Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is het verschil tussen verluchten en ventileren?

Door te koken en te leven in een woning stapelen zich allerlei afvalstoffen op in de binnenlucht. Dit kan leiden tot hoofdpijn, irritatie aan ogen, neus of keel en zelfs allergieën.

Om uw leefomstandigheden gezond te houden is het belangrijk de binnenlucht te verversen. Dat kan door te ventileren of verluchten. Er is echter een verschil tussen beide:

  • Ventileren = continu de lucht in uw woning verversen (dag en nacht)
     
  • Verluchten = kortstondig (20 minuten tot een half uur) verversen van een grote hoeveelheid lucht door ramen en deuren open te zetten. De verse lucht stroomt de woning in via de droge ruimtes (slaapkamer, woonkamer) en verlaat de woning in de natte ruimtes (badkamer, keuken). Door deze luchtstroom te creëren voert de lucht schadelijke stoffen en vocht mee af naar buiten. In de plaats komt zuurstofrijke lucht.

Hoe ventileren?

Het uitgangspunt voor een gezond binnenklimaat is dat we ventileren om aldus continu zuurstofrijke lucht aan te voeren. Ventileren kan via roosters in de muur of in ramen en deuren of via een ventilatiesysteem.

Daarbij halen we de verse lucht binnen in de droge ruimtes van de woning, zoals woonkamer, slaapkamer of bureau. De lucht stroomt vervolgens via de gang en trappenhal naar de natte ruimtes (badkamer, keuken). Daar wordt ze afgevoerd via een ventilatieschacht of ventilator. Zo neemt ze schadelijke stoffen en vocht mee naar buiten.

Voor een gezond binnenklimaat adviseren specialisten dat de lucht in de woning
één keer per uur wordt gewisseld door te ventileren. 

Extra verluchten

In sommige gevallen volstaat permanente luchtverversing niet. Dat kan:

  1. wanneer er veel mensen in huis zijn;
  2. na het baden of douchen;
  3. na het slapen;
  4. of tijdens en na het gebruik van verf, lijm of andere producten die schadelijke stoffen afgeven.

In dergelijke gevallen is het aangewezen om bijkomend te verluchten, bijvoorbeeld door de mechanische ventilatie in een hogere stand te plaatsen of door tijdelijk ramen en deuren open te zetten.

Wat met woningen zonder ventilatie?

In oude woningen is doorgaans geen ventilatievoorziening aanwezig. Dan is het aangewezen basisventilatie te creëren door continu te verlichten. Dat betekent een raam op kier of kiep zetten, dat zowel ’s nachts als overdag. Een raamstopper verhindert dat het raam open en dicht klapt.

Een andere oplossing is ventilatieroosters in de ramen of in de buitenmuur te plaatsen. Zo’n rooster is inbraakbestendiger dan een openstaand raam.

Bron : Gezondleven.be

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.