Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Groendaken winnen de laatste jaren aan populariteit. Erg verwonderlijk is dat niet, want er zijn heel wat algemene en ecologische voordelen aan verbonden.

De algemene voordelen van een groendak

 • Groendak
  Langere levensduur van de dakbedekking: een laagje groen beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen, ijs en sneeuw. Door blootstelling aan extreem hoge en lage temperaturen te vermijden, gaat de dakbedekking 2 à 3 keer zo lang mee als bij een klassiek dak.
 • Isolatie tegen warmte en koude: bijkomend voordeel is dat het in de zomer binnen heerlijk koel blijft en in de winter aangenaam warm. Die lagere energiebehoefte zal ook merkbaar zijn op de energiefactuur.
 • Geluidsisolatie: het groendak – en dan vooral het substraat – absorbeert zowel impactlawaai, bijvoorbeeld van regen of hagel, als omgevingslawaai.
 • Esthetische voordelen: groendaken verhogen het esthetische karakter van zowel gebouwen als wijken. Ze zijn ook aangenamer voor bewoners van hoger gelegen woningen.
 • Extra ruimte: een bewandelbaar groendak kan een uitbreiding van uw tuin betekenen of extra ruimte bieden om groenten en kruiden te telen.


De ecologische voordelen van een groendak

 • Verbetering van de luchtkwaliteit: de begroeiing filtert een deel van de onzichtbare luchtvervuiling en van stof uit de lucht. Bladeren absorberen zware metalen, tot 95% voor cadmium, koper en lood, 16% voor zink. Boven tuinen en parken is de luchtvervuiling tot 80% minder dan in de rest van de stad. Fotosynthese vermindert bovendien de hoeveelheid CO2 in de lucht en zorgt voor een toename van zuurstof in de atmosfeer.
 • Minder wateroverlast: 30 tot 50% van het regenwater wordt gefilterd en geabsorbeerd door de plantenlaag, het substraat en de draineerlaag. Er komt dus veel minder water in de riolering terecht.
 • Gunstiger microklimaat: in dichtbebouwde omgevingen zoals een stad treedt vaak het zogenaamde warmte-eilandeffect op. De gebouwen slaan de warmte op en stralen die ’s nachts uit, wat leidt tot hogere temperaturen en een lagere luchtvochtigheid. Groendaken verminderen dat effect.
 • Toename van de biodiversiteit: groendaken dragen bij tot de aanwezigheid van dieren in de stad. Denk aan vlinders, bestuivende insecten, vogels ...

Meer informatie over groendaken vindt u op de website ‘Gids duurzame gebouwen’ van Leefmilieu Brussel.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.