kost gemiddeld tussen 300 en 700 euro, afhankelijk van de gekozen auditor en de omvang van de audit. Opsteker: het Gewest kent via Leefmilieu Brussel een energiepremie toe. Die premie bedraagt 50% van de auditfactuur, ongeacht uw inkomen. Dit bedrag wordt echter wel begrensd op 400 euro.


De ene audit is de andere niet …

Verwar de energieaudit niet met:

  • het EPB-certificaat (Energy Performance of Buildings). Dit certificaat, waarmee aan een woning een verbruikslabel wordt toegekend zoals aan een huishoudtoestel, is verplicht als je jouw woning verkoopt of verhuurt.
  • de verwarmingsaudit, die verplicht is voor cv-ketels ouder dan 15 jaar. Naargelang van het vermogen van je cv-ketel moet deze audit worden uitgevoerd hetzij door een verwarmingsinstallateur die door Leefmilieu Brussel wordt erkend, hetzij door een EPB-verwarmingsadviseur.
Manon Viérin
Zwembad 'Calypso' in Watermaal-Bosvoorde
Placeholder

Na amper 3 maanden is de energiefactuur al gehalveerd. Een knap resultaat dat nog jaarlijks zal verbeteren. Wat zijn de sleutels tot dat succes?

Na zes maanden sluiting en een volledige hernieuwing van de energie-installaties heeft het gemeentelijk zwembad van Watermaal-Bosvoorde opnieuw de deuren geopend. Een investering van meer dan € 860 000!

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.